DOGAĐANJANAJAVE DOGAĐANJANASLOVNICAOD SVEGA POMALORADIO EMISIJESPORTUDRUGE

Sve što trebate znati o Popišanac trailu 2016.

U programu radioslatine danas smo ugostili Jasenku Plantak – predsjednicu Udruge mladih KRIK i Mariku Marić – upraviteljicu BZ Gladijator i pripadnicu Hrvatske gorske službe spašavanja Stanica Orahovica.

Popišanac Trail održava se u subotu 10. 9. 2016., a za sve koji su emisiju propustili donosimo vam ju u digitalnom obliku:

 1. Što je Popišanac Trail?

Popišanac Trail je event sprotsko turističkog karatktera.

Cilj mu je promicanje trčanja i boravka u prirodi, s jedne strane, te potencijala za razvoj outdoor turizma grada Slatine i Virovitičko-podravske županije s druge strane. Natjecatelji imaju zadatak u što kraćem vremenu trčeći ili hodajući proći zadanu i potpuno obilježenu stazu. Sa sobom imaju kontrolne kartone kojima se „čekiraju“ na kontrolnim točkama.

 1. Ideja Popišanac Traila.

Posljednjih godina trčanje je u svijetu, a i Hrvatska prati te trendove, postalo izuzetno popularno. Kako smo mi ljudi „od trenda“ J i sami smo inficirani ovkvom vrstom sporta i rekreacije. Ideja Popišanac Traila vrti se u nama posljednje 3 godine od kad nas se nekolicina nas prijatelja priključila Trekig ligi. Posjećujući hrvatske planine, otoke, gradove i mjesta koja se inače ne bi našla na našim uobičajenim turističkim putevima, shvatili smo da naš kraj ni u čemu ne zaostaje za drugima. Što po pridinim ljepotama, što po uvjetima održavanja trail i treking utrka. Jednostavno smo  brojnim prijateljima trkačima koje smo upoznali na utrkama željeli pokazati naš kraj i uvjete u kojima mi treniramo.

 1. Zašto ime Popišanac Trail?

Iznad Slatine, oko 6km od centra grada, na obroncima Papuka postoji brdo kojem je službeni naziv Mokro brdo. U slangu, ovo se mjesto od uvijek naziva Popišanac i od tud ime našoj utrci. Stvar je u tome da si svaki početnik u gradu bilo da se bavi trčanjem, bicikliranjem ili roleanjem  kao prvi cilj na svom sportskom putu postavlja upravo ovo mjesto. Od Popišanca dalje staze vode na sve četiri strane svijeta, po šumi ili asvaltu pa je izbor za daljnje treninge i nove ciljeve osiguran.

 1. Što je trail trčanje?

Trail trčanje najjednostavnije možemo definirati kao trčanje u prirodi po unaprijed označenoj stazi. Trail se razilikuje od trekinga koji je u Hrvatskoj osobito populariziran posljednjih godina po tome što u trailu nije potrebno poznavati orijentaciju, koristiti se kartom i kompasom, jer je netko tj. organizator već unaprijed u potpunosti označio stazu. Trail trčanje nema neku međunarodnu krovnu organizaciju pa samim time ga nije niti moguće svrstati u nekakve standarde. Ono što trail trčanje ističe u odnosu na druge trkačke smjerove jest raznolikost staza odnosno podloga koje su uvijek drugačije. O organizatoru ovisi kako će koncipirati stazu, kojim prirodnim ljepotama ili povijsnim znamenitostima će provesti trkače, koliko će na tom putu skupiti visinkse razlike i slično.

Organizatori trkači, pustolovci, zaljubljenici u outdoor sportove i prirodu, članovi Udruge mladih KRIK, HGSS Stanice Orahovica, Braniteljske zadruge Gladijator i Kluba urbane kulture Slatina.

 1. Tko može sudjelovati na Popišanac Trailu?

Na Popišanac Trail pozvani su svi koji su u mogućnosti prehodati, prošetati, pretrčati 13 ili 28 kilometara u prirodi. Znači trkači, rekreativci, planinari, zaljubljenici u prirodu,..

 1. Kako izgleda staza?

Dvije su staze – Mali i Veliki Popišanac. U skladu sa tjelesnom spremom sudionici mogu izabrati stazu od 13 ili onu od 28km. Start staze je u centru grada Slatine, a ona zatim nastavlja u neurbani dio grada. Najveći dio staze smješten je u šumu, u one dijelove gdje „prosječan“ građanin Slatine rijetko dolazi. Potrudili smo se da staza obiđe neke od najzanimljivijih točaka u gradu i bližoj okolici, trkači će se naći na nekoliko vidika s kojih pucaju prekrasni pogledi na okolinu, obići će slatinsko jezero Javoricu, protrčati vinogradima, voćnjacima. Staza će u potpunosti biti markirana crvenim trakicama. Ključna raskrižja će biti obilježena drvenim pločama i natpisima na putevima. Nema mogućnosti da se na njoj netko izgubi. Na stazi će se nalaziti i 4 okrjepne stanice kako nam natjecatelji ne bi ostali žedni i gladni. Okrjepe će biti opremljene tekućinom: cedivitom, coca colom, vodom, sokom od rajčice, hladnim gemištima, i hranom: voćem i kolačićima. Da na okrjepama ne nedostaje ničega pobrinuli su se naši donatori: Atlantic, OPG Halas, Organica Vita i Sandrini kolači. Priča je takva da se na okrjepama trkači ne zadržavaju dugo, za razliku od rekreativaca i šetača koji ne idu na rezultat. Oni se na njima obično druže i uživaju u domaćim delicijama što je prigoda lokalnim proizvođačima da se promoviraju.

Cilj utrke je u krugu bivše vojarne gdje ćemo postaviti veliki šator za sve sudionike i goste (zahvala Mati Bubašu koji nam će nam bez naknade postaviti šator). Kako bi nadoknadili izgubljenu energiju, sve ćemo nahraniti finim grahom koji će spremiti članovi slatinske HVIDRE.

 1. Kako se prijaviti na Popišanac Trail?

Prijave na utrku otvorene su do 25.08., a moguće su i kasnije, ali onima koji se kasnije prijave ili na sam dan utrke nismo u mogućnosti osigurati startni paket koji će biti bogat i pun iznenađenja. Prijave se vrše putem web stranice: popisanac-trail.blogspot.hr, a sve informacije vezane uz utrku, staze, pravila, smještaj u Slatini i drugo dostupne su također na ovoj stranici ili na facebooku na stranici popišanactrail.

Kotizacija za sve sudionike starije od 14 godina je 70,00kn, oni mlađi plaćaju simboličnih 40,00kn.

 1. Nagrade za najuspješnije.

Kako je utrka ipak natjecateljskog karaktera za najuspješnije na obje staze u muškoj i ženskoj konkurenciji te najstarijeg i najmlađeg sudionika osigurali smo, uz pomoć donatora, vrijedne nagrade, ali neka one ostanu iznenađenje.

Ono što je bitno naglasiti da će i svaki finišer utrke za svoj uspjeh biti nagrađen unikatnom finišerskom medaljom.

 1. Tko pomaže Popišanac Trail?

Zahvala donatorima, organizacijama i privatnim osobama koje na bilo koji način podupiru i pomažu Popišanac Trail:

 1. Virovitičko-podravska županija
 2. Grad Slatina
 3. Atlantic Grupa
 4. Velebit Osiguranje
 5. Agroduhan d.o.o.
 6. Slatinska banka
 7. Organica Vita
 8. Calco Computers
 9. Sandrini kolači
 10. Mesoprerada
 11. Pustara Višnjica
 12. Slatina kom
 13. Komrad
 14. OPG Halas
 15. Glamour
 16. OPG Doner
 17. Knjigovodstveni ured Lazić
 18. Udruga HVIDR-a Slatina
 19. Nekoliko ljiječničkih i zubarskih ordinacija, te subjekata koji se sukladno zakonu ne smiju reklamirati, i njima svakako zahvala!

(www.radioslatina.hr)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button