DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

SŠ Marka Marulića: Slatinčani predstavili bošpor na državnoj smotri Dani baštine i turizma za mlade

Srednja škola Marka Marulića Slatina pod mentorstvom prof. Zorislava Jelenčića i prof. Matije Goslera sudjelovala je tijekom 2021. godine u projektu Dani baštine i turizma za mlade u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje iz Zagreba te Prokulture, opservatorij kulturnih politika Republike Hrvatske iz Splita.
Mentori te učenici ove slatinske škole Elena Bičanić, Lea Mustafi, Karla Marija Mojzeš, Niko Rastija, Matko Miklošević, Domagoj Stubičar, Viktorija Velić i Marija Magdalena Mihelić na 14. Smotri kulturnog turizma predstavili su gastronomske delicije Virovitičko-podravske županije i okolice grada Slatine.

Projekt pod nazivom „Kako su jeli naši stari“ započeo je u lipnju 2021. godine. U predstavljanju autohtonih jela slatinskog kraja i prostora Virovitičko-podravske županije učenici su odabrali tradicionalno jela sopjanskog kraja – bošpor. Tradicionalno jelo koje su pripremale naše bake za težak i naporan rad u polju, a ponajprije kao jelo siromašnog naroda ruralnog prostora.
U sklopu projektnog zadatka učenici su posjetili jedino Svjetsko prvenstvo u izradi bošpora koje se provodi u organizaciji Općine Sopje, a čiji je načelnik, Berislav Androš upoznao učenike s manifestacijom Bošporijade. Od natjecatelja su učenici saznali kako se priprema bošpor, koji su sastojci bošpora, kako se recept prenosi na mlađe generacije te sudjelovali u ocjenjivanju bošpora.

Smotra kulturnog turizma s naglaskom na kulturnu baštinu i turizam mladih u istraživanju tradicionalnih jela naših starih trebala se održati na otoku Hvaru u studenom 2021. godine. Poštujući epidemiološke mjere Nacionalnog stožera predstavljanje radova učenika održalo se online preko aplikacije Zoom. Predstavnici županije iznosili su svoju prezentaciju drugim učenicima i njihovim mentorima 24. studenog. Srednja škola Marka Marulića Slatina je bila predstavnik Virovitičko-podravske županije na 14. Smotri kulturnog turizma Republike Hrvatske gdje su učenici s njihovim mentorima predstavili bošpor kao tradicionalno jelo naših „starih“.

– Zahvaljujemo se ovim putem Turističkoj zajednici Virovitičko-podravske županije, Turističkoj zajednici Grada Slatine i načelniku Općine Sopje Berislavu Androšu što su nas podržali u izradi i provedbi ovog projekta, – istaknuli su profesori Jelenčić i Gosler, te dodali kako je istraživački rad i iskustveno učenje kroz izradu prezentacije i montiranje filma obogatilo učenike u njihovom stjecanju novih vještina i sposobnosti te njima samima otvorilo nove oblike i metode poučavanja u izvannastavnim aktivnostima.
Kako je tekla provedba projekta možete pogledati kroz prezentaciju objavljenu na web stranici Srednje škole Marka Marulića Slatina.
(mf/Izvor: SŠ Marka Marulića, prof. Zorislav Jelenčić)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button