CRNA KRONIKA

SUD U BJELOVARU – Ubojica iz Golenića osuđen nepravomoćno na jedinstvenu kaznu zatvora od 25 godina

U četvrtak 25. veljače je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 25 godina nepravomoćno na Županijskom sudu u Bjelovaru osuđen Zoran Filković (53) iz mjesta Golenić kraj Slatine, piše Bjerovarac.hr.

Filković je osuđen zbog ubojstva i dva pokušaja teškog ubojstva koja je počinio 27. ožujka prošle godine na imanju u Goleniću. Tog dana oko 16 sati, Filković je došao na imanje Dragutina Batura (64) s poluatomatskom puškom “papovkom”. Nakon kraćeg verbalnog sukoba s Baturom, prvo je pušku uperio u Baturovog nećaka Željka Zubčevića koji se na obiteljskom imanju zatekao u društvu svog ujaka. Prvi hitac Filković je ispalio iznad Zubčevićeve glave te se približio Baturu i u njega s udaljenosti od desetak metara ispalio hitac iz “papovke” nanijevši mu strijelnu ranu desne strane prsnog koša uslijed koje je 64-godišnjak na licu mjesta preminuo. Zubčević se za to vrijeme u strahu za vlastiti život sakrio iza u blizini parkiranog traktora, a potom je uspio i pobjeći.

Pucao na policajce

Kada su pola sata kasnije u Golenić po zaprimljenoj dojavi stigli policijski službenici Policijske postaje Slatina, on je počeo pucati i po njima. Nakon što su policajci uočili Filkovića kako stoji na imanju uz tijelo čovjeka kojeg je nešto ranije lišio života i u rukama i dalje drži poluautomatsku pušku, zatražili su od njega da baci oružje i da se preda. Filković je to odbio učiniti, a kada je jedan policajac u znak upozorenja u zrak ispalio hitac iz strojnice, 53-godišnjak je u smjeru dvojice policajaca koji su stigli na mjesto događaja ispalio dva hica.

Policajci su se, stoji u presudi, uspjeli skloniti i pukom srećom ih niti jedan metak nije pogodio. No, jedan metak je zato završio u službenom policijskom vozilu i to u predjelu lijevog blatobrana.

I nakon što je zapucao u smjeru policajaca, Filković je nastavio ciljati puškom prema njima, no oni su ga ipak uz uporabu fizičke sile uspjeli svladati i oboriti na tlo te mu oduzeti poluautomatsku pušku iz koje je u međuvremenu ispucao sve metke. Za kazneno djelo ubojstva Dragutina Batura, Filkoviću je izrečeno deset godina zatvora, a za svaki pokušaj teškog ubojstva policajaca izrečeno mu je također po deset godina zatvora. Na kraju mu je izrečena jedinstvena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 25 godina, a u kaznu zatvora uračunava mu se i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 27. ožujka prošle godine na nadalje. Također, produljen mu je i istražni zatvor te će i pravomoćnost presude 53-godišnjak zasigurno dočekati iza rešetaka.

Pokušaj ubojstva

Filkovića se teretilo i za pokušaj ubojstva Željka Zubčevića, iznad čije glave je ispalio i prvi hitac neposredno prije nego što je usmrtio Batura. No, po toj točci optužnice je oslobođen optužbe, a izrečena mu je i sigurnosna mjera obveznog liječenja od ovisnosti o alkoholu. Ovaj je stravičan zločin prije gotovo godinu dana šokirao slatinski kraj, a Filković je bio seoski pijanac i propalica kojem je Batur cijelog života pomagao. Batur je bio vlasnik građevinske tvrtke u Slatini u kojoj je živio i u kojoj je zaposlio praktički sve radno sposobne muškarce iz svog rodnog Golenića, a među njima i svog ubojicu. U Goleniću je Batur napravio kuću i držao je ondje ovce te često navraćao, a Filković koji je bio kronični alkoholičar te je i u trenucima ovog stravičnog događaja bio pijan, imao je ključeve Baturove kuće i mogao si je uzeti što je htio. Na kraju mu je za njegovu pomoć zahvalio na ovaj stravičan način.
(bjelovarac.hr, sg/Foto: arhiva: D. Fišli)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button