CORONAVIRUS INFONASLOVNICA

Što se sve od četvrtka, 19. ožujka u Hrvatskoj zatvara zbog epidemije koronavirusa na 30 dana

Od sutra se zatvara velik broj trgovina

“Danas je Hrvatski Sabor usvojio bez rasprave Zakon o izmjenama Zakona u sustavu civilne zašitete kojom je Stožer civilne zaštite dobio dodatne ovlasti vezane za mogućnost donošenja odluka koje se donose i nadziru od strane Civilne zaštite.

Izmjene zakona stupaju na snagu dan nakon objave u Narodnim Novinama, a odluka koju smo pripremali objavljena je danas, te mi od ponoći možemo donositi odluke koje se primjenjuju na teritoriju cijele države.

Najavio bih da ćemo donijeti na temelju sugestija i mišljenja struke, epidemiologa najprije, set mjera koje su usmjerene na strože mjere socojalnog distanciranja.

Osnovno u ovoj epidemiji je da se svatko od nas pridržava mjera osobne higijene i socijalnog distancijranja, tj. da kontakti u zatvorenom budu na najmanje 2 metra udaljenosti, a na otvorenom 1 metar udaljenosti među ljudima.

Kako bi pojačali izvršnost takvog postupanja u praksi priprema se odluka kojom će se u Hrvatskoj otkazati svi javni događaji i okupljanja, obustavit će se rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu prijeko potrebne za svakodnevno funkcioniranje zajednice, od sauna, diskoteka, bazena, plesnih škola, knjižnica…

Obustavit će se rad ugostit oibjekata svih kategorija, uz izuzetak pripreme i dostave hrane, te rada pučkih kuhinja.

Obustavit će se rad svih trgovina, sem onih koje prodaju higijenske i prehrambene artikle, kiosci, ljekarne, benzinske pumpe, specijalne trgovine za ortopedska pomagala, dječjom opremom, prodaja hrane za životinje i još neke. Trgovine koje će funkcionirati, trgovci su dužni da se kod ulaska u trgovine ne stvaraju gužve, a jasne upute o tome morat će staviti na ulaze u trgovine i ostala prodajna mjesta.

Obustavit će se rad svih uslužnih djelatnosti u kojima je blizak kontakt, kao što su frizerska, masažni saloni, pedikerske djelatnosti i slično.

Zatvaraju se i teretane, sportski centri, rekreacijski centri, sportska natjecanja, organizirani treninzi, organizirane izložbe, revije, sajmovi.

Obustavljaju se i vjerska okupljanja, a neke vjerske zajednice već su donijele odluku za svoje vjernike.

Zabrana se odnosi na rok od 30 dana”, rekao je Božinović.

Uvjeti na radnom mjestu

Poslodavci trebaju osigurati što veću udaljenost između radnika i redovno se trebaju provjeravati prostorije, te primjenjivati mjere pojačane higijene i svakodnevno čišćenje prostora, kao i osiguravati punktove s dezinfekcijskim sredstvima i redovito  informirati o svemu.

Poslodavci su dužni osigurati rad od kuće, ako je to moguće, te otkazati sastanke ili koristiti tehnologiju za održavanje sastanaka na daljinu. Treba otkazati poslovna putovanja, te zabraniti dolazak na posao radnicima s akutnom respiratornom bolešću.

Provođenje mjera iz ove odluke će se nadzirati. Još jedna odluka je u pripremi, a ona se tiče privremene zabrana kretanja na hrvatskim granicama. Omogućit će se povratak u matične države građanima koji su državljani zemalja članica EU-a, a u Hrvatsku će se moći vratiti njezini državljani. Osim toga u zemlju će se moći ući samo u iznimnim slučajevima.

Izuzeci od primjene odluke odnose se na zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače, stručnjake za skrb o starijima, prekogranične radnike, i neće se odnositi na prijevoznike roba i drugog prometnog osoblja.

Neće se primjenjivati na diplomate, policijske službenike u obavljanju poslova, osoblje međunarodnih organizacija, putnike u tranzitu, te će se i tranzit morati organizirati da ne ide bez kontrola. Na njih će se primjenjivati upute i mjere koje donozi HZJZ, a odluka bi trebala stupiti na snagu do jutra, da policija i granične službe mogu postupati sukladno njoj”, rekao je ministar policije Davor Božinović.

“Tržnice ostaju, a u shopping centrima radit će samo dućani s prehrambenim artiklima, lijekovima, higijenskim potrepštinama. Javni prijevoz ćemo razmotriti sutra, no on se lokalno organizira. Na nacionalnoj razini HZJZ donosi odluku.

Prvi kriterij je zaštita zdravlja i sprječavanje širenja zaraze”, kazao je Božinović.

Ponovio je kako od sutra neće raditi ništa što nije nužno.

“Sve što nije nužno će biti zatvoreno. Procjenjujemo iz dana u dan situaciju. Odluka koje je donesena na 30 dana, ali ne znači da ne može biti dopunjena, produžena ili ukinuta, što će ovisiti o razvoju situacije”, rekao je Božinović. (mk / Izvor: N1)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button