DOGAĐANJANASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Suze sv.Lovre u slatinskoj ljetnoj noći

Slatina je noćas točno u ponoć ostala u mraku…

Mala je to, ali ekološki velika gesta, kojom su organizatori sinoćnjeg događaja održanog na vidikovcu u sklopu Slatinskog ljeta željeli ukazati na sve veće svjetlosno onečišćenje našeg planeta.

Na vidikovcu je naime po prvi puta u našem gradu održan događaj imena ”Slatina pod zvijezdama”, a u organizaciji Turističke zajednice grada, Pučkog otvorenog učilišta, i uz punu podršku Grada Slatine.

U ugodnoj atmosferi slatinske ljetne noći 50-ak posjetitelja zajedno s predstavnikom organizatora Hrvojem Valpovcem pomoćnikom direktora TZ Grada Slatine dočekalo je Marka Šimca iz Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba koji im je u itekako zanimljivom interaktivnom predavanju ”Meteori – nebeske krijesnice” podijelio brojne informacije, ali i poneku tajnu vezanu uz astronomiju i uopće uz njezinu ulogu kroz povijest čovječanstva. Osim što su se golim okom ”hvatale” suze svetog Lovre, zahvaljujući teleskopima ustupljenim od strane Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ i OŠ Josipa Kozarca iz Slatine bilo je moguće i pogledati brojne planete  iz naše, ali i iz nešto udaljenijih galaksija, naravno,uz stručno vodstvo i svesrdnu pomoć gosta iz Zagreba.

”Slatina pod zvijezdama” bio je za naš grad nešto uistinu potpuno novo, čak rekli bismo i egzotično. Za potpuno ispunjenje forme bio je potreban samo mrak, a za sve one koji su pri tom željeli naučiti i nešto novo bila je potrebna i mala doza samodiscipline i koncentracije, a oba ta faktora sinoć su na veliko zadovoljstvo organizatora bila ispunjena. Dokaz da ovakva potpuno drukčija vrsta manifestacije lišena uobičajene buke, glamura i blještavila, ima u Slatini budućnost je dolazak zavidnog broja radoznalih posjetitelja, a koji su naposljetku otišli svojim kućama itekako zadovoljni doživljenim u toploj noći slatinskog vidikovca.

Damir Jukić

Foto: Hrvoje Valpovac & Damir Jukić

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button