NASLOVNICAOPĆINE

Svečano obilježen Dan Općine Sopje i blagdan sv. Florijana

Danas je u Sopju proslavljen Dan Općine i blagdan sv. Florijana, a program je započeo budnicom kroz selo u 7 sati, polaganjem vijenaca i upaljenih lampiona ispred kipa sv. Florijana, potom vatrogasnom vježbom te svetom misom u Crkvi sv. Marije Magdalene koju je predvodio čačinački župnik vlč. Nedjeljko Androš, rođeni Sopjanin.

Središnji dio proslave bila je svečana sjednica Općinskog vijeća koju je vodio predsjednik Općinskog vijeća Siniša Hrgović, te na samom početku pozdravio brojne goste i vijećnike. Među uzvanicima bili su saborski zastupnici Vesna Bedeković i Josip Đakić, predsjednik Županijske skupštine VPŽ Miran Janečić, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement, gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, načelnici općina i raznih institucija s područja Virovitičko-podravske županije, kao i predstavnici sopjanskih udruga, vatrogasci i mnogi drugi.

Nakon uvodnih riječi predsjednika Siniše Hrgovića koji je ukratko rezimirao rad Općinskog vijeća u proteklih godinu dana te istaknuo kako Općina Sopje od svog osnutka ima najveći proračun do sada od oko 17 milijuna kuna, nazočnima se obratio načelnik Općine Sopje Berislav Androš koji je također gostima zaželio dobrodošlicu, a vatrogascima čestitao njihov dan. Potom je predstavio brojne projekte koji su realizirani u proteklom jednogodišnjem razdoblju ili su u provedbi, ali i one koji su u pripremi.
Tako je između ostaloga spomenuo projekte od kojih je sigurno uz navodnjavanje jedan od važnijih buduća plinifikacija Kapinci-Vaška, zatim proširenje Mjesnog doma u Novoj Šarovki, obnove mjesnih domova u Josipovu i Kapincima, zatim opremanje i uređenje mjesnih domova u Grabiću, Sopju i Josipovu, te kuća oproštaja u Josipovu, Španatu i Kapincima.
Isto tako istaknuo je kako su popravljena igrala i uređena sva dječja igrališta na području općine, školska djeca od prvog do osmog razreda imaju sufinancirane udžbenike u iznosu od 300 kuna, a povećane su i stipendije sa 300 na 500 kuna.

Osim brige za djecu daje se velika pažnja skrbi za starije i nemoćne između ostalih i kroz projekt Zaželi, a nabavljeno je i podijeljeno im 150 paketa pomoći uoči božićnih i uskrsnih blagdana.

Posebno je naglasio izuzetnu suradnju s klubovima i udrugama s područja općine uz čiju se suradnju tijekom godine održavaju brojne manifestacije: Dravsko proljeće, Mijoljska potkova, Bošporijada, Ivanje, Ribarski dani na rijeci Dravi, Likovna kolonija…

Spomenuo je i projekte u najavi, između ostalih, uređenje Sportsko-rekreacijskog centra i uređenje nogometnog igrališta u Sopju, projekt Dravske manifestacije u sklopu prekogranične suradnje s mađarskim Starinom, potom izgradnju dječjeg igrališta u Novakima, obnovu Područne škole u Josipovu u suradnji sa Županijom…
U fazi prijave je zgrada DVD-a za energetsku obnovu, uređenje kuće oproštaja u Grabiću, izgradnja ceste Novaki-Đota, te niz drugih projekata u suradnji s agencijom VIDRA i LAG-om Marinianis.

Na kraju se zahvalio djelatnicima Općine Sopje i sopjanskim vijećnicima na izuzetnoj suradnji kao i svima koji su pomogli u realizaciji projekata.
– Ne živi se od obećanja nego od djela i realizacije projekata. Mi smo spremni otvoriti vrata svima kao što to činimo već pune dvije godine. Spremni smo poslušati svačiji prijedlog, dobru sugestiju, stoga vjerujem da ćemo nastaviti odličnu suradnju u narednom periodu tim više što ove godine imamo realizaciju najvećeg projekta u povijesti Općine Sopje koji je prijavila pojedinačno, odnosno projekt izgradnje Dječjeg vrtića u Sopju vrijednog gotovo 5 i pol milijuna kuna.
Ovaj ali i svi ostali projekti rade se ponajviše zbog mladih kojima želimo osigurati što bolje uvjete života,
– istaknuo je načelnik Androš.

Sve prisutne potom je pozdravio zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement koji je uz čestitke Sopjanima povodom Dana Općine i sv. Flotijana pohvalio rad načelnika i njegovog tima kao i svih vijećnika u proteklom razdoblju.
– Županija vam stoji na raspolaganju te će zasigurno pomoći kako bi se planirani projekti što prije i što bolje odradili. Naravno da ima još puno posla, ali zato i jesmo tu, svakodnevno lobiramo kako bi pronašli sredstva da se svi ti projekti izrealiziraju. Županija je u proteklom razdoblju završila jedan od najvećih projekata, sustav navodnjavanja Kapinci-Vaška, a pri kraju je projektna dokumentacija za drugu fazu kako bi i preostali dio površina dobio sustav navodnjavanja. Prošla je energetska obnova škole u Josipovu, a ide se i u izgradnju vrtića, to su sve projekti koji pridonose da se stvore što bolji uvjeti kako bi mladi ostali uz što bolje uvjete za rad i život na ovim prostorima.

Dan Općine i Florijanovo, Sopjanima je čestitao i saborski zastupnik Josip Đakić.
– Zadovoljstvo mi je pozdraviti sve vas ovdje danas, posebno što se Općina Sopje ima s čim pohvaliti, napredak je vidljiv, projekti se odrađuju, a proračun raste. To su važne pretpostavke za uspješnost, za budućnost, za sve ono što ste zacrtali da se i ostvari kako bi i kod vas u ovo ruralnom prostoru život bio jednak kao i u gradovima, život bio jednako dostupan kao i u europskim metropolama.

Odlukom Općinskog vijeća povodom Dana općine, na svečanoj su sjednici dodijeljene zahvalnice i plakete zaslužnim stanovnicima i kolektivima s područja općine Sopje koje su uručili načelnik Općine Berislav Androš, predsjednik Općinskog vijeća Siniša Hrgović i pročelnica Ana Martinković Krištan.

Tako su zahvalnice uručene Jozi Đuraseku, Slavku Ciglaru, KUD-u Podravac Sopje i Udruzi starih sportova Sloga iz Vaške.
Srebrne plakete dodijeljene su dobrovoljnom darivatelju krvi Ivici Kesegu, koji je krv darivao 100 puta, te vatrogasnoj mladeži DVD-a Vaška za izniman doprinos u radu s mladima, razvoj plemenitog zvanja vatrogasac te sudjelovanje u brojnim aktivnostima i programima Općine Sopje.
Zlatnu plaketu Općine Sopje za izniman uspjeh u natjecateljskoj sezoni 2018. te ulazak u 3. hrvatsku ligu, promociju sporta i općine Sopje, dobila je Športska ribolovna udruga „Šaran“ iz Sopja, a za iznimne uspjehe u natjecateljskoj sezoni 2017./2018. te osvajanje 1. županijske nogometne lige i sudjelovanje na Završnom državnom turniru, zlatna plaketa je uručena i veteranima NK „Standard“ Nova Šarovka.

Najveće priznaje Općine Sopje, Povelja počasnog građanina, za izniman doprinos u razvoju općine Sopje te podizanje standarda jedinica lokalne samouprave, dodijeljena je potpredsjedniku Vlade RH i ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, koja će mu biti uručena naknadno.

U ime svih nagrađenih s nekoliko riječi zahvalio se Ivica Keseg, a svečana sjednica nastavljena je uz prigodni domjenak i sopjanske tamburaše.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, Općina Sopje, df)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button