NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

U Slatini održan susret župnih pastoralnih vijeća Slavonsko-podravskog arhiđakonata

U ponedjeljak, 3. prosinca u Dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Slatini održan je susret članova župnih pastoralnih vijeća Slavonsko-podravskog arhiđakonata. Nakon zaziva Duha Svetoga sudionike skupa, među kojima je bio i požeški biskup Antun Škvorčević, pozdravio je arhiđakon Vladimir Škrinjarić nakon čije je molitve zaziva Duha Svetoga, biskup Škvorčević istaknuo kako župno pastoralno vijeće ima važnu ulogu u životu župne zajednice, a izraslo je iz dugog iskustva Crkve te ga predviđa i Zakonik crkvenoga prava. Spomenuo je da su sadašnji vijećnici izabrani 2016. godine kao osobe spremne surađivati sa župnikom na tri pastoralne razine o kojima govori Pravilnik župnog pastoralnog vijeća u Požeškoj biskupiji; navjestiteljsko-katehetskoj, liturgijsko-molitvenoj i karitativnoj. Potaknuo ih je da se kroz ovaj susret ohrabre u svom poslanju te nastoje biti pokretači pastoralnog dinamizma na različitim razinama života njihovih župa.

Uslijedila su kratka tematska izlaganja prema konceptu pojedinih odbora unutar župnog pastoralnog vijeća s konkretnim zadaćama za voditelje, odnosno članove odbora.
U okviru odbora za liturgijski i molitveni život povjerenik za pastoral duhovnih zvanja Marijan Pavelić predstavio je biskupijsko Djelo za duhovna zvanja, čiji članovi imaju obvezu molitve, žrtve, prikazivanja svetih misa i u skladu s mogućnostima materijalnog pomaganja mladih na putu prema svećeništvu. Spomenuo je kako Djelo trenutačno ima više od 1200 članova u 35 župa Požeške biskupije, te je potaknuo voditelje spomenutog Odbora da potaknu vjernike da se upišu u Djelo te da provjere  popise postojećih članova.

Potom  je o službi lektora – navjestitelja Božje riječi u liturgiji progovorio Robert Kupčak, povjerenik za liturgijski pastoral, ističući važnost spomenute službe u liturgiji te nužnost priprave za navještaj Riječi koja se događa na biblijskoj, liturgijskoj, ali i tehničkoj razini. U tom smislu članovima Odbora za liturgijski i molitveni život povjerena je sustavna briga za dostojno i prikladno navještanje Božje riječi, što će se očitovati kroz tjedna okupljanja biblijske skupine koju tvore župni lektori predvođeni vjeroučiteljima.

U nemogućnosti osobnoga sudjelovanja na susretu, sudionicima skupa se kratkim video-zapisom obratila se prof. Ana Matković, voditeljica centra „Pro vita et familia“ u Požegi, koja je predstavila pitanja pastorala braka i obitelji te važnost da se u svakoj župi, po preporuci dijecezanskog biskupa osnuju obiteljske zajednice. Iz osobnog iskustva  supruge i majke troje djece te rada s bračnim parovima unutar spomenutog Centra progovorila je i o važnosti ovakvih zajednica radi osobnoga svjedočanstva ljepote kršćanskoga braka unutar društva u kojem živimo, ali i radi pomoći parovima koji proživljavaju svojevrsnu krizu braka.

Nadovezujući se na prof. Matković, unutar Odbora za naviještanje, voditelj Pastoralnog centra Robert Kupčak predstavio je biskupijski projekt župnih animatora te etape njegova odvijanja ukazujući na konkretne župne pastoralne aktivnosti u kojima mladi mogu biti od pomoći kao suradnici svojih župnika. Dajući potrebne informacije za projekt župnih animatora u 2019. godini izrazio je uvjerenje kako rad i aktivnost animatora u župi ovisi o potrebi, zainteresiranosti, kreativnosti i povjerenju pojedinih svećenika-župnika da ih uključe u župne aktivnosti koje su za njih prikladne i u kojima bi mogli biti od pomoći te u tom smislu pozvao prisutne svećenike i članove Odbora za naviještanje da već sada promisle tko bi se od mladih u njihovoj župi mogao uključiti u spomenuti projekt te im se na taj način iskaže povjerenje, ali i očituje realna potreba za njihovim angažmanom u župnoj zajednici.

Uz projekt župnih animatora, prisutni su upoznati i s tijekom Katoličke malonogometne lige Požeške biskupije koja počinje iduće subote, 8. prosinca.

Na koncu, u okviru Odbora za karitativnu djelatnost prisutnim članovima se obratio Ivan Popić, ravnatelj biskupijskog Caritasa ocrtavajući iznova pozadinu karitativnog djelovanja Crkve ukazujući na konkretne projekte biskupijskog Caritasa u kojima mogu participirati župni caritasi ističući i konkretne primjere domišljatosti djelotvorne ljubavi kroz projekte župnih karitasa ili pojedinih skupina vjernika unutar župe o čemu osobitu brigu vode članovi spomenutog Odbora.

Pri koncu susreta biskup Škvorčević je potaknuo vijećnike na aktivnije djelovanje na svim razinama koje su bile spomenute: Liturgijsko-molitvene skupine s naglaskom na zajedničkim susretima lektora, projekt animatora i aktivnog uključivanja mladih u župnu zajednicu, karitativna skupina u radu sa siromašnima, bolesnima i osamljenima.
Posebno je istaknuo važnost bračnog i obiteljskog pastorala, rekavši kako je nakon sudjelovanja na Biskupskoj sinodi u Rimu 2015. godine više puta naglašavao važnost obiteljske zajednice u župi. Rekao je kako je zasigurno moguće organizirati u svakoj župi nekoliko obitelji koje su spremne posvjedočiti ljepotu bračnog i obiteljskog života te biti na pomoć mladima koji se pripremaju za brak, kao i obiteljima koje se nalaze u kriznim situacijama.
Na kraju je zahvalio vijećnicima za njihov dolazak na susret i spremnost da u svojim župama ostvaruju zajedničke pastoralne programe, te je na sve zazvao Božji blagoslov.

(mf/Izvor: www. pozeska-biskupija.hr/Foto: Robert Turkalj)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button