DOGAĐANJANASLOVNICA

Stižu 4 nova vatrogasna kamiona u Virovitičko-podravsku županiju

Zapovjednici, JVP grada Slatine Stjepan Venus, JVP grada Virovitice Anto Tutić, DVD-a Orahovice Robert Orina i DVD-a Pitomače Josip Mađar krajem prošloga tjedna otputovali su put Zagreba u prostore Hrvatske vatrogasne zajednice na potpisivanje sporazuma o suradnji s vatrogasnim postrojbama na realizaciji projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH“ u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Temeljem potpisanih sporazuma nova vatrogasna vozila na korištenje će dobiti spomenute javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva i to: JVP Virovitica – veliko navalno vozilo, JVP Slatina – šumsko vozilo, DVD Orahovica – autocisternu i DVD Pitomača – malo navalno vozilo, a vozila su dobivena posredstvom Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije.

Cjelokupni projekt provelo je Ministarstvo unutarnjih poslova za cijelu Republiku Hrvatsku, a cilj projekta je povećanje spremnosti i kapaciteta vatrogasnog sustava u Republici Hrvatskoj. Projekt doprinosi daljnjem razvoju nacionalnog sustava upravljanja u slučaju katastrofa te se kao ključni rezultat projekta očekuje nabava 94 nova vatrogasna vozila. Vatrogasna vozila će se raspodijeliti vatrogasnim postrojbama u svim županijama dok će se priobalnim županijama dodijeliti i dodatna vozila, te zapovjedna vozila onim zapovjednim stožerima koji ga još nemaju.
Nabavkom novih vatrogasnih vozila planira se obnavljanje i modernizacija vatrogasnog voznog parka, jer su vozila koja se nabavljaju u pojedinoj tehnici i opremi naprednija od sadašnjih, te se također u okviru projekta, planira i obuka vatrogasaca na navedenim vozilima i opremi kako bi sve županije imale djelomično obnovljen vozni park i obučene ljude te u skladu s tim budu jednako modernizirane.
Ukupna raspoloživa bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj za projekt „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH“ iznose 217.821.000,00 kn.
(Mihaela Feldi/Izvor: VZ VPŽ)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button