DOGAĐANJANASLOVNICAPROJEKTI I NATJEČAJIUDRUGE

Studijski posjet Udruge Vretenac Slatina francuskoj zajednici L’Arche de Cuise u sklopu projekta „Friends without borders“

U sklopu poziva za jačanje francusko-hrvatskog partnerstva, kojeg financira Veleposlanstvo Francuske Republike u Republici Hrvatskoj i Grad Slatina, Udruga Vretenac, Slatina u trajanju od 1.7. 2022. do 1.5.2023. provodila je projekt pod nazivom „FRIENDS WITHOUT BORDERS“, s partnerima na projektu; zajednicom L’Arche de Cuise iz Francuske.

Zajednice L’Arche postoje u više od 40 zemalja u svijetu, a okupljene su unutar krovne organizacije L’Arche International. Inače, ove zajednice su mjesto u kojem zajednički žive osobe sa i bez invaliditeta. Cilj ovih zajednica je da budu mjesto gdje će svaka osoba, bez obzira na sposobnosti, imati svoje mjesto i moći dati svoj doprinos u izgradnji čovječnijeg društva.

U sklopu projekta „Friends without borders“ članovi Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac, Slatina posjetili su jednu od ovih zajednica pod nazivom L’Arche de Cuise.

L’Arche de Cuise je zajednica koja okuplja osobe s invaliditetom i pruža im razne okupacijske aktivnosti, a nalazi se u prekrasnom selu Cuise-la-Motte, nekoliko kilometara od francuskog gradića Compiègnea, te djeluje više od četrdeset godina. Danas L’Arche de Cuise okuplja gotovo stotinu članova i prijatelja, među kojima je 49 osoba s invaliditetom, a prilagodila je svoju strukturu kako bi mogla pružiti podršku i osobama s višestrukim i teškim oblicima invaliditeta. Zajednica se sastoji od 6 kuća: l’Etoile, la Colombe, l’Oasis et Massabielleu u kojima život dijele 33 osobe s invaliditetom i dvadesetak pomoćnika te kuće: la Semence i le Surgeon, u kojima je smješteno 12 osoba s višestrukim invaliditetom i isto toliko asistenata. Aktivnosti koje se nude u zajednici su raznolike, a uključuju rekreativno jahanje, kuhanje, terapijsku glumu, glazbo-terapiju, likovnu terapiju i razne radne aktivnosti.

Od 10. – 14.4.2023. gosti ove zajednice ispred Udruge Vretenac, Slatina bili su Patricija Karaman (predsjednica udruge), Ivana Sabolić (tajnica udruge), Davor Marincel (član) i Ivo Mošnja (osobni asistent).

U ovom studijskom posjetu članovi Udruge Vretenac su puno toga novoga čuli, doživjeli i naučili, a ono najvrijednije i najvažnije je to da su zbilja stekli prijateljstva koja ne poznaju granice.

Nastavak suradnje i jačanje francusko-hrvatskih odnosa između ove dvije udruge će se nastaviti, budući da su Vretenci u svoj program uveli i Dan francuske kulture koji će obilježavati svake godine, te će kroz svoje dnevne aktivnosti, u narednom periodu, svaki dan pokušati naučiti i po jednu francusku riječ.

Za sve koji žele znati više o ovom studijskom posjetu te se možda i sami odlučiti na odlazak u ovako jednu divnu zajednicu, Vretenci su izradili e-book pod nazivom „Friends without borders“ u kojem su detaljno prikazali i opisali svoje iskustvo kroz tekst i fotografije.

E-book „FRIENDS WITHOUT BORDERS“ dostupan je na poveznici: https://www.udruga-vretenac.hr/friends-without-borders-e-book/

(mf/Izvor: UOSIT Vretenac Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button