NASLOVNICAŽUPANIJA

Stručnjaci iz Visoke škole Virovitica predali županu Igoru Androviću Akcijski plan razvoja cikloturizma

Dekan Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici Oliver Jukić predao je županu Igoru Androviću Akcijski plan za razvoj cikloturizma u prekograničnom području Virovitičko-podravske županije i grada Barcsa. Akcijski plan je dokument u čijoj izradi je partner bila Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, a okviru europskog projekta EuroVello 13 GAP. Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a projektni partneri su Grad Barcs i Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije.

Akcijski plan izradio je stručni tim Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici u kojem su uz profesore sudjelovali i studenti. Fokus Akcijskog plana primarno su aktivnosti poboljšanja kvalitete cikloturističke infrastrukture te smještajne i ugostiteljske ponude, koje predstavljaju osnovu za razvoj cikloturizma. Svrha izrade Akcijskog plana je operacionalizacija i provedba aktualnih strateških dokumenata za razdoblje do 2023. godine.

Župan Igor Andrović dao je podršku Akcijskom planu, budući da je riječ o detaljnoj analizi postojećeg stanja i potencijala razvoja cikloturističke infrastrukture i ponude na cijelom prekograničnom području te pohvalio intenzivan višemjesečni rad na njegovoj pripremi, analizi i konkretnim prijedlozima za unaprjeđenje turizma.

– Ovo je rezultat višemjesečnog rada naših suradnika i drago nam je da se kroz njega naša škola promovira. Radovi poput ovog Akcijskog plana nisu podloga samo za razvoj cikloturizma u prekograničnom području, nego su bitni i za sve daljnje aplikacije za fondove i natječaje u budućnosti koji će omogućiti da se taj Akcijski plan u potpunosti realizira – istaknuo je dekan Visoke škole Virovitica Oliver Jukić.

Na Akcijskom planu radili su predavači i stručnjaci Odjela za turizam Visoke škole Virovitica, ali i studenti koji su ovim putem stekli važno iskustvo. Naglasio je to Dejan Tubić, voditelj Odjela, koji je rekao “kako je ovim Akcijskim planom Visoka škola Virovitica još jednom dokazala kako stoji uz bok renomiranim hrvatskim institucijama u svom radu, a što je već prepoznala i Svjetska turistička zajednica”.

Voditelj projekta u okviru kojeg je napravljen Akcijski plan, Božidar Jaković, istaknuo je kako je on iznimno važan jer će, uz Virovitičko-podravsku županiju, unaprijediti i cikloturizam cijelog prekograničnog područja, grada Barcsa i županije Somogy. Cilj mu je unaprijediti turističku infrastrukturu, u prvom redu povećati broj dolazaka turista, noćenja i samu potrošnju za ovu vrstu sadržaja i usluga.

– Unutar Akcijskog plana identificirali smo što mi to imamo na našem području u smislu potencijala za razvoj cikloturizma. Prije svega, to su biciklističke staze i cikloturistička infrastruktura sa svim pratećim elementima, poput odmorišta, stanica za popravak bicikala i svega ostalog. Nakon toga, na redu je bila etapa identifikacije osnovnih subjekata koji sudjeluju u ponudi cikloturizma, a riječ je o objektima smještajnih kapaciteta i ugostiteljskih usluga te ostalih pratećih proizvoda i usluga koji se pružaju cikloturistima – istaknuo je Božidar Jaković i rekao kako je stanje na terenu jako dobro.

– Potrebno je napraviti tek male modifikacije, kako bismo došli na visoku razinu na cikloturističkom tržištu. Što se tiče smještaja, trebalo bi prilagoditi objekte ‘bike and bed’ standardu, kako bi podigli razinu zadovoljstva posjetitelja – ocijenio je Jaković koji je istaknuo kako je riječ o izvrsnoj prilici za sve poduzetnike i ugostitelje.

Uz infrastrukturu, Akcijski plan je usmjeren i na edukaciju i obrazovanje svih koji sudjeluju u razvoju cikloturizma, a veliku ulogu u njegovoj promociji i važnosti u budućnosti će odigrati i marketing, poručuju kreatori plana.

Da je ovim dokumentom naša županija zakoračila u novi početak za cikloturizam, naglasio je Josip Mikolčić, pomoćnik direktorice Turističkog ureda Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije. Istaknuo je kako je na području županije već 16 označenih biciklističkih staza, koje su pokrivene kartama i web stranicama te da se kao županija možemo pohvaliti s čak pet aktivnih biciklističkih klubova koji imaju više od stotinu članova i uvijek su spremni na suradnju i nove akcije.

– Ovim projektom i ovim planom svaki cikloturist dobit će priču o dvije kulture, hrvatskoj i mađarskoj, budući da je riječ o projektu prekogranične suradnje. Zato je on važan za obje strane. Cikloturizam je prepoznat i na svjetskoj razini kao sve važnija i popularnija grana turizma, a naša županija stasala je ne samo u smislu razvoja cikloturizma, nego i specijalista za to relativno novo područje na sceni hrvatske turističke ponude – zadovoljno je podcrtao Mikolčić. (www.icv.hr, mlo, www.vpž.hr, www.radioslatina.hr/Foto: Kristijan Toplak)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button