DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Srednja škola Marka Marulića Slatina predstavila se na jedinstvenom događaju pod nazivom Innovation Day

Srednja škola Marka Marulića Slatina u subotu, 17. lipnja, predstavila se na konferenciji pod nazivom Innovation Day u organizaciji tvrtke Stemi na nevjerojatnom Infobipovom kampusu Alpha Centauri u Zagrebu.
Infobip je hrvatska IT tvrtka o kojoj ne treba govoriti puno jer njene brojke govore dovoljno, primjerice podatak da je njezina tržišna vrijednost 1,2 milijarde eura.
Treću godinu zaredom Infobip sudjeluje u provedbi jedinstvenog projekta tvrtke Stemi pod nazivom Škola budućnosti čiji je cilj povezati hrvatske škole s tehnološkom industrijom i pretvoriti učionice u mjesta u kojima se uči iskustvom i istraživanjem te stvaranjem inovacija, a srednja škola Marka Marulića te tri godine svojim učenicima pruža mogućnost sudjelovanja u ovim aktivnostima.

Ova slatinska srednja škola predstavila se u subotu na sajmu inovacija gdje je privukla veliki interes i pokupila simpatije posjetitelja svojim originalnim radovima na koje niti jedna generacija nije ostala imuna. Štand je bio neprestano popunjen, a na njemu su posjetitelji mogli birati i odigrati čak pet igara temeljenih na Arduino tehnologiji te vidjeti druge projekte koje provodi ova škola.
Sve su navedeno, stručno i profesionalno, predstavljali učenici drugog razreda tehničara za elektroniku, Benjamin Bore Lazić i Noa Nemet.

Srednja škola Marka Marulića Slatina u konferencijskom je dijelu sudjelovala kao jedna od osam nagrađenih škola, osvojivši nagradu za najbolje napisani blog autorice Gite Špoljarić, učenice prvog razreda gimnazije, a bogatu nagradu učenici osigurao je Xiaomi Hrvatska.
Blog pod nazivom „IoT mi hrani mačku dok ja gledam oblake“ nastao je kao rezultat rada u projektu Škola budućnosti u kategoriji IoT Greentech koja se temeljila na tzv. Internet of Things tehnologiji gdje su učenici tijekom nekoliko mjeseci prvo morali uzgojiti sadnice paprike koje su zatim pratili tom tehnologijom, a programirali su ju tako da prati vlažnost tla, temperaturu zraka i ostale čimbenike nužne za uzgoj biljke.  

Škola je u projektu sudjelovala s ukupno 16 učenika u četiri ekipe čiji su mentori bili profesori Sanja Špoljarić i Darko Špoljarić.
Uz već navedene učenike, sudjelovali su i Luka Jurešić, Marin Nikić, Ivan Skrobić, Klaudio Lokner, Slaven Minauf Benko, Luka Verić, Sven Oužecky, Mihael Varenica, Lana Šimić, Mario Šimić, Marijeta Jukić, Lorena Oužecky i Allison Miller.

Innovation Day ujedno je bio i prilika za predstavljanje rezultata projekta izvannastavnih aktivnosti Arduino kroz igru financiranog od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja tijekom kojih su nastale igre predstavljene na ovom događaju, a poslužio je i kao prilika za početak novih suradnji i inspiracija za nove projekte.  
(mf/Izvor: SŠ Marka Marulića, prof. Darko Špoljarić)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button