NASLOVNICAOPĆINEŽUPANIJA

Svečano obilježena proslava 90 godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva Četekovac

Jučer se u Četekovcu svečano obilježilo 90 godina postojanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Četekovac. Svečanost je započela svetom misom u crkvi Sv. Nikole Tavelića u Četekovcu koju je predvodio vlč. Marijan Pavlović, a misi su prisustvovali članovi DVD -a Četekovac i članovi Lovačke udruge Zec Četekovac. Nakon Svete mise položili su se lampioni kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na četekovačkom groblju.

Okupljanje je održano ispred prostorija DVD-a uz svečani doček uzvanika koje su dočekivali predsjednik Ivan Paulin, Zapovjednik Tomislav Matičić, zamjenik predsjednika Josip Tonc, zamjenik zapovjednika Milan Butorac, tajnik Domagoj Lozer, blagajnik Tomislav Pinčar i ostali članovi.

Okupljanje je uveličala i Gradska glazba Slatina koja je glazbom najavljivala dolaske uzvanika, a ceremonijalni dio je vodila voditeljica Radio Slatine Mihaela Feldi.

Svečanosti je prisustvovao župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, načelnik Općine Mikleuš Robert Grabar, predsjednik Općinskog vijeća Općine Mikleuš Miroslav Lazar, zamjenica predsjednika Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije Mateja Doner, županijska vatrogasna zapovjednica Mateja Fras Venus, te gostujući DVD-i Glavničica, Korija, Nova Bukovica – Brezik, Orahovica, Slatina, Veliki Rastovac i Voćin, predstavnici Lovačke udruge Zec Četekovac, Nogometnog kluba Dinamo Četekovac i Kulturno-umjetničkog društva Voćin te ostali gosti.

Nakon pozdrava gostiju te državne i vatrogasne himne u izvedbi Gradske glazbe Slatina uslijedila je ceremonija primopredaje novog vatrogasnog vozila marke Opel Vivaro koje je dovezao virovitičko-podravski župan Igor Andrović te ga kao dar Virovitičko-podravske županije ovom prigodom svečano uručio DVD-u Četekovac cerominijalnom predajom ključeva vozila predsjedniku DVD-a Četekovac Ivanu Paulinu.

Župan Andrović održao je i kratki govor pozdravivši sve prisutne i osvrnuvši se na impozantnu 90.-tu obljetnicu ovog društva.

– Devedeset godina rada je hvale vrijedna obljetnica na području naše županije, a ne bi bilo toliko godina da nije bilo složnosti, rada i truda. Na ponos ste Četekovaca, Općine Mikleuš, a i cijele Virovitičko-podravske županije. Prvenstveno vam se zahvaljujem na vašoj požrtvovnosti i spremnosti izložiti svoje živote da bi ste pomogli drugima kojima je pomoć potrebna, ali isto tako što sudjelujete na natjecanjima, radite s mladima i što ste bitni nositelji društvenog života. Nadam se da će i ovo vozilo koje ste dobili služiti za vožnju na natjecanja i druženja, a tek onda za odlaske na intervencije.
Čestitam vam vaših prvih 90 godina i želim vam još puno uspješnih godina u vašem radu, – istaknuo je župan Andrović.

Na županov govor se nadovezala i zapovjednica Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije Matea Fras Venus koja je istaknula rad i složnost ovog vatrogasnog društva i njihov napredak, te pohvalila trud pri organiziranju ove svečanosti i poželjela im puno uspjeha u daljnjem radu.

Govor zahvale je održao i predsjednik DVD-a Četekovac koji je sve prisutne pozdravio i zahvalio se svima na dolasku i naravno na novom vozilu koje je prijeko potrebno ovom DVD-u.

Velečasni Marijan Pavlović je posvetio vozilo uz sreću i blagoslov.

U Mjesnom domu koji je nadomak prostorija DVD-a Četekovac potom je održana svečana sjednica koja je započela intoniranjem hrvatske i vatrogasne himne koju je također odsvirala Gradska glazba Slatina, te odavanjem počasti minutom šutnje svim poginulim i preminulim vatrogascima, članovima DVD-a Četekovac, kumu vatrogasne zastave Franji Kokoški i poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.

Voditeljica je potom ispričala sadržajnu povijest ovog vatrogasnog društva koje je nastalo daleke 1933. godine. Tom su prilikom svi uzvanici mogli čuti vrlo detaljan pregled nastanka i razvoja istoga od samog osnutka i razvoja pa sve do danas.

Nakon povijesnog uvoda riječ je preuzeo načelnik Općine Mikleuš Robert Grabar koji je istaknuo volonterski rad ovog društva.

– Stanovnici Općine Mikleuš mogu mirno spavati dok su ovakvi vatrogasci na terenu. I danas sam izrazito ponosan na sve vas. Općina Mikleuš vam stoji na raspolaganju u vidu bilo kakve pomoći. Hvala još jednom županu Igoru Androviću na ovoj vrijednoj donaciji, a vama vatrogaskinje i vatrogasci želim što manje intervencija i puno sreće u daljnjem radu, – naglasio je načelnik Grabar.

Zamjenica predsjednika Vatrogasne zajednice VPŽ Mateja Doner također je pozdravila sve prisutne i istaknula mukotrpan rad vatrogaskinja i vatrogasaca i njihov nesebičan doprinos zajednici. Poželjela ima je puno uspjeha u daljnjem radu i da u budućnosti u njihovom vatrogasnom društvu bude više ženskih članova.

Sve prisutne je pozdravio i zapovjednik DVD-a Orahovica Robert Orina koji je pozdravio sve prisutne ispred svih gostujućih DVD-a i poželio da se dobra i uspješna suradnja među njima nastavi i dalje.

Na kraju je predsjednik DVD-a Četekovac Ivan Paulin održao kratak govor zahvale svim uzvanicima istaknuvši da je 90 godina stvarno velika obljetnica i da je društvo u tom razdoblju pretrpjelo brojne promjene, ali jedno je ostalo isto – To je požrtvovnost i predanost članova da pomažu i štite svoju zajednicu i pomažu potrebitima i onima koji su u životnim opasnostima.
Poželio je u budućnosti što više mladih članova i zahvalio se sponzorima koji su pomogli da se ova svečanost održi, a to su Općina Mikleuš kao glavni pokrovitelj, Drvene konstrukcije d.o.o.Voćin, Ceste d.d. Bjelovar, Pilana Jaklić d.o.o. Četekovac, OPG Tonc, OPG Pinčar, Foto Video Studio Alfa, Antun Božić i Željko Paulin.

Predsjednik Ivan Paulin i zapovjednik Tomislav Matičić potom su zaslužnima uručili zahvalnice, dok će spomenice i priznanja biti uručena na godišnjoj skupštini DVD-a Četekovac.

Tako će posthumno biti dodijeljena spomenica obitelji Josipa Sušnja za 60 godina članstva.

Spomenicu za 50 godina članstva dobio je Dragan Mlakar.

Za 40 godina članstva spomenicu su zaslužili Darko Nago i Zlatko Božić kojemu je ista dodijeljena posthumno.

Za 30 godina članstva spomenicu je zaslužio i Zdenko Kokoška, a posthumno je dodijeljena i Nenadu Farkašu.

Spomenice za 20 godina u vatrogastvu zaslužili su Darko Troha, Zdravko Sušanj, Tomislav Matičić, Ivan Paulin, Josip Tonc, Dalibor Lipovac, Krešimir Tonc, Ivica Potočnik, Mario Lozer i Josip Potočnik.

Spomenice za 10 godina članstva u DVD-u Četekovac zaslužili su: Milan Butorac, Tomislav Pinčar, Filip Košorog, Antonio Paulin, Ivan Troha, Marinko Jaklić, Ivan Lozer, Marijan Potočnik i Josip Paulin.

Zahvalnice su zaslužili: Virovitičko-podravska županija, Općina Mikleuš, NK Dinamo, Lovačka udruga Zec, Leonardo Marušić, Željko Paulin, Ivan Paulin, Pilana Jaklić d.o.o., Vatrogasna zajednica Virovitičko-podravske županije, Drvene konstrukcije d.o.o., Fosto studio Alfa, Tomislav Vlatković, Milan Uglješić, Florijan Nago, Darko Nago, Milan Dundović, Darko Košorog, Primaris d.o.o., Ceste d.d., Mate Orina, Ante Lukac, Antun Mlakar, Freiwillige Feuerwehr Bichlbach – Tirol Austria, Freiwillige Feuerwehr Wald im Pitztal – Austria, Peter Logar, Tomislav Stokić, Ritter Hubert i Antun Božić.

Po završetku ceremonijalnog dijela za sve prisutne je upriličen prigodni domjenak uz glazbu.

Čestitamo svim članovima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Četekovac ovu veliku obljetnicu uz vatrogasni pozdrav: “Vatru gasi, brata spasi”.
(Tekst: Ratka Turk/Foto: Ratka Turk, Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button