DOGAĐANJAFOTO GALERIJEKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

“ŠUMA OKOM ŠUMARA”: U Zavičajnom muzeju Slatina otvorena izložba o ljepoti hrvatskih šuma

Kustos Zavičajnog muzeja Slatina, Srđan Đuričić, i Emil Balint, predsjednik Hrvatskog šumarskog društva – ogranak Virovitica otvorili su danas (ponedjeljak) u Zavičajnom muzeju Slatina izložbu fotografija 17. bjelovarskog salona fotografije “Šuma okom šumara”.

Organizator ove izložbe je Hrvatsko šumarsko društvo – ogranak Virovitica koje obuhvaća stotinjak članova šumara i članstva povezanih sa šumom, istinske zaljubljenike u prirodu i šumu, a koje ove godine puni 66 godina djelovanja na prostoru naše županije i šire.

Izložba fotografija “Šuma okom šumara” izlaže se već 24 godine, a sada je po prvi puta postavljena u Zavičajnom muzeju Slatina. Krenula je na inicijativu dijela šumara zaljubljenika u fotografiju HŠD ogranka Bjelovar pod nazivom “Šuma okom i rukom šumara” kada je uz amaterske fotografije izloženo i nekoliko drvenih skulptura.

Želja idejnog začetnika ove priče – Željka Gubijana i bjelovarskog ogranka bila je razbiti predrasude da šumar ne hoda šumom samo s pilom i sjekirom, te uvjeriti javnost da je šuma najveće prirodno obnovljivo bogatstvo hrvatskog naroda koje kao složeni ekosustav ima za život na zemlji posebnu važnost.

Na dosadašnjim salonima sudjelovalo je preko 200 autora iz svih krajeva Hrvatske, te autori iz Austrije, Njemačke, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Češke, Slovačke i Kanade. Uglavnom su to kolege inženjeri i tehničari šumarstva koji boraveći u šumi, uz svoj rad, bilježe svoja zapažanja.

Tijekom proteklih godina salon je gostovao u brojnim gradovima širom Hrvatske, a dio fotografija redovito ukrašava prostorije, časopise i kalendare Hrvatskih šuma.

Najveći uspjeh izložba je postigla 2011. godine kada ju je Opća skupština UN-a na prijedlog Republike Hrvatske proglasila Međunarodnom godinom šuma, kada je postavljena u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku i obišla je nekoliko američkih gradova, nakon čega je završila u Svjetskom šumarskom centru u Oregonu kao stalni postav.

U veljači 2020. godine, kada je hrvatsko šumarstvo obilježavalo 255 godina organiziranog šumarstva (1765. g.), izložba je bila izložena u Bruxellesu povodom hrvatskog presjedanja Vijećem Europske unije.

Na ovogodišnji salon prijavilo se ukupno 26 autora, 3 iz Mađarske, 1 iz Slovenije te 22 domaća autora s ukupno 271 fotografija, od čega su 194 pojedinačne i 16 serija sa 77 fotografija.

Okupljenima se obratio i kustos Zavičajnog muzeja Slatina, Srđan Đuričić, koji je i službeno otvorio ovu izložbu te istaknuo kako su ovakve manifestacije prilika da se kroz fotografije predstavi i približi rad šumara, ali i da se javnost upozna s našim prirodnim ljepotama.

Na izložbi su posjetitelji mogli pogledati cijelo mnoštvo izvrsnih fotografija koje nas privlače i upućuju da uživamo u bogatstvu i ljepoti naših šuma, naše prirode, naših krajolika, ali i krajolika izvan naše zemlje.

Izložba će se moći pogledati do 14. studenoga 2022. godine.

(Tekst i foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button