DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Svečanim koncertom učenika Glazbena škola Milka Kelemena Slatina obilježila Dan škole

Na dan rođenja velikoga hrvatskoga skladatelja i počasnog građanina Slatine Milka Kelemena (30. ožujka), Glazbena škola Milka Kelemena Slatina u svojoj je koncertnoj dvorani nastupom učenika proslavila 29. rođendan.

Prije početka koncerta, učenike, njihove roditelje, učitelje i ostale goste među kojima su se našli i pročelnica upravnog odjela za obrazovanje i demografiju VPŽ Martina Bunić, slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić te direktor glazbene škole Szigetvári Weiner Leó András Deichler pozdravio je ravnatelj slatinske Glazbene škole Antonio Brzica te ih je u svome govoru upoznao s brojnim događanjima u školi tijekom protekle godine.

U proteklih godinu dana slatinska je glazbena škola ostvarila niz izvrsnih uspjeha koje su postigli njihovi učenici i učitelji na raznim natjecanjima i smotrama.

Jakov Vašiček (saksofon) je uz mentorstvo Veronike Brzice osvojio prvu nagradu na Državnom natjecanju učenika i studenata glazbe u Jastrebarskom, Toni Podnar (harmonika) je uz mentora Roberta Čavlovića osvojio prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju za harmoniku u Daruvaru, Iva Bartolović je odnijela prvu nagradu, dok je Klara Košćak odnijela drugu nagradu iz tambure na 9. međunarodnom glazbenom natjecanju “Fantast” u Bečeju (Srbija) uz mentoricu Koranu Perlić, David Jukić (klavir) osvojio je prvu nagradu na 9. virovitičkoj klavirijadi uz mentora Miloša Cvjetkovića, Damjan Krupa osvojio je niz prvih nagrada iz disciplina, solfeggia, teorije glazbe i kompozicije na međunarodnim natjecanjima u Beogradu i Mariboru uz mentore Juricu Hrenića i Sandru Pavić.

Posebno su ponosni na to što su po prvi puta imali najboljeg učenika županije u kategoriji „umjetničke glazbene osnovne škole“, za školsku godinu 2021./2022. bio je to Damjan Krupa.

U svom se govoru Brzica dotaknuo i prekograničnog projekta “CMC together II” na kojemu su Glazbena škola Milka Kelemena Slatina i Područni odjel Orahovica bili partneri, a čiji su nositelji Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić Orahovica i Osnovna škola “Kitaibel Pál” iz mađarskog Harkánya.

– Ove školske godine smo s našim partnerima uspješno priveli kraju projekt “CMC together II”. Tim projektom smo instrumentima, razglasom i namještajem opremili naš Područni odjel u Orahovici, a nabavili smo nove instrumente i za našu matičnu školu. Ovaj je projekt je svima mnogo donio i zato smo presretni što smo baš mi bili partneri – rekao je Brzica te dodao kako su trenutno u fazi dobivanja triju novih prostora od kojih će nakon 29 godina konačno imati zbornicu.

Uz zahvalu učiteljima, učenicima i roditeljima, posebno se zahvalio Virovitičko-podravskoj županiji i osnivaču Gradu Slatini bez čije podrške svi uspjesi i postignuća ne bi bili mogući, te također osnovnim i srednjim školama, vrtićima, udrugama i medijima koji redovito podupiru i prate rad slatinske glazbene škole.

Potom je riječ prepustio gradonačelniku Slatine Denisu Ostrošiću koji se tom prigodom zahvalio na trudu i kontinuiranom radu koji je donio brojne uspjehe našoj glazbenoj školi te im čestitao Dan škole.

– Tijekom godine imamo mogućnost pohoditi koncerte škole, od prvih nastupa najmlađih učenika do onih koji “ubiru vrhnje” i nadam se da će neki od njih možda svojom karijerom ili životnim pozivom nastaviti svoju priču u individualnom smislu i vratiti nam se kao mnogi nekadašnji učenici a sadašnji učitelji i nastaviti odgajati generacije novih mladih ljudi koji će također zavoljeti glazbu – rekao je Ostrošić.

Na kraju je svoju riječ dala i pročelnica upravnog odjela za obrazovanje i demografiju VPŽ Martina Bunić koja je ispred Virovitičko-podravske županije i župana Igora Androvića te Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju pozdravila sve prisutne i čestitala Dan škole, te je izrazila zadovoljstvo što našega velikog skladatelja obilježavaju na ovakav počastan način i surađuju s drugim glazbenim školama. Poželjela im je da i dalje nastave ostvarivati izvrsne rezultate.

U nastavku je uslijedio koncert koji su pripremili učenici i učitelji škole, a posjetitelji su mogli uživati u 22 točke mladih glazbenika uz korepetitorsku pratnju njihovih učitelja.

Osim učenika Glazbene škole Milka Kelemena, na koncertu su nastupili i gosti iz Glazbene škole Jan Vlašimsky Virovitica, Glazbene škole Franje Kuhača Osijek i glazbene škole Szigetvári Weiner Leó.

Višednevna svečanost proslave Dana škole završit će 31. ožujka (petak) koncertom učitelja glazbenih škola iz Slatine i Szigetvara s početkom u 18 sati.

Nastupili su:

Glazbena škola Milka Kelemena: David Jukić, Matea Meter, Katja Buljan, Leon Vencl, Jan Tomac, Vedran Šebijanić, Paola Jakšić, Matea Funtek, Maja Funtek, Dora Bačani, Toni Podnar, Ian Maleković, Laura Martinović, Klara Gaća, Lilian Jagić, Irina Radijevac, Klara Košćak, Iva Bartolović i Hana Pavličević uz glasovirsku pratnju korepetitora Josipa Jagušića i Marija Novakovića te školski puhački orkestar uz dirigenticu Jelenu Škvorc.

Glazbena škola Jan Vlašimsky Virovitica: Ino Pavić, Matej Hajmaši, Kristian Matković, Lucija Dvojak i Borna Gernhard.

Glazbena škola Szigetvári Weiner Leó: Zsombor Györei, Perintfalvi Léna, Burián Zsófia, Tamás Polgár i Németh Csenge.

Glazbena škola Franje Kuhača Osijek: Ivan Bulić i Rujana Lakotić uz glasovirsku pratnju Ivančice Hinek.

(Tekst i foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button