DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Sudionici biciklističkog maratona „Oluja od Voćina do Knina“ krenuli iz Voćina i prošli kroz Slatinu put Knina

Zajednica udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije povodom obilježavanja Dana Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja i ove je godine organizirala biciklistički maraton pod nazivom „OLUJA OD VOĆINA DO KNINA“, koji je startao jutros u 7 sati u Voćinu.

Sudionici maratona su članovi biciklističke ekipe Virovitičko-podravske županije pod nazivom VBR – veterani, branitelji i rekreativci.

Uz predsjednika Odbora za hrvatske branitelje i predsjednika ZUiČ HVIDR-a Virovitičko-podravske županije Matu Bubaša, ujedno i organizatora maratona i vođu ekipe, na ovom maratonu sudjeluju Pavo Tutenov, Matija Kolar i Tomislav Kolec, te Ozren Rastija i Mario Kovač kao logistička pratnja.

Već šestu godinu zaredom ovaj biciklistički maraton vozi se povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja s ciljem da se spoje dva stradalnička mjesta, Voćin i Knin.

Biciklisti će put od 467 kilometara prijeći vožnjom u tri etape;
prva se vozi od Voćina do Petrinje (2. kolovoza), druga od Petrinje do Korenice (3. kolovoza) i treća od Korenice do Knina (4. kolovoza).

VBR-ovci su jutros krenuli iz Voćina u 7 sati gdje su položili lampione uz spomenik Voćinskoj žrtvi, a prvo zaustavljanje su imali u Slatini kod spomen obilježja u Parku 136. slatinske brigade gdje su ih dočekali predstavnici Grada Slatine i Policijske uprave virovitičko-podravske, te predstavnici Udruge HVIDR-a Slatina, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Slatina i Udruge djece hrvatskih branitelja VPŽ.
Polaganjem upaljenih lampiona odali su počast poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima, a isto će činiti u svim mjestima gdje se budu zaustavljali.

U ime organizatora svim se sudionicima 6. biciklističkog maratona „OLUJA OD VOĆINA DO KNINA“ kao i hrvatskim braniteljima i svima ostalima koji su im došli iskazati potporu, zahvalio Mato Bubaš, predsjednik ZUiČ HVIDR-a VPŽ, a zahvalu je uputio i Gradu Slatini što konstantno podupire njihove aktivnosti.

– Osim stradalničke općine Voćin i kraljevskog grada Knina spajamo i Virovitičko-podravsku županiju koja je dala jedan veliki obol u oslobađanju Hrvatske, oslobađanju Knina i okolnih mjesta. Nadam se da ćemo i ove godine uspjeti u tome. Vjerujem da mnogi misle da smo ludi što to radimo i zašto to radimo. No to je čisto onaj braniteljski inat i dokaz da smo još uvijek živi i postojimo, ali i da pamtimo one dane i sve poginule hrvatske branitelje koji su dali svoje živote za našu slobodnu Hrvatsku. Iskreno se nadam da će ta naša tradicija opstati bez obzira što smo iz godine u godinu sve stariji i nemoćniji, jer ova županija, osim autobusa koji ide za Knin, nema ni jedan ovakav događaj, te da smo s ovom aktivnošću zaista posebni, – rekao je Bubaš izrazivši žaljenje što je sve manje i manje branitelja koji dolaze na ovakve događaje.

Svoju potporu su s nekoliko riječi hvale sudionicima ovoga biciklističkog maratona na ustrajnosti i čuvanju istine o Domovinskom ratu, iskazali zamjenik načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske i predsjednik slatinske HVIDR-e Nenad Križić te izaslanik gradonačelnika Grada Slatine Jurica Culej, zaželjevši im sretan put i siguran dolazak na ciljno odredište u Kninu. 

Nakon kratke stanke i osvježenja u Slatini, VBR-ovci su krenuli prema Virovitici.

Organizatori ovog pothvata su Zajednica udruga i članova HVIDR-e VPŽ i biciklistička ekipa VBR, uz pokroviteljstvo Ministarstva hrvatskih branitelja.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button