NASLOVNICAŽUPANIJA

Stvoreni uvjeti provođenja CAP programa, prevencije zlostavljanja djece u sedam velikih škola na području Virovitičko-podravske županije

U Osnovnoj školi Vladimir Nazor u Virovitici, održan je seminar Osnovnog CAP programa u organizaciji Udruge roditelja Korak po korak iz Zagreba. Seminar je sufinanciran od strane Virovitičko-podravske županije s ciljem da se obrazovne institucije potaknu na sustavna pristup prevenciji zlostavljanja djece.

Skup je otvorila Anita Jendrašić, CAP koordinatorica za Virovitičko-podravsku županiju, na čiju se inicijativu seminar i organizirao. Tom prilikom pozdravila je i zahvalila se čelnim ljudima županije koji su podržali i omogućili edukaciju. Posebno se zahvalila i ravnateljici škole domaćina koja je nesebično ustupila prostor. U uvodnom dijelu sudionicima skupa obratili su se ravnateljica OŠ Vladimir Nazor, Sanjica Samac, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju, Vesna Šerepac, te zamjenik župana Darko Žužak. Svima je bila ista ideja i jasna poruka da će i u buduće činiti sve po pitanju prevencije nasilja djece što bi za posljedicu u budućnosti trebalo imati i manje intervencija.

CAP ( čit. KAP; akronim od Child Assault Prevention) program je primarne prevencije zlostavljanja koji osnažuje djecu u sprječavanju napada od strane vršnjaka, napada nepoznate odrasle osobe ( otmica) i napada od strane poznate odrasle osobe. CAP nastoji integrirati najbolje izvore pomoći u zajednici kako bi se smanjila ranjivost djece i mladih na verbalno, fizičko i seksualno zlostavljanje. Njegovi ciljevi su: 1.smanjiti ranjivost djece i njihovu izloženost različitim oblicima zlostavljanje kvalitetnim informiranjem i poučavanjem učinkovitim prevencijskim strategijama; 2. Potaknuti lokalnu zajednicu da sprječavanje nasilja među ljudima , a posebice zlostavljanja djece , prepozna kao svoj važan cilj i nastojanje; 3. Potaknuti obrazovne institucije na sustavan pristup prevenciji zlostavljanja djece.
CAP program jedan je od najstarijih i najkvalitetnijih programa primarne prevencije nasilja nad i među djecom u svijetu, koji se na inicijativu Udruge roditelja Korak po korak provodi u Hrvatskoj od 1 999. godine uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa koje ga je verificiralo.

Za primjenu Osnovnog CAP programa prevencije zlostavljanja djece,dvodnevnu edukaciju provele su CAP trenerice Vesna Orešković i Dubravka Vulić. Na kraju edukacije potvrdu o sudjelovanju dobilo je 22 sudionika od kojih su neki bili stručni suradnici (pedagog, psiholog), učitelji razredne nastave, nastavnici predmetne nastave ili vjeroučitelji.

Ovaj seminar omogućio je da se CAP mreža CAP pomagača tj. CAP timova bitno proširila i ojačala u našoj široj lokalnoj zajednici, a nakon trećeg susreta – Follow up, koji će se održati 21. ožujka 2020., bit će stvoreni uvjeti provođenja CAP programa u 7 velikih škola naše županije: OŠ Petra Preradovića Pitomača, OŠ August Cesarec Špišić Bukovica,OŠ Ivana Brlić Mažuranić Virovitica,Osnovna škola Suhopolje, OŠ Eugena Kumičića Slatina, OŠ Davorin Trstenjak Čađavica i OŠ Ivana Brlić Mažuranić Orahovica.
(www.vz-vpz.hr)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button