NASLOVNICAŽUPANIJA

Uz sudjelovanje 45 poslodavaca od kojih je 38 bilo iz realnog sektora, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, u Virovitici je otvorio 10. Sajam poslova

Desetu godinu za redom Hrvatski zavod za zapošljavanje uz partnera Hrvatsku gospodarsku komoru Županijsku komoru Virovitica i Hrvatsku obrtničku komoru, Obrtničku komoru Virovitičko podravske županije organizirao je Sajam poslova.

Ove godine je domaćin bio Restoran Lord u Virovitici koji je okupio 45 poslodavaca od čega je njih 38 bilo iz realnog sektora, a jubilarni 10. sajam poslova otvorio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

– Sajam poslova ima za cilj omogućiti bolju usklađenost ponude i potražnje na tržištu rada i ojačati partnerstvo za zapošljavanje svih aktera koji na bilo koji način sudjeluju u razvoju regionalnog tržišta rada. Hrvatski zavod za zapošljavanje je vodeći sudionik u razvoju hrvatskog tržišta rada, poglavito u objedinjavanju cjelokupne ponude i potražnje rada da bi se postigla puna zaposlenost. Svojom aktivnom politikom zapošljavanja uvelike pridonosi rastu zapošljavanja, a zasigurno je jedna od ozbiljnijih mjera i Sajam poslova, na kojem smo se danas okupili – podcrtala je između ostalog v.d. predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, područnog ureda Virovitica Lahorka Weiss.

Prema riječima Lahorke Weiss, trenutno su na području Virovitičko-podravske županije, najtraženiji djelatnici iz građevinskog, metalnog i iz drvno-prerađivačkog sektora, a evidentiran je i deficit za ugostiteljskim zanimanjima.

Uz župana Igora Androvića, njegovog zamjenika Marija Klementa, gradonačelnika Grada Virovitice Ivice Kirina i njegovog zamjenika Damira Marenića, v.d. predstojnicu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, područnog ureda Virovitica Lahorku Weiss, Sajmu poslova nazočili su i brojni pročelnici županijskih i gradskih odjela, direktori tvrtki, predstavnici gradova i općina s područja Virovitičko-podravske županije.

Nazočnima se obratio i gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin koji je istaknuo.

– Grad Virovitica ima svoj gospodarski program koji se očekuje kroz osiguravanje zemljišta u gospodarskim zonama već od 1 kn/m², oslobađanje odnosno smanjenje plaćanja komunalnog doprinosa i komunalne naknade za proizvodne pogone odnosno djelatnosti… Osnovali smo Razvojnu agenciju VTA koja već sada u velikoj mjeri piše projekte za poduzetnike, izdajemo dozvole u rekordnom roku u Hrvatskoj… U isto vrijeme očekujemo od države da dodatno rastereti poduzetnike kako bi oni mogli podići plaće te se stvorili preduvjeti za povratak ljudi koji su se proteklih nekoliko godine odselili u ostale zemlje Europske unije.

Kroz sve ove godine, Sajam poslova se iskristalizirao kao mjesto na kojem se mogu ostvariti prvi kontati poslodavaca i onih koji traže posao, a mnogi takvi susreti, na kraju su i urodili poslovnom suradnjom.

Sajam poslova pruža mogućnost uvida u ponudu znanja i sposobnosti trenutno raspoložive radne snage; omogućava ostvarivanje kontakata s velikim brojem nezaposlenih osoba koje traže svoju priliku za zaposlenje; omogućava prikupljanje životopisa ili obrazaca o kvalifikacijama i radnim iskustvima kandidata; omogućava regrutiranje zaposlenika čija znanja i sposobnosti odgovaraju području rada kojim se bavi vaša tvrtka/obrt; daje priliku razmijeniti iskustva s ostalim poslodavcima na Sajmu; omogućuje da na jednom mjestu dobijete sve potrebne informacije od institucija – partnera (HGK, HOK, razvojne agencije, poduzetnički centri, ustanove za obrazovanje odraslih itd.)

Otvarajući Sajam poslova, virovitičko-podravski župan, Igor Andrović je kazao:

– Na području Virovitičko-podravske županije imamo veliku potražnju za kvalitetnim i dobrim djelatnicama. Virovitičko-podravska županija će u suradnju s Obrtničkom komorom VPŽ sufinancirati deficitarna zanimanja kako je to bilo i prošlih godina. Osim toga, Visoka škola je uvela Studij računarstva, jer postoji velika potreba za IT stručnjacima, kako bi oni u budućnosti našli svoju budućnost. Osim toga, uz već postojeći Poduzetnički inkubator u Virovitici, gradit ćemo tri nova, u Slatini, Orahovici i Pitomači. S novim inkubatorima, budući poduzetnici će dobiti poduzetnički prostor, savjetodavne usluge, a uz pomoć naših razvojnih agencija, ti poduzetnici će moći aplicirati na fondove Europske unije i to je naša zadaća. Već dugi niz godina, naša županija bilježi suficit u vanjsko-trgovinskoj razmjeni, smanjuje se stopa nezaposlenosti. Vidljivi su pozitivni pomaci. Svi oni koji su poslom otišli u inozemstvo, pozivamo da se vrate u Hrvatsku, kako bi s tim iskustvom stvarali još bolje i kvalitetnije poduzetničko okruženje u Hrvatskoj – podcrtao je župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button