Home / NASLOVNICA / Stižu krediti za mlade, žene i poduzetnike početnike uz kamatnu stopu od “nula posto”: Potpisan ugovor između Virovitičko-podravske županije i HBOR-a

Stižu krediti za mlade, žene i poduzetnike početnike uz kamatnu stopu od “nula posto”: Potpisan ugovor između Virovitičko-podravske županije i HBOR-a

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović i voditelj područnog Ureda za Slavoniju i Baranju HBOR-a Boris Čagalj, uz nazočnost pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojana Mijoka, potpisali su ugovor vezan za dodjelu kredita od „nula posto“ kamata koje će poduzetnicima davati Virovitičko-podravska županija u suradnji s HBOR-om.

– Radi se o ugovoru o dodatnom financiranju kamatnih stopa po programu mladi, žene i poduzetnici početnici. Hrvatska banka za obnovu i razvoj kao državna razvojno-izvozna banka ima specifičnu ulogu koja se, između ostaloga, očituje u tome da „pokrivamo rupe“ na tržištu – istaknuo je na potpisivanju Ugovora voditelj područnog Ureda HBOR-a za Slavoniju i Baranju Boris Čagalj.

Pojasnio je kome su krediti namijenjeni.

– Mladi, žene i poduzetnici početnici su skupina koja najteže dolazi do financiranja na komercijalnom tržištu i upravo zbog toga HBOR ima posebnu liniju za njih. HBOR-ova kamatna stopa po programu iznosi 2 posto i u razgovoru sa županom Igorom Androvićem razmotrili smo opciju dodatne subvencije kamatne stope od tih 2 posto. Svi poduzetnici koji spadaju u skupinu mladih do 40 godina, žene i poduzetnici početnici od danas će imati mogućnost financiranja svojih investicijskih projekata bez kamata. Konačno smo došli do iznosa kamate od nula posto. Dugo godina smo slušali o europskim kamatama, međutim ovo je sada trenutak gdje će ova skupina poduzetnika moći financirati svoje projekte uz nula posto uz pomoć subvencije Županije i HBOR-ovog programa kreditiranja. Uz bespovratna sredstva koja su zadnjih nekoliko godina značajna, a posebno ih je u ovoj županiji dosta poduzetnika realiziralo, ovo je još jedan korak i pomoć poduzetnicima da lakše financiraju svoje poslovanje, jer svi znamo ako su poduzetnici dobri i ako dobro posluju onda je gospodarstvo županije, ali i cijele Hrvatske znatno bolje – istaknuo je B. Čagalj uz napomenu kako je HBOR do sada u Virovitičko-podravskoj županiji pratio više od 520 projekata u ukupnom iznosu većem od 2 milijarde i 500 milijuna kuna.

– Ono što smo najavljivali, danas je i formalno potpisan ugovor s HBOR-om za kreditiranje naših poduzetnika početnika, žena i mladih – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović te dodao.

– Svi oni koji budu išli u ove kredite, koji su 2 posto, županija će u suradnji s HBOR-om subvencionirati tih 2 posto, i imat će, zapravo, kredite bez kamata i sigurno je to veliki poticaj za mlade, žene i poduzetnike početnike koji već imaju tvrtke. To je još jedan način kako pomažemo poduzetnicima početnicima i to nakon što smo otvorili tri nova Poduzetnička inkubatora gdje poduzetnici u prvoj godini mogu dobiti besplatne prostore i ostale usluge, sada i ove kredite, uz dodatni poticaj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, mislim da su te potpore više nego dovoljne kako bi mladi krenuli u posao – naglasio je župan Igor Andrović.

– To im je omogućila Virovitičko-podravska županija, HBOR i ostale komercijalne banke preko kojih će ti komercijalni krediti biti realizirani. Kada su mladi vidjeli najave primili smo puno poziva i vjerujem da ćemo iskoristiti sredstva koja smo osigurali, a ako bude veliki interes, sredstva ćemo i povećati. U proračunu VPŽ za ovu namjenu osigurano je 200.000,00 kuna za pokrivanje troškova kamata, a ukupni kreditni potencijal je 10 milijuna kuna za područje naše županije – zaključio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.
(www.icv.hr, www.vpz.hr/Foto: Kristijan Toplak)

x

Check Also

Premijer Plenković: Relaksiranje mjera uz savjete epidemiologa. Otvaranje tržnica vjerojatno prije Uskrsa!

Nakon sastanka sa znanstvenicima na temu koronavirusa premijer Andrej Plenković najavio je relaksiranje mjera ali ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org