Home / DOGAĐANJA / SŠ Marka Marulića proslavila 60. obljetnicu osnivanja Ekonomske škole u Slatini

SŠ Marka Marulića proslavila 60. obljetnicu osnivanja Ekonomske škole u Slatini

Danas je u Srednjoj školi Marka Marulića Slatina prigodnom svečanošću obilježeno 60 godina postojanja i rada Ekonomske škole u Slatini.

Okupljene učenike, njihove profesore i prisutne goste na samom je početku pozdravio ravnatelj Ivan Roštaš čestitajući „ekonomcima“ njihovu obljetnicu, a potom ih je kroz „Povijest ekonomske škole“ dugu 60 godina zanimljivom prezentacijom proveo prof. Željko Milnović.

Narodni odbor Općine Podravska Slatina 25. je kolovoza 1959. godine donio rješenje o osnivanju Ekonomske škole u Podravskoj Slatini koja je s radom počela 5. rujna iste godine.

Iako je predviđeno da to bude jedina ekonomska škola na području virovitičkog i našičkog kotara i u nju je upisano 205 učenika u 5 odjeljenja u prvoj školskoj godini 1959/60., ipak se osniva i posebna ekonomska škola u Virovitici, te u slatinskoj školi ostaje upisanih 108 učenika, odnosno 64 učenice i 44 učenika koji su raspoređeni u 3 razreda. Prvi direktor škole bio je Ananije Mraković.

Udruživanjem Škole učenika u privredi, Ekonomske škole i Gimnazije, 1. studenoga 1970. godine dotadašnja Ekonomska škola postaje Srednjoškolski centar Edvard Kardelj, a 28. travnja 1993. godine registrira se Srednja škola Marka Marulića čije je svečano otvorenje bilo 28 listopada iste godine u prigodi proslave osnutka 136. slatinske brigade hrvatske vojske.

Nakon uvodnog izlaganja učenici, profesori i ostali gosti kroz razgledanje izložbe koju su pripremili profesori ekonomske struke Željko Milnović, Marina Grgić i Ivana Švamberger zajedno s učenicima ekonomske škole i školskim knjižničarem, prof. Damirom Balkovićem, mogli su se upoznati s profesorima koji su od samog osnutka do danas predavali slatinskim „ekonomcima“, kao i generacijama učenika od kojih su pojedini danas djelatnici ili profesori škole. Isto tako mogli su vidjeti knjige i ostalu opremu koja vremenom postaje sve suvremenija, tako da je učenicima posebno zanimljiva bila mogućnost pisanja na starim pisaćim strojevima kojima se današnje generacije, u doba računala, više ne susreću.

Ovu zanimljivu izložbu postavljenu u holu Srednje škole Marka Marulića svi zainteresirani mogu doći pogledati u radnom vremenu škole, tijekom prijepodnevnih sati sve do 15. studenoga.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

x

Check Also

Slatinska ”devetka” preko Suhopolja do vrha županije

Prevođena  trenerom Darkom Kupresom najmlađa selekcija Škole nogometa Slatina ona U-9 novi je prvak županije ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org