Home / DOGAĐANJA / SŠ Marka Marulića proslavila 60. obljetnicu osnivanja Ekonomske škole u Slatini

SŠ Marka Marulića proslavila 60. obljetnicu osnivanja Ekonomske škole u Slatini

Danas je u Srednjoj školi Marka Marulića Slatina prigodnom svečanošću obilježeno 60 godina postojanja i rada Ekonomske škole u Slatini.

Okupljene učenike, njihove profesore i prisutne goste na samom je početku pozdravio ravnatelj Ivan Roštaš čestitajući „ekonomcima“ njihovu obljetnicu, a potom ih je kroz „Povijest ekonomske škole“ dugu 60 godina zanimljivom prezentacijom proveo prof. Željko Milnović.

Narodni odbor Općine Podravska Slatina 25. je kolovoza 1959. godine donio rješenje o osnivanju Ekonomske škole u Podravskoj Slatini koja je s radom počela 5. rujna iste godine.

Iako je predviđeno da to bude jedina ekonomska škola na području virovitičkog i našičkog kotara i u nju je upisano 205 učenika u 5 odjeljenja u prvoj školskoj godini 1959/60., ipak se osniva i posebna ekonomska škola u Virovitici, te u slatinskoj školi ostaje upisanih 108 učenika, odnosno 64 učenice i 44 učenika koji su raspoređeni u 3 razreda. Prvi direktor škole bio je Ananije Mraković.

Udruživanjem Škole učenika u privredi, Ekonomske škole i Gimnazije, 1. studenoga 1970. godine dotadašnja Ekonomska škola postaje Srednjoškolski centar Edvard Kardelj, a 28. travnja 1993. godine registrira se Srednja škola Marka Marulića čije je svečano otvorenje bilo 28 listopada iste godine u prigodi proslave osnutka 136. slatinske brigade hrvatske vojske.

Nakon uvodnog izlaganja učenici, profesori i ostali gosti kroz razgledanje izložbe koju su pripremili profesori ekonomske struke Željko Milnović, Marina Grgić i Ivana Švamberger zajedno s učenicima ekonomske škole i školskim knjižničarem, prof. Damirom Balkovićem, mogli su se upoznati s profesorima koji su od samog osnutka do danas predavali slatinskim „ekonomcima“, kao i generacijama učenika od kojih su pojedini danas djelatnici ili profesori škole. Isto tako mogli su vidjeti knjige i ostalu opremu koja vremenom postaje sve suvremenija, tako da je učenicima posebno zanimljiva bila mogućnost pisanja na starim pisaćim strojevima kojima se današnje generacije, u doba računala, više ne susreću.

Ovu zanimljivu izložbu postavljenu u holu Srednje škole Marka Marulića svi zainteresirani mogu doći pogledati u radnom vremenu škole, tijekom prijepodnevnih sati sve do 15. studenoga.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

x

Check Also

Niti kiša nije mogla zaustaviti veselo slatinsko Martinje

Bez obzira na poprilično loše vremenske prilike danas je na slatinskom Vidikovcu održano tradicionalno Martinje, ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org