DOGAĐANJAFOTO GALERIJENASLOVNICAOPĆINEPOLITIKAŽUPANIJA

SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE VOĆIN: Požeški biskup msgr. Antun Škvorčević proglašen počasnim građaninom općine Voćin

Blagdan Male Gospe svake je godine 8. rujna, a naziv je dobio zbog toga što se slavi „mala Marija“, točnije dan Marijina rođenja. Općini Voćin je blagdan Male Gospe Dan općine, a jučer (9. rujna) je obilježen svečanom sjednicom Općinskog vijeća. 

Uoči svečane sjednice položeni su vijenci i upaljeni lampioni kod spomenika Voćinskoj žrtvi u središtu mjesta. U sjećanje na 47 nevinih voćinskih žrtava ubijenih 1991. godine, vijence i upaljene lampione položili su osobni izaslanik predsjednika Vlade RH i dožupan Virovitičko-podravske županije Marijo Klement, saborska zastupnica Vesna Bedeković, virovitičko-podravski dožupan Igor Pavković, predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Dinko Begović, načelnik Općine Voćin Predrag Filić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Voćin Roko Perić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin Darko Božičković, zamjenik načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske Nenad Križić, načelnik Policijske postaje Slatina Krunoslav Sertić, gradonačelnik Orahovice Saša Rister, načelnik Općine Mikleuš Robert Grabar, načelnik Općine Čačinci Alen Jurenac, načelnik Općine Gradina Josip Vučemilović, načelnik Općine Đulovac Anđelko Kolić, te predstavnici braniteljskih udruga i predstavnici Udruge Hrvata Letnica. 

Svečana sjednica započela je intoniranjem hrvatske himne i odavanja počasti svim poginulim, preminulim i nestalim hrvatskim braniteljima minutom tišine, nakon čega se pozdravnim riječima obratio predsjednik Općinskog vijeća Roko Perić.

– Velika mi je čast pozdraviti sve vas ovdje okupljene, prije svega naše uvažene goste, požeškog biskupa msgr. Antuna Škvorčevića, izaslanika Vlade RH i dožupana Marija Klementa,  saborsku zastupnicu Vesnu Bedeković, ravnateljicu Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesnu Šerepac, dožupana Igora Pavkovića, predsjednik Županijske skupštine Dinka Begovića, zamjenika načelnika PU virovitičko-podravske Nenada Križića, načelnika Policijske postaje Slatina Krunoslava Sertića, voćinskog župnika vlč. Ivana Ereiza, sve vas gradonačelnike i načelnike, općinske vijećnike, predstavnike braniteljskih i drugih udruga, kao i sve ostale. Općinsko vijeće Općine Voćin čini devet članova i u suradnji sa načelnikom Predragom Filićem donosimo sve važne odluke za našu općinu. Raduje me činjenica da je preko 99 posto akata doneseno jednoglasno, što dokazuje da su vijećnici i načelnik dobro usklađeni u radu za dobrobit naše općine, – istaknuo je Perić.

Sve nazočne je pozdravio načelnik Općine Voćin Predrag Filić, te iznio što se u općini radilo od prošle svečane sjednice. 

– Sve vas najsrdačnije pozdravljam i želim vam dobrodošlicu u općinu Voćin. Prigoda je da se na svečanoj sjednici prisjetimo projekata koje smo proveli od prošle sjednice, a ja bih izdvojio samo neke, vrlo važne za našu lijepu općinu. Izgradili smo nekoliko kilometara nerazvrstanih cesta, završili smo na području cijele općine vodoopskrbne sustave, u realizaciji smo sustava odvodnje, počeo je s radom Geo info centar kojeg je u prvih nekoliko mjeseci obišlo oko 17 tisuća posjetitelja, radili smo na obnovi kuća i infrastrukture… Pred nama je realizacija jednog od najvažnijih projekata, revitalizacija voćinskih jezera u turističke svrhe gdje smo u fazi pripreme natječaja za izvođenje radova. To će biti najvažniji turistički projekt, a naša općina i mjesto Voćin u tom turističkom dijelu ima što pokazati. Zahvaljujem se Vladi Republike Hrvatske što je kroz projekt Slavonije i Baranje prepoznala naše potencijale i dodijelila nam znatna financijska sredstva za provedbu projekta, – rekao je, između ostalog, načelnik Filić te čestitao stanovnicima Dan općine. 

Čestitku stanovnicima općine Voćin povodom Dana općine i blagdana Male Gospe uputili su i saborska zastupnica Vesna Bedeković i osobni izaslanik Vlade RH dožupan VPŽ Marijo Klement. 

– Zahvaljujem sa na pozivu da zajedno s vama i ove godine podijelim radost proslave Dana općine i blagdana Male Gospe. Velika je čast doći u Voćin, u jedno od najvećih marijanskih svetišta u ovom dijelu Hrvatske. Vama žiteljima općine Voćin od srca čestitam Dan općine i blagdan Male Gospe i neka nas sve skupa čuva Gospa Voćinska i dragi Bog, – rekla je u svom obraćanju nazočnima, između ostalog, saborska zastupnica Bedeković te obećala svoju daljnju potporu načelniku Filiću i Općini Voćin. 

 

– Izuzetna mi je čast da vas sve ovdje mogu pozdraviti u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, onim redom i onom čašću kako je već najavljeno. Također, pozdravljam vas i u ime našeg župana Igora Androvića koji upućuje iskrene isprike što danas nije mogao ovdje nazočiti. Teško je više nešto reći, a da moji prethodnici već nisu. Iz govora načelnika saznali smo da je puno toga napravljeno u svim segmentima društva, razvoja komunalne infrastrukture, razvoja obrazovanja, svega onog što jednu općinu čini kvalitetnu za život. Moram naglasiti da u svim tim projektima sudjeluje i Virovitičko-podravska županija i mogu obećati da će tako biti i nadalje. Vama, drage žiteljke i žitelji općine Voćin, čestitam Dan općine i blagdan Male Gospe, – zaključio je Klement.

Kako to i priliči na svečanoj sjednici u povodu proslave Dana općine, i ove godine su odlukom Općinskog vijeća dodijeljena javna priznanja zaslužnima za razvoj općine Voćin. Tako je prvim počasnim građaninom općine Voćin proglašen požeški biskup msgr. Antun Škvorčević za sve što je svojim djelovanjem i moralnim autoritetom učinio za Crkvu te za osobne zasluge i doprinos u djelovanju Požeške biskupije. Zahvalnice Općine Voćin ove su godine uručene: voćinskom župniku vlč. Ivanu Ereizu za svesrdnu humanu pomoć i brigu za stanovnike općine Voćin, Marku Božičkoviću za višegodišnji aktivni rad za ostvarenje rezultata u kulturi, Ivanu Đuzelu za poseban doprinos u razvoju sporta na području općine Voćin, Hrvoju Čoviću za poseban doprinos u razvoju športa na području općine Voćin, te Josipu i Mirku Horvatinu za vrijedne donacije i aktivno sudjelovanje u organizaciji Hodočašća hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj. 

U ime svih nagrađenih, kojima su javna priznanja uručili načelnik Općine Voćin Predrag Filić i predsjednik Općinskog vijeća Općine Voćin Roko Perić, zahvalu je uputio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević. 

Svečanu sjednicu Općinskog vijeća Općine Voćin svojim nastupom su uveličali članovi Kulturno-umjetničke udruge Voćin, izvevši splet pjesama i plesova. 

U zabavnom dijelu proslave Dana općine, Općina Voćin je svojim stanovnicima poklonila koncert ženskog glazbenog sastava Učiteljice.

(nm/Tekst i foto: D. Fišli)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button