DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Srednjoj školi Marka Marulića Slatina odobren projekt pod nazivom (P R O B) L E M

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u sklopu financiranja preventivnih projekata za školsku godinu 2023./2024. Srednjoj školi Marka Marulića Slatina odobrilo je projekt pod nazivom (P R O B) L E M  u vrijednosti od 1.500,00 eura.
Partner u projektu je Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije.

Cilj ovog projekta je unaprjeđenje mentalnog zdravlja učenika kroz praktičan rad, točnije kroz lemljenje koje podrazumijeva strpljenje i preciznost te se čak koristi i u terapijske svrhe. Lemljenje se kao metoda najčešće koristi u elektrotehnici za povezivanje elektroničkih elemenata u neki sklop i primjenjivo je u svim uzrastima. Osim toga, usvajanjem ove vještine, učenicima se pruža uvid u kvalitetne načine provođenja slobodnog vremena jer je lemljenje korisno i u raznim hobijima.

– Projektom želimo pružiti pomoć učenicima koji pokazuju poteškoće s učenjem ili, općenito, onima kojima je potrebna podrška u stjecanju usredotočenosti i mirnoće. Do ideje za projekt došli smo iskustvom rada s učenicima u elektrotehničkoj struci jer smo primijetili da su, iako pokazuju nedostatak pažnje u drugim predmetima, tijekom zadatka lemljenja znatno smireniji. Pokazalo se da tada učenici blokiraju vanjske distrakcije te su potpuno usredotočeni na zadatak.

Koristit ćemo metodu Project based learning te kod učenika razvijati kreativnost tako što će oni od prikupljenih elektroničkih komponenti osmisliti vlastitu originalnu kreaciju te ju izraditi tehnikom spajanja lemljenjem (Electronic components art). Kod učenika ćemo razvijati svjesnost o važnosti očuvanja okoliša jer će koristiti elektronički otpad. Naposljetku, projektom želimo doprinijeti ostvarenju ciljeva školskog preventivnog programa unaprjeđenjem mentalnog zdravlja učenika, razvijanjem pozitivne slike o sebi te jačanjem osjećaja vlastite vrijednosti i samopouzdanja, – pojasnili su profesori Sanja i Darko Špoljarić koji su i osmislili projekt, a u projektni tim uključeni su još i profesori Dragan Zubak, Željka Venus, Ljiljana Matošević i Mario Gumbarević.

(mf; Izvor: SŠ Marka Marulića Slatina, prof. Darko Špoljarić)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button