DOGAĐANJANASLOVNICAŽUPANIJA

Svečanom sjednicom Županijske skupštine obilježen je Dan Virovitičko-podravske županije, premijer Andrej Plenković: Projekti su dokaz vaše učinkovitosti

Svečanom sjednicom Skupštine Virovitičko-podravske županije, obilježen je Dan Virovitičko-podravske županije. Ovogodišnja svečana sjednica održana je u Tehnološko inovacijskom centru uz nazočnost predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića. Osim toga, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, svečanoj sjednici Županijske skupštine VPŽ, nazočila je i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, saborski zastupnici Josip Đakić, Vesna Bedeković i Marin Piletić, državni tajnici, Sanja Bošnjak (Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine), Tugomir Majdak (Ministarstvo poljoprivrede), Dragan Jelić (Ministarstvo rada i mirovinskog sustava), te ravnatelja uprava u ministarstvima Vladimir Bergman (Ministarstvo hrvatskih branitelja) i Vesna Šerepac (Ministarstvo znanosti i obrazovanja). Sjednici su nazočili i župani, Ivan Anušić (Osječko-baranjska), Danijel Marušić (Brodsko-posavska) te Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije. Bio je tu i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric, ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antun Vujić, član Uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš… Uz njih, bili su i domaćini, virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegovi zamjenici Marijo Klement i Igor Pavković, kao i predsjednik Županijske skupštine Dinko Begović, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin i mnogi drugi….

Sve prisutne na početku je pozdravio predsjednik Županijske skupštine Dinko Begović.

– Pred nama je novo mandatno razdoblje u vremenu koje je puno izazova, kako na lokalnom tako i na globalnom planu, svijet se ubrzano mijenja i susreće s brojnim izazovima kao što je sadašnja pandemija bolesti COVID, klimatske promijene, elementarne nepogode, ratovi, krize, danas su svakodnevica s kojom se susreće svjetsko gospodarstvo, ali i svatko od nas kao pojedinac. U takvim okolnostima zadaća je države i njenih institucija, ali i institucija svih razina odlučivanja naći optimalna rješenja koja će pomoći u prevladavanja ovih stanja, ali koja će istovremeno stvoriti uvijete za rast i razvoj gospodarstva i drugih djelatnosti u svim dijelovima naše Domovine. Uvjeren sam da ćemo uz potporu Države, a nadasve uzdajući se u vlastite snage i vlastitu sposobnost uspjeti prevladavati sve izazove današnjeg doba – rekao je Begović.

U svom govoru župan Igor Andrović istaknuo je kako ovaj Dan Županije slave u novootvorenom Tehnološkom inovacijskom centru koji je financiran sredstvima EU u vrijednosti većoj od 17 milijuna kuna.

– Naša županija već godinama spada u sami hrvatski vrh po povučenim europskim sredstvima, a po posljednjim pokazateljima Ministarstva financija, Virovitičko-podravska županija je druga u Hrvatskoj po povlačenju europskih sredstava po glavi stanovnika iz Europskih i strukturnih fondova, na području Virovitičko-podravske županije, ugovoreno je više od dvije milijarde kuna. Mnogo je projekata i statističkih podataka koji našu županiju drže u vrhu, međutim… Kao čelnik čovjek ove županije, kao odgovorni političar moram se ovdje dotaknuti i onih najbitnijih statističkih podataka koji nam ne idu u prilog kada se uspoređujemo s drugim županijama. Iako prosječna bruto i neto plaća u županiji kontinuirano raste od 2017. godine, iako BDP kontinuirano u županiji raste od 2015. do 2018. godine, iako raste i broj novih poduzetnika i ostvarujemo suficit u robnoj razmjeni, još u uvijek smo na začelju i po BDP-u i po prosječnoj plaći. S toga ovdje, s ove govornice, apeliram još jednom i prema predsjedniku Vlade, i prema ministrici regionalnog razvoja, da nam pomognete u realizaciji naše brze ceste za koju vjerujem da će svojom izgradnjom doprinijeti bržem razvoju i boljoj krvnoj slici naše županije. Kreira se novi operativni program za novo financijsko razdoblje, kreira se proračun Republike Hrvatske za iduće tri godine i nadam se da će projekt izgradnje brze ceste naći svoje mjesto u tim dokumentima i da kroz narednih nekoliko godina više nećemo biti jedina županija bez kilometra brze ili auto ceste. Stoga veliko hvala Vladi RH na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem na potpori i razumijevanju za sve naše probleme, naše projekte i planove, prvenstveno na potpori koju imamo za izgradnju brze ceste kao i nastojanja da se sve hrvatske županije ravnomjerno razvijaju i ostvare svekoliki napredak. Pohvalio bih ovim putem i suradnju sa svim gradonačelnicima i načelnicima koja je izuzetno korektna, i da smo svi bez obzira na političke boje u službi građana naše županije. Vjerujem da smo na takav način suradnje vratili ljudima vjeru u politiku i političare, jer ignorirati jedni druge, danas, kada ljudima treba nada u bolje sutra, sigurno nije način na koji bi se trebalo komunicirati.

Dan županije čestitao je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i predsjednik Odbora za ratne veterane Hrvatskog sabora Josip Đakić podsjetivši na stotine civila i branitelja iz Virovitičko-podravske županije koji su svoje živote dali za stvaranje Republike Hrvatske. Pritom je istaknuo važnost potpore i pomoći Vlade i Sabora za razvoj ove županije.

– Kontinuitet u obnašanju vlasti u ovoj županiji je doprinio projektima koji sigurno vode putem razvoja i napretka. Hrvatski Sabor, na prijedlog Hrvatske Vlade, donosi zakone koji su u cilju oporavka ove napaćene županije, a vjerujem da će tako i biti u budućnosti. Da ćemo donositi onakve zakone i proračun koji će biti u interesu razvoja i napretka cijele Domovine, ali tako i naše županije. Zajedništvo i sloga su imperativ uspjeha, a tako ćemo nastaviti i dalje posebno brinući da u narednom periodu “žila kucavica”, u vidu brze ceste, bude uspostavljena s našim glavnim gradom Zagrebom – rekao je Đakić.

Čestitkama u povodu Dana županije pridružio se i premijer Andrej Plenković, koji je obećao pomoć oko povezivanja Virovitice i Bjelovara brzom cestom.

– Dobro je da su potpisni ugovori kada je riječ o čvoru Virovitica, u ovom dijelu brze ceste od Virovitice prema Špišić Bukovici i naravno dalje prema Bjelovaru i Zagrebu. Učinit ćemo napore i naravno financijski pomoći da se povežu Bjelovar i Virovitica, a i potom mađarska granica. To će u ekonomsko-razvojnom smislu za sve vas značiti onu ključnu razliku poput projekta dovršetka 5C koridora koji se dovršava na području Osječko-baranjske županije i koji će zaista upotpuniti prometnu mrežu ovoga dijela Hrvatske – poručio je premijer i pohvalio agilnost Virovitičko-podravske županije kada je riječ o povlačenju europskih sredstava.

– Virovitičko-podravska županija se pokazuje kao jedna od izuzetno učinkovitih županija. Samo u mandatu naše Vlade, a tu računam i na onu drugu i onu prvu, ovdje se ugovorilo više od 2 milijarde kuna od ukupno 2,2 milijarde kuna. U konačnici i ovaj Tehnološko-inovacijski centar vrijedan 17 milijuna kuna, koji je započet 2018. i realiziran sada neposredno pred lokalne izbore 2021. pravi je primjer koliko ste učinkoviti u realizaciji tih projekta – naglasio je Plenković.

Istaknuo je kako se Vlada uspješno suprotstavila krizi uzrokovanoj pandemijom te sada bilježi rast BDP-a od 16,1 posto.

– Potvrda je to da je naš oporavak brz, snažan, učinkovit, a činjenica je da smo za ovo desetljeće baš u vremenu te krize osigurali 25 milijardi eura za cijelo desetljeće uz još konzumaciju ovih otprilike 4,5 milijardi eura iz postojeće financijske perspektive. Stvorili smo preduvjete za istinski razvoj Hrvatske na tragu dva globalna trenda tzv. dvostruke tranzicije, zelene tranzicije, digitalne tranzicije i upravo će to biti prioriteti za ovo desetljeće jer mi smo sve one temeljne nacionalne zadaće i izazove riješili. Imamo slobodu, imamo demokraciju, imamo teritorij, imamo članstvo u Europskoj uniji, imamo članstvo u NATO-u, nema tog krupnog pitanja o hrvatskom društvu koje je ostalo neriješeno. Ovo sada je odgovornost ove generacije političara da zaista poboljša kvalitetu infrastrukturnu, gospodarsku, socijalnu, razvojnu i naravno demografsku. U tom pogledu kontinuitet obnašanja dužnosti vas ovdje u Virovitičko-podravskoj županiji gdje ste svi na dužnostima još jako mladi, a izrazito iskusni, meni daje pravo da zaključim da ćemo u jednom snažnom partnerstvu i s vama ovdje i s ostalim Slavonskim županijama napraviti iskorake, da ćete biti ponosni na vaša postignuća do 2025. godine i tako pokazati da ste zaista povjerenje koje su vam sugrađani dali iskoristili za njihovu dobrobit i za najbolju korist ove županije – poručio je premijer.

U sklopu svečane sjednice, prikazana su dva filma, Sanje Mijac kojim je predstavila Virovitičko-podravsku županiju u sklopu projekta „moja.hr“, te „Plemićke rute Virovitičko-podravske županije“, izdavača Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije. Svečanost svojim vokalnim izvedbama uveličale su i članice pitomačkog vokalno-instrumentalnog sastava The Fusion.
mf (www.icv.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button