DOGAĐANJANASLOVNICASPORT

Sudionici biciklističkog maratona „Srcem za Vukovar“ nastavili svoje putovanje iz Slatine za Vukovar

Danas je, treću godinu zaredom, kroz Slatinu prošla karavana biciklista, sudionika biciklističkog maratona „Srcem za Vukovar“ koji odaju počast žrtvi Vukovara i Škabrnje, a čiji je organizator Biciklistički klub Rama iz Zagreba.

Biciklisti su svoje putovanje započeli jučer ujutro nakon paljenja lampiona kod spomenika braniteljima u Sesvetama, potom su odmorili u Rovišću kraj Bjelovara, a sinoć su stigli do Slatine i prenoćili u Kozicama. Jutros su zatim krenuli prema Vukovaru. U Slatini su ih dočekali te im poželjeli dobrodošlicu dogradonačelnik Ilija Nikolić, predsjednik ZUiČ HVIDR-a VPŽ Mato Bubaš, predsjednik Udruge maratonaca VPŽ „Glasnici istine“ Pavo Tutenov, slatinski župnik Dragan Hrgić, ravnatelj Crvenog Križa Slatina Vladimir Jelenčić te član VBR-ovaca Matija Kolar.

Nakon što su domaćini i sudionici maratona ispred spomen obilježja u Parku 136. slatinske brigade u Slatini položili upaljene lampione, Pavo Tutenov je ukratko predstavio domaćine te je maratoncima poželio sretan put.

Zatim je Mato Bubaš pozdravio sve prisutne u ime županije i svih ratnih i vojnih invalida te im poželio dobrodošlicu i puno sreće i zdravlja na putu, a isto je učinio i dogradonačelnik Ilija Nikolić koji je maratonce pozdravio u ime Grada Slatine.

Na kraju je župnik Župe sv. Josipa vlč. Dragan Hrgić sa svim prisutnima izmolio nekoliko molitvi kako bi maratonci sretno i sigurno stigli na svoje odredište.

Biciklistički klub “Rama” Zagreb djeluje od 2017. godine, a porijeklom su iz Rame u BiH. Broje 40 članova iz različitih dijelova Hrvatske (Zagreba, Vukovara, Zadra, Križevaca, Ogulina…) i Bosne i Hercegovine. Klub organizira razne humanitarne i memorijalne biciklijade, a posebno su ponosni što su prije tri godine vozili do Bleiburga i natrag.

– Iz Zagreba je krenulo 12 sudionika ovog maratona, a uz članove BK Rama, s nama su i članovi BK Vihor iz Zagreba te članovi Biciklističke udruge Donji Andrijevci. Redovito povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje vozimo ovom dionicom koja je nekako ostala prazna, svi voze preko Kutine, Slavonskog Broda, Đakova, pa smo zato osjećali da bismo mi mogli krenuti tom dionicom i spojiti Savu, Dravu i Dunav. Inače, otac jednoga od sudionika ovog maratona je stradao na Ovčari 20. studenoga pa ćemo prisustvovati i komemoraciji na Ovčari u nedjelju kojom inače i završava obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, – rekao je predsjednik BK Rama, Darijo Juričević, te napomenuo kako večeras stižu u Vukovar, a onda se sutra vlakom vraćaju iz Vinkovaca za Zagreb.

Maratoncima se u Slatini na putu za Vukovar pridružio član VBR-ovaca Matija Kolar i članica BK “Rama” Ana Antolić koja je svoj put započela u Špišić Bukovici. Unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima, biciklisti očekuju sretan dolazak na odredište.

– Cijelim putem od Zagreba nas je pratila kiša koja ni u kojem trenutku nije posustajala pa smo se morali presvlačiti nekoliko puta tijekom putovanja. Međutim, nema lošeg vremena, samo loše opreme, tako da smo uz snagu dobre volje uspjeli sve izdržati. Nadamo se da će nas sreća pratiti tijekom cijeloga puta, te da ćemo se unatoč ovoj magli i hladnoći svi vratiti zdravi, – rekao je Juričević.

(Tekst i foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button