Home / NAJAVE DOGAĐANJA / Svečano otvorenje XXV. Dana Milka Kelemena 10. listopada

Svečano otvorenje XXV. Dana Milka Kelemena 10. listopada

DMK_Program letak

Od 10. do 19. listopada održavat će se međunarodni glazbeni festival 25. Dani Milka Kelemena. Ove godine to je jubilarno 25 izdanje festivala čije svečano otvorenje će biti u četvrtak 10. listopada u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta od 20,00 sati. Te večeri nastupit će Cantus Ansambl uz goste, Roberta Fabricianija na flauti i Francesca Romana na gitari. Cijeli raspored možete vidjeti OVDJE.

Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena tijekom 25 godina trajanja, postao je jednim od najznačajnijih umjetničkih događanja u Hrvatskoj i koji je svoje mjesto našao u rasporedu nastupanja vrhunskih hrvatskih i svjetskih glazbenika.

Milko Kelemen rođen je u Slatini 30. ožujka 1924. godine gdje je završio pučku školu, a gimnaziju u Virovitici. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je studij glasovira i kompozicije. Usavršavao se na Konzervatoriju u Parizu, na ljetnim tečajevima Accademie Chigiane u Sieni, na tečajevima za Novu glazbu u Darmstadtu, na državnoj visokoj glazbenoj školi u Freiburgu te u Siemensovu Elektronskom studiju u Münchenu. Za svoj bogati skladateljski opus (oko 130 djela) i pedagoški rad nagrađen je brojnim nagradama i priznanjima među kojima su najznačajnija Europska nagrada za kulturu 2007. godine. Predsjednik Savezne Republike Njemačke Walter Scheel odlikovao ga je 1973. godine Velikim križem za zasluge Savezne Republike Njemačke (Grosses Bundesverdienstkreuz). Francuski ministar za kulturu Jack Lang odlikuje ga odličjem Chevalier des Arts et des Lettre 1980 godine. Dobitnik je nagrade Vladimir Nazor za životno djelo (1984.)

Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odlikovao ga je 1995. godine Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi. Nagrađen je ordenima Mađarske i Argentine. Od 1999. godine počasni je građanin Grada Slatine. Proglašen je počasnim doktorom (doctor honoris causa) Sveučilišta u Zagrebu. Bio je član HAZU-a. Od 2018. godine Osnovna glazbena škola u Slatini nosi njegovo ime. Umro je 2018. godine u Stuttgartu. (mf, milkokelemen.eu)

 

 

 

x

Check Also

Slatinska ”devetka” preko Suhopolja do vrha županije

Prevođena  trenerom Darkom Kupresom najmlađa selekcija Škole nogometa Slatina ona U-9 novi je prvak županije ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org