DOGAĐANJANASLOVNICAOPĆINE

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća započelo obilježavanje Dana općine Voćin i blagdana Male Gospe

Odavanjem počasti kod spomenika Voćinskoj žrtvi u središtu Voćina, jučer je započelo obilježavanje Dana općine Voćin.

Polaganjem vijenca i upaljenih lampiona počast su odali: saborska zastupnica Vesna Bedeković, virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegov zamjenik Darko Žužak, predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Miran Janečić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Voćin Hrvoje Dorić, načelnik Općine Voćin Predrag Filić i njegov zamjenik Roko Perić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin Darko Božičković, predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš, slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić, te predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje grada Slatine Ilija Nikolić. Molitvu ispred spomenika je predvodio voćinski župnik vlč. Ivan Ereiz.

Nakon odavanja počasti, na zvjerski način ubijenim Hrvatima s područja općine Voćin u Domovinskom ratu, uslijedila je svečana sjednica Općinskog vijeća. Poslije intoniranja hrvatske himne i odavanja počasti svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima minutom tišine, nazočne je pozdravio i na dolasku im se zahvalio predsjednik Općinskog vijeća Općine Voćin Hrvoje Dorić.

Načelnik Općine Voćin Predrag Filić u svom se obraćanju nazočnima prisjetio provedenih projekata te najavio nove.

– Općina Voćin danas s ponosom nosi epitet jedne od najmlađih općina u Hrvatskoj. Jedina smo općina u Virovitičko-podravskoj županiji koja ima dva dječja vrtića, u Voćinu te od ove godine novoizgrađeni u Ćeralijama. Osnovnu školu Voćin i područne škole u Humu i Ćeralijama, te srednjoškolske ustanove u Slatini i Virovitici polazi oko 450 učenika. Općina Voćin redovito sufinancira sve njihove programe, prati djecu praktično od kolijevke do završetka obaveznog obrazovanja, kao i fakulteta. Djeca su naša budućnost, pa smo uz pomoć sredstava Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije uredili novo dječje igralište. Također, i u Humu je uređeno dječje igralište, u Ćeralijama je postavljena javna rasvjeta, a u Voćinu se na nogometnom igralištu uređuje travnjak i obnavljaju prostorije kluba. Nastavljaju se i projekti izgradnje druge faze odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u Voćinu, uređuju se ceste, nogostupi, parkirališta…, dok su voćinski vatrogasci uz pomoć Općine uredili Vatrogasni dom i izgradili garažu za vozila. Uskoro će u Voćinu, zahvaljujući sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, započeti izgradnja Društvenog kulturnog doma vrijednog, gotovo, tri milijuna kuna, a u pripremi su i brojni drugi projekti. Isto takao, uskoro će biti opremljen i otvoren Geo-info centar u Voćinu. No, to su samo neki od projekata koje planiramo u budućnosti, i, mogu vam reći, još je puno posla ispred nas kako bi našu općinu doveli do poželjnog mjesta za življenje, ali i za turiste – istaknuo je, između ostalog, načelnik Filić.

Pozdrave nazočnima i čestitka za Dan općine Voćinčanima su uputili saborska zastupnica Vesna Bedeković i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

– Osobita mi je čast što vas sve mogu pozdraviti na ovoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Voćin u svoje osobno ime i u ime mojih suradnika i, naravno, svima vama poželjeti sretan Dan općine koji slavite povodom blagdana Male Gospe. Slušavši načelnika, očito da je prošla godina bila uspješna za vašu općinu i sigurno da su u protekloj godini napravljeni iznimni uspjesi u svim segmentima te je sigurno da općina Voćin može biti, i je, primjer svim općinama naže županije, ali i cijele Hrvatske. Veseli me to što imate spremne projekte za ubuduće, jer nas čeka nova financijska omotnica, nova financijska perspektiva, slušamo o tome da nas čeka dvadeset i dvije milijarde eura koje dolaze u Hrvatsku i vjerujte da bez spremnih projekata nećemo uspjeti povući sva ta sredstva. Zato trebamo svi zajedno, kako Županija tako i svi načelnici i gradonačelnici, već sada pripremiti sve projekte kako bi ih imali spremne i mogili ih prijaviti kada ti novci dođu. Zahvalio bih se Stožeru civilne zaštite općine Voćin koji je u proteklih šest mjeseci, zajedno sa Stožerom civilne zaštite Virovitičko-podravske županije, dobro radio u sprečavanju pandemije koronavirusa i zato smo sada jedna od županija s najmanje oboljelih. Iskoristio bih ovu priliku i zaželio sretan prvi dan škole, vama roditeljima, vašoj djeci i djelatnicima škola s područja vaše općine – rekao je župan Andrović.

– Dozvolite da vas sve srdačno pozdravim u svoje osobno ime i u ime mog kolege saborskog zastupnika Josipa Đakića koji zbog ranije preuzetih obaveza danas nije mogao biti ovdje s nama. Ova sjednica i ova godina doista je drugačija, jer se susrećemo u posebnim okolnostima prouzrokovanim COVID-om 19, pa moramo ovdje sjediti s maskama i pridržavati se svih propisanih mjera. Međutim, to je neko novo normalno na koje se svi zajedno moramo priviknuti i u tom privikavanju i svakodnevnom životu susretati se i na svečanim sjednicama. U ovom svečanom ozračju želim čestitati svima Dan općine Voćin i blagdan Male Gospe, te čestitati svim današnjim dobitnicima javnih priznanja Općine Voćin, jer je to pokazatelj kako se dobro u vašoj općini radi i koliki se rezultati postižu na svim područjima – zaključila je saborska zastupnica Bedeković.

Zahvalnice Općine Voćin laureatima uručili su predsjednik Općinskog vijeća Općine Voćin Hrvoje Dorić i općinski načelnik Predrag Filić, a dobili su ih:

1. Anica Božičković, za višegodišnji aktivni rad i doprinos u ostvarivanju rezultata u kulturi i obnovi kulturne baštine Voćina

2. Stožer civilne zaštite općine Voćin, za aktivan doprinos u borbi protiv širenja zaraze koronavirusom

3. Ivan Ergović, za poseban doprinos u obnovi župne crkve i svetišta Gospe Voćinske

Svečanoj sjednici, uz općinske vijećnike i već spomenute pri odavanju počasti kod spomenika Voćinskoj žrtvi, nazočili su predstavnici policije, zamjenik načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske Nenad Križić, načelnik Policijske postaje Slatina Krunoslav Sertić, voditelj Službe za granicu Policijske uprave virovitičko-podravske Dražem Huzjak, te zamjenik virovitičko-podravskog župana Igor Pavković, načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević, zamjenik načelnika Općine Mikleuš Dalibor Lipovac, kao i predstavnici institucija, vjerskog i društvenog života s područja općine Voćin.
(df,mf/Foto: Dragutin Fišli)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button