DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

SREDNJA ŠKOLA MARKA MARULIĆA SLATINA: Nagrađena najinovativnija srednja škola u Hrvatskoj

Srednju školu Marka Marulića Slatina jučer je posjetio Filip Vrhovnik, voditelj projekta „Digitalni učenički inkubator“, kako bi ravnatelju škole Ivanu Roštašu i voditelju projekata u školi Darku Špoljariću uručio laskavo priznanje i plaketu najinovativnije srednje škole u Hrvatskoj i pripadajuću novčanu nagradu.

Naime, Školska knjiga, Institut za inovacije i Znanstveni centar izvrsnosti za školsku efektivnost i menadžment pokrenuli su Digitalni učenički inkubator na platformi StellarPlatform.com kako bi potaknuli i stimulirali kreativno i apstraktno promišljanje, poduzetnički duh i stvaranje vrijednosti, pokretanje projekata, timski rad i zajedništvo te odgovornost u izvannastavnim aktivnostima učenika. U Digitalnom učeničkom inkubatoru sudjeluju učenici viših razreda osnovnih škola i srednjoškolci. Prijavljeni timovi učenika imali su online predavanja i pristup edukacijskim sadržajima, a potom su učitelji kreirali projekte u koje su uključivali prijavljene učenike. Problematika i područje projekta nije bilo određeno niti ograničeno, već su temelj svake ideje i projekta određivali učitelji u dogovoru sa svojim učenicima. Tijekom realizacije natječaja timovi su prolazili kroz nekoliko ciklusa zadataka koji su im pomagali da od ideje dođu do konkretnog rješenja ili projekta.

U natječaju je sudjelovalo 1.900 sudionika iz 160 škola sa 170 projekata. Slatinska je škola prijavila pet projekata u kojima su timove učenika u programima agrotehnike, elektrotehnike, ekonomije i gimnazije vodili mentori Sanja Mrzljak Jovanić, Željka Venus, Sanja Špoljarić i Darko Špoljarić. Srednja škola Marka Marulića Slatina je najinovativnija upravo po tome što je prijavila čak pet projekata, što je projekte vodilo četvero mentora, što je na projektima radilo čak 33 učenika, ali najvažnije je što su svi projekti vrlo dobro raspisani, uspješno odrađeni i privedeni kraju, jedan je čak bio u top deset svih srednjoškolskih projekata.

Škola je nagrađena s 15.000 kuna koje mora reinvestirati u daljnji razvoj učenika i njihove kreativnosti, a učenici su dobili pet prvih hrvatskih razvojnih mikroračunala VIDI-X.

Ravnatelj Roštaš zahvalio je organizatorima natječaja i čestitao učenicima i mentorima na osvojenom prvom mjestu.

– Zbog povećanog zanimanja učenika svih obrazovnih programa u našoj školi, gimnazije, elektrotehnike, ekonomije i poljoprivrede, prema novim tehnologijama, prof. Špoljarić je došao s idejom da nabavimo novu opremu, da opremimo postojeće prostore, a sve s ciljem da učenike uključimo u 3D modeliranje, printanje, robotiku, izradu aplikacija, a za to smo trebali pripremiti projekte. Kad govorimo o Digitalnom učeničkom inkubatoru, kad je objavljen natječaj projekt je već bio pripremljen, a naši timovi izradili su još četiri projekta koji se realiziraju. Digitalni učenički inkubator je projekt koji potiče učenike na kreativno razmišljanje, promišljanje novih ideja i projekata, i mislim da su učenici prema svojim interesima i sposobnostima kroz stvaranje timova i izradu projekata ostvarili sve što je planirano. Naravno, mi smo očekivali da ćemo biti među najboljima, ali nagrada za najinovatvniju srednju školu čak je nadmašila naša očekivanja.

Za realizaciju projekata škola je dio vlastitih sredstava uložila u nabavu opreme i opremanje prostora, a dio je dobiven od donacija, tako su Hrvatske šume donirale 12.000 kuna, a HEP 11.000 kuna.

– Važno je da su učenici u tijeku pandemije i socijalnog distanciranja kroz projekte mogli kreirati svoje i iznositi nove ideje. To je izvrsno za našu školu, mi ćemo i dalje ulagati u projekte sredstva osnivača, ministarstava i vlastita sredstva koliko to bude moguće. Izvrsno je da se kroz donacije i na ovakav način prezentira i vrednuje rad učenika, što se vidi i po zadovoljstvu njihovih mentora. Meni preostaje da čestitam svim učenicima i mentorima koji su sudjelovali u ovim projektima. – rekao je ravnatelj Roštaš.

Zadovoljstvo osvojenim priznanjem izrazio je i Darko Špoljarić, voditelj projekata u školi i glavni inicijator sudjelovanja na natječaju Digitalni učenički inkubator.

– Vjerujemo u svoje učenike, znamo da su dobri, puni su ideja, i stalno govorim da ih ne treba ukalupljivati, dajmo im da kažu ono što žele, da iznesu svoje ideje. U ovom projektu se vidi da oni svoje ideje vrlo lako konkretiziraju i da to nisu samo ideje nego nešto što se može napraviti u korist škole i šire društvene zajednice. Hvala na donaciji koja će nam uvelike pomoći da bismo konkretizirali ideje koje su još pred nama, hvala na VIDI-X mikroračunalu i nadam se da ćemo i sljedeće godine sudjelovati u Digitalnom učeničkom inkubatoru. Hvala učenicima koji su zdušno radili, odvajali svoje subote i nedjelje, a hvala i mentorima. Neke prijavljene projekte već smo realizirali, i druge ćemo ostvariti jer imamo sposobnosti, imamo kapaciteta, a sada imamo i financijskih sredstava. – zaključio je Darko Špoljarić.
(Petar Žarković)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button