DOGAĐANJANASLOVNICAOPĆINE

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u ozračju 30. obljetnice proslavljen Dan Općine Nova Bukovica

U prigodi proslave Dana općine Nova Bukovica i svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije – Velike Gospe, danas je u novobukovačkom Domu kulture upriličena svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Nova Bukovica.

Protokol svečanosti započeo je odavanjem počasti svim hrvatskim braniteljima koji su svoj život položili za Domovinu, polaganjem vijenca i upaljenih lampiona ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana, te ispred biste prvog hrvatskog predsjednika.

Nakon molitve koju je predvodio župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Nova Bukovica, vlč. Dejan Ilić uslijedila je svečana sjednica novobukovačkog Općinskog vijeća koja je započela himnom Republike Hrvatske, te odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima i svim žrtvama Domovinskog rata minutom šutnje.

Svečanu sjednicu otvorio je potpredsjednik Općinskog vijeća Manuel Mandić, naznačivši odgovornost i značaj vijećnika u lokalnoj zajednici.

Prenijevši pozdrave i čestitku predsjednika Općinskog vijeća Franje Kraljika u prigodi Dana općine, potpredsjednik Mandić govorio je o radu Vijeća naglasivši kako je ova struktura vlasti i u proteklom jednogodišnjem razdoblju ostvarila veliki dio svojih odluka.

– Rezime našega rada u proteklih godinu dana obiluje vidljivim rezultatima koji nas raduju, ali i obvezuju na daljnji rad i zalaganje, – istaknuo je Mandić zahvalivši se svim vijećnicima kao i djelatnicima Općine na čelu s načelnikom Bračunom na zajedništvu s ciljem podizanja kvalitete života svih žitelja novobukovačke općine.

Najznačajnije kapitalne investicije u proteklom jednogodišnjem razdoblju potom je predstavio načelnik Općine Nova Bukovica Tomislav Bračun, te predstavio planirane projekte za naredno razdoblje.

– Naša općina sastoji se od osam naselja, ona su relativno mala i raštrkana, pa uz mnogo muke i ograničena sredstva kojima raspolažemo pokušavamo učiniti maksimalno i prijaviti se na svaki mogući natječaj kako bismo poboljšali općenito stanje, komunalnu infrastrukturu, opremljenost vlastitog pogona, uređenost naselja, sadržaja za djecu i mlade – ukratko život.

Od prošle svečane sjednice u našoj općini napravljene su brojne i velike stvari na koje sam izuzetno ponosan i sretan. Općina postoji 30 godina, te smatram da je svojim radom opravdala svoje postojanje. Mi smo održivi i uz pomoć drugih razina, državne i županijske vlasti, uspješno izvršavamo zadaću koja nam je povjerena, – istaknuo je načelnik Bračun te predstavio veće investicije.

Tako smo doznali kako je pri kraju projekt uređenja fasade i okoliša na mjesnom domu u Bukovačkom Antunovcu, pripremljen je geodetski elaborat pojasa županijske ceste u Breziku, kao i projektna dokumentacija s građevinskom dozvolom za izgradnju i rekonstrukciju pješačko-biciklističke staze duge gotovo 4 kilometra od Nove Bukovice, kroz Brezik, do središta Miljevaca u kojemu je postavljeno i novo dječje igralište, te još jedno pokraj mjesnog doma u Dobroviću.

U Novoj Bukovici je uz nogometno igralište NK Zrinski, a pored dječjeg igrališta koje je postavljeno prošle godine, izgrađeno vanjsko vježbalište.

Još je jedno dječje igralište postavljeno u Novoj Bukovici, tik uz dječji vrtić koji je još uvijek u izgradnji i trenutačno je najveći projekt na području općine.

Pojasnio je načelnik kako je proces izgradnje vrtića ušao u finalnu fazu, te slijedi postavljanje ograde, dovoz namještaja i ostale opreme i manji radovi. U rujnu će biti završen i opremljen, te je pokrenut postupak dobivanja uporabne i svih ostalih dozvola kako bi vrtić što prije započeo s radom.

Tik do novoizgrađenog dječjeg vrtića u Vinogradskoj ulici, u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom planira se jedna, još veća investicija. Riječ je o izgradnji multifunkcionalnog centra za posjetitelje s kuglanom i brojnim drugim sadržajima, no njegova izgradnja ovisi o prolasku na natječaju u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti Ministarstva turizma i sporta, a koji je trenutačno u fazi ocjenjivanja.

Nastavak je to suradnje s Virovitičko-podravskom županijom koja je već ostvarena kroz projekt razvoja širokopojasnog interneta, čiji se završetak očekuje krajem godine, kao i suradnje na planiranoj izgradnji školske sportske dvorane u Novoj Bukovici.

Pohvalio je i ogromno ulaganje tvrtke HEP Elektra Virovitica koje će postavljanjem nove mreže u zoni vikend naselja iznad Nove Bukovice povećati atraktivnost, vrijednost i infrastrukturnu opremljenost vinogradskog dijela općine.

S ponosom je istaknuo i vlastiti pogon s dva djelatnika koji brinu o ukupno 9 grobalja, svih 7 dječjih igrališta, okolišu oko 8 mjesnih domova i drugih javnih površina, te naglasio kako se isti konstantno oprema novom opremom.

U narednom periodu planira se uređenje groblja i sanacija kuće oproštaja u Novoj Bukovici za što su pripreme u punom jeku, kao i izrada idejnog rješenja za digitalizaciju cjelokupnog poslovanja Općine Nova Bukovica.

Istaknuo je načelnik i potporu Općine pri uređenju i sanaciji vjerskih objekata na području općine, kao i projekte na realizaciji pojedinih infrastrukturnih objekata poput asfaltiranja novih dionica cesta i nogostupa, te autobusnih ugibališta, a naglasio je i brojne demografske mjere.

– Trud i rad, inovativnost i kreativnost onih koji odrađuju sav operativni dio svih naših projekata i ideja od ogromne je važnosti, stoga se od srca zahvaljujem svim našim službenicima i namještenicima, a veliko hvala na izuzetnoj suradnji Virovitičko-podravskoj županiji i županu Igoru Androviću, kao i kolegama načelnicima i gradonačelnicima susjednih i drugih općina i gradova na suradnji, razmjeni iskustava i ideja, – zaključio je načelnik Bračun te na kraju svim mještanima uputio čestitke povodom Dana općine Nova Bukovica blagdana Velike Gospe.

Riječi podrške i čestitke povodom Dana općine i blagdana Velike Gospe općinskom vodstvu i svim mještanima Nove Bukovice uputili su zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić, načelnik Općine Petrijanec u Varaždinskoj županiji Željko Posavec i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović.

Osim spomenutih uvaženih gostiju svečanoj sjednici su između ostalih nazočili i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok, načelnici općina: Mikleuš Robert Grabar, Crnac Mato Damjan i Gradina Josip Vučemilović Jurić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Čađavica Josip Piskać, županijska vatrogasna zapovjednica VPŽ Mateja Fras Venus, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje VPŽ i predsjednik ZUiČ HVIDR-a Slatina Mato Bubaš i predsjednik Udruge maratonaca VPŽ „Glasnici istine“ Pavo Tutenov. 

Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Nova Bukovica nastavljena je dodjelom priznanja zaslužnim pojedincima koji su osobno ili kroz rad svojih udruga potpomogli dodatnom razvoju i ugledu općine.

Odlukom Općinskog vijeća Zahvalnicom Općine Nova Bukovica ove su godine nagrađeni Mato Bubaš, Željko Bužonja, dr.sc. Lucija Hok, dipl. crim. Krunoslav Sertić, Ivan Tomljanović, bacc. ing. mech. Marija Žagar i Vlado Župan koji se prigodnim riječima zahvalio u ime svih laureata.
Javna priznanja laureatima su uručili potpredsjednik Općinskog vijeća Nova Bukovica Manuel Mandić i načelnik Općine Nova Bukovica Tomislav Bračun koji je na kraju svečane sjednice uručio poklon župniku novobukovačke Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, vlč. Dejanu Iliću kako bi mu zahvalio na svoj dobroti i djelovanju u župi i općini tijekom protekle 2,5 godine koliko je boravio u Novoj Bukovici prije nego što je raspoređen u novu službu u Daruvar gdje odlazi 16. kolovoza.

– Kada te netko nazove prijateljem, to je izraz najveće zahvale, a ja sam također Novobukovčane smatrao prijateljima i s takvim osjećajima srca odlazim iz ove župe, – istaknuo je vlč. Ilić zahvalivši se svim župljanima kao i načelnicima Nove Bukovice i Mikleuša te gradonačelniku Slatine na jako lijepoj suradnji.

– Ako postoji volje, naći će se i načina, ako postoji sloge, bit će smisla nešto graditi i raditi, i zato me raduje jer ovdje ima smisla zajedničkim snagama graditi, truditi se i žrtvovati, a sve to jednom će biti i nagrađeno, – zaključio je župnik Ilić.  

Uoči svečane sjednice Općinskog vijeća, domaćini i gosti obišli su postav zavičajne zbirke u staroj župnoj kući u Novoj Bukovici gdje su ih dočekale članice Udruge žena Bukovica u srcu koje i inače uz sav svoj ostali rad na čuvanju i promicanju kulturne baštine novobukovačkog kraja, brinu o ovoj vrijednoj zbirci pod vodstvom predsjednice Slavice Čizmar.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button