DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“, Pododbor Slatina optimistično nastavlja s radom

Večeras je svoju redovnu godišnju izvještajnu skupštinu održalo Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“, Pododbor Slatina. Skupštinu je otvorila predsjednica ovoga Društva Ljubinka Pavlović pozdravivši nazočne članove i goste među kojima su bili zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Igor Pavković, predsjednica Vijeća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije Milena Lazić, paroh srpske pravoslavne parohije Svetih apostola Petra i Pavla u Slatini Dragan Gaćeša i ravnatelj slatinskog GD Crvenog križa Vladimir Jelenčić.

Predsjednica Pavlović istaknula je da je 2022. godina,kada su u pitanju nastupi, bila za ovu kulturnu udrugu nešto uspješnija od 2021. godine pa istaknula nastupe na Svetosavskoj akademiji, u Voćinu, u Krušedolu na manifestaciji „Krušedolsko zvonce“, u Lipiku na Tucijadi koju je organiziralo SKD „Prosvjeta“ Garešnica, u Derventi na „Večeri poezije“. SKD Prosvjeta, Pododbor Slatina prošle je godine, po prvi puta, održalo u novosagrađenom Srpskom kulturnom centru, svoju 4. smotru  folklora. Spomenuti su tijekom skupštine još poneki nastupi, a među kojima je posebno mjesto zauzeo nastup kod Udruženja „Slavonija u srcu“ Zemun.

Ljubinka Pavlović posebno je zahvalila ravnatelju GDCK Slatina na ustupljenom prostoru koji ovo Društvo koristi svakog utorka i četvrtka za svoje probe. Ujedno je istaknula da u svome članstvu broje nekoliko novih članova, ali ujedno i da su svi zainteresirani dobrodošli.

Za tekuću 2023. godinu planira se postaviti nova koreografija na kojoj se već uvelike radi pa su članovi Društva već i spremni za prvi nastup na kojem bi je pokazali. S obzirom na to da su članovi u zrelijim godinama života, kada više nije tako lako plesati, razmišlja se i o, uz koreografije, nekim isključivo pjevnim točkama.

Također, planira se još više gostovati i nastupati, a u kolikoj mjeri ovisi o financijskoj podršci krovne organizacije ove Udruge, SKD „Prosvjeta“, Zagreb. Razmišlja se već i o sljedećoj, 5. smotri folklora u Slatini, te o organizaciji nekoliko promocija knjiga.

Za uspjeh i podršku u radu Udruge predsjednica Pavlović osobito je zahvalila Vijećima srpske nacionalne manjine VPŽ i grada Slatine.

Dožupan Igor Pavković pohvalio je rad ove Udruge i čestitao im na dosadašnjim uspjesima. Također, naznačio je da su jedna od aktivnijih srpskih kulturno-umjetničkih udruga s ovoga područja. Potaknuo je inicijativu za osnivanje dječje sekcije Udruge i ponudio pomoć u tome, kako svoju tako i županije Virovitičko-podravske.

Predsjednica Vijeća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije Milena Lazić, u svome je obraćanju prisutnima otkrila ono što ih već duže vrijeme intrigira. Naime, Srpski kulturni centar, kako stvari stoje, trebao bi biti završen do kraja godine. Pozdravila je, ispred VSNM VPŽ, prijedlog za osnivanjem dječje folklorne sekcije i također ponudila pomoć u realizaciji.

Paroh Gaćeša istaknuo je da je slatinsko srpsko kulturno-umjetničko društvo nastalo u crkvi i da će uz pomoć Boga i nastaviti postojati.

Ravnatelj CK Vladimir Jelenčić, kao počasni gost i rukovoditelj ustanove koja je domaćin proba ovoga Društva, pohvalio je njegove članove zbog ustrajnosti i upornosti da se održe i njeguju svoju tradiciju te ju prenose i mlađim naraštajima.

(Tekst i Foto: Tea Kiš Slačanac)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button