DOGAĐANJANASLOVNICAOPĆINE

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća nastavljena proslava Dana Općine Nova Bukovica

U prigodi proslave Dana općine Nova Bukovica i blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije – Velike Gospe, jučer je u novobukovačkom Domu kulture upriličena 28. svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Nova Bukovica.

Protokol svečanosti započeo je odavanjem počasti svim hrvatskim braniteljima koji su svoj život položili za Domovinu, polaganjem vijenaca i upaljenih lampiona ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana, a potom i ispred biste prvog hrvatskog predsjednika.

Vijence su zajedno položili načelnik Općine Nova Bukovica Tomislav Bračun i zamjenik predsjednika novobukovačkog Općinskog vijeća Manuel Mandić, dok su upaljene lampione položili zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, potom predstavnici braniteljskih udruga: predsjednik ZUiČ HVIDR-a VPŽ i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš, predsjednik slatinske HVIDR-e i dogradonačelnik Slatine Ilija Nikolić i  predsjednik Udruge maratonaca VPŽ „Glasnici istine“ Pavo Tutenov, te na kraju u ime novobukovačkog Općinskog vijeća vijećnica Anica Milosavljević.

Nakon molitve koju je predvodio župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Nova Bukovica, vlč. Dejan Ilić domaćini i gosti obišli su Zavičajni muzej i Etno park gdje ih je o aktivnostima Udruge „Bukovica u srcu“ upoznala predsjednica Slavica Čizmar. Tom je prigodom istaknula kako udruga trenutačno broji oko 60 članica koje se brinu o čuvanju kulturne baštine novobukovačkog kraja. 

Na samom početku svečane sjednice pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Nova Bukovica Irena Stipanović pozdravila je nazočne goste među kojima su se uz već spomenute dožupana Klementa i slatinskog gradonačelnika Ostrošića te predstavnike braniteljskih udruga na čelu s predsjednikom županijskog Odbora za hrvatske branitelje Matom Bubašem, našli zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, načelnik Općine Crnac Mato Damjan, načelnik Općine Mikleuš Robert Grabar, predsjednik Općinskog vijeća Općine Čađavica Josip Piskać, načelnik Policijske postaje Slatina Krunoslav Sertić i zapovjednica Vatrogasne zajednice VPŽ Mateja Fras Venus, a uz novobukovačke vijećnike i predsjednike Vijeća mjesnih odbora našli su se tu i predstavnici gotovo svih relevantnih institucija i civilnih udruga te vjerskog i kulturnog života s kojima Općina Nova Bukovica gaji dobre odnose i još bolju suradnju na zadovoljstvo svojih mještana.

Nakon intoniranja hrvatske himne i odavanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima i svim žrtvama Domovinskog rata minutom šutnje, svečanu sjednicu je otvorio zamjenik predsjednika Općinskog vijeća Manuel Mandić, naznačivši odgovornost i značaj vijećnika u lokalnoj zajednici.
U svom je govoru istaknuo kako je općina Nova Bukovica mjesto koje obiluje međusobnim uvažavanjem, bogatom kulturom i povijesnom baštinom.

– S ponosom mogu reći kako nastavljamo sa zajedničkom vizijom, te znamo i razumijemo smjer u kojem idemo. Veselimo se i najmanjem uspjehu svakog pojedinca koji doprinosi napretku naše općine, a čime napredujemo kao društvo u cijelosti, – istaknuo je Mandić.

Potom je riječ preuzeo načelnik Općine Nova Bukovica Tomislav Bračun koji je govorio o provedenim i započetim projektima u proteklom, te planovima u novom mandatu.

Tom je prigodom rekao kako se u proteklih godinu dana radilo jako puno, a između brojnih projekata istaknuo je dovršenje izgradnje nogostupa u Kolodvorskoj ulici i Ulici Tomislava Mikića u Novoj Bukovici, te sanaciju ceste u dijelu Vinogradske ulice, dok je kao gorući problem istaknuo rad na kanalizacijskom sustavu koji se odvija presporo, a koji je nužan za planiranje daljnjih infrastrukturnih investicija Općine.

U sklopu niza demografskih mjera Općine kao jedan od najvažnijih projekata istaknuo je izgradnju dječjeg vrtića u Novoj Bukovici za koji je nakon izrade projektne dokumentacije i ishođenja građevinske dozvole u provedbi javna nabava, uz sufinanciranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade od 744.000 kuna, a Općina je projekt prijavila i na natječaj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju kroz mjeru 7.4.1. za ostatak investicije, koja će ukupno iznositi više od 5 milijuna kuna, te napokon kreće u realizaciju.
Isto tako istaknuo je zadovoljstvo što je Virovitičko-podravska županija ponovno započela raditi na projektu izgradnje školske dvorane u Novoj Bukovici.

Osim u Novoj Bukovici realizirani su brojni projekti i u ostalim mjestima na području općine, tako je između ostaloga istaknuo kako je cijela općina u potpunosti pokrivena novom LED rasvjetom, u Miljevcima je izgrađen nogostup u dijelu naselja, a uklonjena je i stara ruševina koja je 30 godina bila ruglo u središtu sela, te su na tom zemljištu osmišljena nova ulaganja.

U naselju Bjelkovac u tijeku su završni radovi na izgradnji mjesnog doma, a mjesni dom se gradi i u naselju Gornje Viljevo koje se u narednom razdoblju planira kvalitetnije povezati s Donjom Bukovicom asfaltiranjem županijske ceste. Intenzivno se radilo i na vanjskom uređenju mjesnog doma u Dobroviću, te uređenju okoliša mjesnih domova u Breziku i Bukovačkom Antunovcu, a u planu su i nove dionice nogostupa koje će povezati pojedina naselja.

Istaknuvši podršku Općine radu sportskih, kulturnih i svih drugih udruga na području općine, osobito je naglasio kako je ponosan na članove DVD-a Nova Bukovica-Brezik koje je u svojih 117 godina postojanja bilo pokretač brojnih aktivnosti važnih za razvoj općine. Uz gradnju nove vatrogasne garaže vatrogasci konstantno rade na podizanju razine spremnosti, a u narednom razdoblju Općina će usmjeriti maksimalne napore kako bi im se do 120 rođendana uredi vatrogasni dom, kakav ovo društvo zaslužuje.

Istaknuo je i odličnu suradnju s novobukovačkom župom u sklopu koje su  snažno orijentirani na obnovu i uređenje vjerskih zgrada, te projekt izgradnje kulturnog centra koji se projektira u dijelu zaštićene kulturne cjeline u vlasništvu župe.

– Naš je osnovni zadatak briga i korist za sve stanovnike naše sredine, a time i cijele države. Političari se izmjenjuju i odrađuju svoje etape u procesu razvoja, a ja uvijek naglašavan izuzetan trud i rad, inovativnost i gledanje u budućnost onih koji zapravo odrađuju sav operativni dio svih naših projekata i ideja, a to su službenici i namještenici naše općine, pročelnica, referenti, redari, radnici bez kojih ono što je nabrojeno ne bi bilo ostvareno, – istaknuo je na kraju načelnik Bračun čestitavši svim mještanima Dan općine i blagdan Velike Gospe, a njegovo je izlaganje bilo popraćeno projekcijom videozapisa o rezultatima rada Općine Nova Bukovica u protekle dvije godine u produkciji Marinianis TV i Felbar studija.

Riječi podrške i čestitke povodom Dana općine i blagdana Velike Gospe općinskom vodstvu i svim mještanima Nove Bukovice uputili su zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, virovitičko podravski dožupan Marijo Klement i slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić.

– Moram reći da su rezultati takvi da se Nova Bukovica u usporedbi s mnogim općinama u Slavoniji prvenstveno, ali i u Hrvatskoj zaista istaknula s obzirom na veliki proračun kojim raspolaže i trud koji se ulaže uz pomoć županije, države i europskih sredstava da mještani općine Nova Bukovica dobiju sve ono što im treba, – naglasila je zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan te istaknula kako je na raspolaganju svojim savjetima pri realizaciji novih projekata ka daljnjem razvoju općine.

– Vidimo da se ulaže u općinu Nova Bukovica u sve segmente društva i drago mi je da Virovitičko-podravska županija sudjeluje u provedbi projekata i stvaranju uvjeta za što bolje uvjete života na ovom području, a jedan od njih je i izgradnja sportske dvorane za koji se nadam da ćemo do kraja godine imati gotovu projektnu dokumentaciju kako bi se zajedno mogli izboriti za sredstva i u konačnici realizirali taj projekt, – istaknuo je dožupan Klement.

– Uvijek je lijepo biti ovdje u Novoj Bukovici s kojom imamo odlične dobrosusjedske odnose, osobito u protekle četiri godine, te se i nadalje nadam još boljoj suradnji. Čestitam vam na svim projektima koje ste odradili i koje planirate u narednom razdoblju, ali i na brojnim manifestacijama koje također obogaćuju život građana, – naglasio je slatinski gradonačelnik Ostrošić.

Potkraj sjednice uručena su priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama koji su svojim radom i zalaganjem potpomogli dodatnom razvoju i ugledu općine. Tako su zahvalnice primili članovi DVD-a Nova Bukovica-Brezik koji su svojim kontinuiranim radom na volonterskoj osnovi doprinijeli razvitku i unapređenju svoje zajednice: Darko Bašić, Antun Cicvarić, Ivica Čip, Dino D`ovidio, Josip Mandić, Antun Tandarić, Ivan Tudić i Josip Šimek, te Darko Meter koji je kroz dugogodišnje vodstvo Kluba hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Nova Bukovica pomagao hrvatskim braniteljima i promovirao općinu na brojnim susretima hrvatskih branitelja, dok je Blaženka Blažević dobitnica zlatne plakete za iznimna dostignuća, akcije i doprinose od posebnog općeg značaja za razvitak, ugled i promidžbu Općine Nova Bukovica.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button