DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Suradnja Mladih povjesničara OŠ E. Kumičića Slatina i Zavičajnog muzeja Slatina na novom projektu

Početkom siječnja ove godine, nastavnici povijesti iz OŠ Eugena Kumičića održali su početne sastanke s djelatnicima slatinskog Zavičajnog muzeja, a plod kvalitetne dosadašnje suradnje škole i muzeja susret je učenika sedmih i osmih razreda, okupljenih kroz nastavnu skupinu Mladi povjesničari te predstavlja početak suradnje muzeja i učenika na novom projektu.

O čemu se točno radi, objasnili su nam mentori Mladih povjesničara nastavnici Krešimir Hrženjak i Dino Mataz.

          „Nakon uspješno odrađene izložbe u prostorima škole povodom 30. obljetnice osnivanja 136. brigade Slatina, u listopadu prošle godine, ideja je bila da se sam pristup tematici Domovinskog rata digne na jednu višu razinu. Na tragu toga, stupili smo u kontakt s kustosom slatinskog muzeja Srđanom Đuričićem i predstavili mu ideju osmišljavanja i postavljanja jednog izložbenog postava Domovinskog rata, s građom i arhivskim materijalima u vlasništvu muzeja, s naglaskom na uključenost djece u kompletan proces izrade navedenog postava. Tu želim pohvaliti zainteresiranost i angažman gospodina Đuričića, ali i kompletnog osoblja Zavičajnog muzeja Slatina, koji su objeručke prihvatili opisanu ideju.“ –pojasnio je nastavnik Dino Mataz početak suradnje.

Konkretan plan i vremenik izrade izložbenog postava, koji bi opisao vrijeme Domovinskog rata na slatinskom području, dogovoren je na sastanku učenika, mentora i osoblja održanom jučer, 1. ožujka u prostorijama Zavičajnog muzeja.

          „Cilj nam je izraditi kompletan postav do početka lipnja ove godine i predstaviti ga široj javnosti. Tim načinom naglašavamo koliko je nužno podići svijest učenika, ne samo o navedenoj tematici, već o proučavanju zavičajne povijesti. Smatram da je ovo pravi put, a bogatstvo je projekta tim veće što se i kroz sam nastavni predmet uključiti institucije koje se bave poviješću.“ – zaključio je nastavnik Krešimir Hrženjak.
(mf/Izvor: OŠ E. Kumičića Slatina, prof. Dino Mataz)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button