Home / GOSPODARSTVO / Srećko Bosak – Jošavac d.o.o. – Otvoreno pismo gradonačelniku i predsjedniku Gradskog vijeća Grada Slatine

Srećko Bosak – Jošavac d.o.o. – Otvoreno pismo gradonačelniku i predsjedniku Gradskog vijeća Grada Slatine

U redakciju smo zaprimili otvoreno pismo direktora tvrtke Jošavac d.o.o. Srećka Bosaka nastavno na sjednicu Gradskog vijeća Grada Slatine i donesenu odluku o ograničenju hektara u Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države, koje prenosimo u cijelosti.

Poštovani g. Ostrošiću i g. Vrbaslija,

Sukladno Vašoj odluci na jučerašnjoj 10. sjednici Gradskog vijeća o ograničenju hektara u Programu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države, ovim putem želimo Vam skrenuti pozornost i upozoriti Vas na štetu koju ćete takvim postupanjem učiniti sektoru poljoprivredne proizvodnje u gradu Slatini, ali i ugroziti projekte koji su direktno vezani za isti.

Naime, kao što Vam je poznato, poduzeće Jošavac d.o.o. i OPG Bosak Srećko najveći su poslodavci u sektoru poljoprivredne ratarske proizvodnje u gradu i u ovom trenutku zapošljavaju 17 djelatnika, a putem otvorenih natječaja za zapošljavanje u aktivnoj su potrazi za još 4 djelatnika. Poduzeće Jošavac d.o.o. započelo je sa radom 2003. godine i do danas se profiliralo kao jedno od uspješnijih ratarskih poduzeća u zemlji i zahvaljujući svojim poslovnim aktivnostima postalo jedan od prepoznatljivih brandova Virovitičko-podravske županije. 2008. i 2009. poduzeću Jošavac d.o.o. stigla je potvrda uspješnosti uvrštavanjem istog u Hrvatske gazele, najbrže rastuća poduzeća u Hrvatskoj, dok je 2012. i 2013. godine nagrađeno Zlatnom kunom kao najuspješnije trgovačko društvo u županiji u kategoriji malih trgovačkih društava za 2011. i 2012. godinu. Ova priznanja stigla su u vrijeme najveće gospodarske krize i bila su, ne samo potvrda da smo na dobrom putu, već i poticaj da svoju budućnost nastavimo graditi u našem gradu, s našim ljudima, na dobrobit svih dionika i zajednice u cjelini. To smo sve ove godine i činili, prvenstveno kroz razvoj postojećih djelatnosti, ali i diverzifikacijom kojom smo osigurali nova radna mjesta i postali prepoznatljivi i na drugim tržištima, posebno tržištu lovnog turizma i proizvodnje mesa divljači. Ne treba posebno napominjati da smo u tijeku razvoja našeg poslovanja veliku količinu sredstava uložili u infrastrukturu i radne strojeve, kao i u obrazovanje djelatnika i promociju poduzeća i grada Slatine u kojemu egzistiramo. Uvijek smo s ponosom nosili ime grada i predstavljali ga u najboljem svjetlu, ne samo u Hrvatskoj, već i u Europi.

Posebno smo ponosni i na činjenicu da smo svoje domoljublje uvijek bili spremni dokazati plaćanjem poreza i svih ostalih obaveza prema državi i gradu, ali i prema našim djelatnicima bez kojih ovaj uspjeh ne bi bio moguć. Od početka našeg puta usmjereni smo izvrsnosti proizvoda i usluga, ali i stvaranju pozitivne i stabilne poslovne kulture koja se temelji na etičnosti i transparentnosti s neprestanom težnjom ka novim uspjesima. Trenutno djelujemo i kao jedini proizvođač zamrznute konfekcije mesa divljači u Hrvatskoj i naš brand à la WILD pronašao je put do brojnih elitnih hotela i restorana, potpore jedne od vodećih mesnih industrija u zemlji, ali i do Ureda predsjednice RH koji su kupovinom naših proizvoda pokazali važnost hrvatskog podrijetla i proizvodnje. Sve to sa Slatinom na deklaraciji! Također, vlasnici smo jedine kuće za odmor u kategorizaciji četiri zvjezdice u županiji u kojoj smo postavili standarde smještaja, ali i cjenovne standarde, ravne nekim mnogo poznatijim destinacijama na Jadranu. Sve zahvaljujući predanom radu, legalističkom pristupu i uspješnoj poljoprivrednoj proizvodnji koju sada Vi, koji biste nama i ostalim poduzetnicima trebali biti vjetar u leđa, dovodite u pitanje. U nastavku Vam predstavljamo iznose dosadašnjih obaveza uplaćenih od strane poduzeća Jošavac d.o.o. u proteklih 10 godina u korist države i grada:

Javna davanja (2008. – 2018.) iznos (kn)
PDV 3.593.242,69
porez na dobit 618.280,86
komunalna naknada 702.173,41
zakupi i koncesije 5.248.621,73
porezi i doprinosi na plaće 4.244.042,60
UKUPNO 14.406.361,29

Izvor: Poslovne knjige poduzeća Jošavac d.o.o.

Ograničavanje broja hektara na 75 po poslovnom subjektu imat će teške posljedice na naše poslovanje jer s obzirom na postojeću infrastrukturu i mehanizaciju koji predstavljaju fiksni trošak, ali i zaposlene, proizvodnja na tako maloj površini neće biti dostatna za pokrivanje tih troškova i samim tim ne samo da će dovesti u pitanje ekonomičnost poslovanja, već će rezultirati trajnim gubitkom radnih mjesta, a vrlo vjerojatno i propasti poduzeća Jošavac d.o.o. u cijelosti. Također, poduzeće Jošavac d.o.o. biti će onemogućeno servisirati svoje obaveze prema bankama i ostalim kreditorima, što će dovesti do velikih problema i stečaja poduzeća koje po dosadašnjim rezultatima predstavlja primjer uspješnog i stabilnog poslovnog subjekta u kojem su svoju sigurnost pronašle brojne obitelji, što kroz direktan doprinos unutar poduzeća, što kroz partnerske odnose. Takvim nerazboritim odlukama ne samo da ćete devastirati jedno od rijetkih uspješnih poduzeća u našem gradu, već ćete biti direktno odgovorni za kolaps ratarske proizvodnje i sudbine mnogih obitelji koje su opterećene kreditima, kojima ćete ugroziti egzistenciju i zapečatiti sudbinu zbog koje, ukoliko u sebi imate imalo političke i osobne odgovornosti, nećete moći mirno spavati. Osim toga, takva politika dovest će do štete za državni i gradski proračun. Jednostavna računica dokazuje vašu suludu strategiju „razvoja“ grada i „otvaranja“ radnih mjesta:

 • poduzeće Jošavac d.o.o. i OPG Bosak Srećko trenutno obrađuju 540 ha državne zemlje, od čega 490 Ha na području grada Slatine i 17 ha vlastite zemlje i zapošljavaju 17 djelatnika
 • ukoliko ograničite broj Ha po subjektu na 75, dobijete sljedeće:

490 ha : 75 ha = 6,5 djelatnika

Zaključak je jednostavan. 6 – 17 = – 11. Dakle, za otvaranje 6 novih radnih mjesta, od kojih će, obzirom na prednosti koje nam zakon omogućuje, 2 radna mjesta biti naša, Vi trajno zatvarate 11 radnih mjesta. Osim toga, ovim postupkom zatvarate i neke od postojećih projekata poduzeća Jošavac d.o.o., ali i onih budućih koji će rezultirati, uz navedenih 11, gubitkom još 22 radna mjesta:

 • otkazujemo otkup mesa divljači i samim tim, nakon prodaje zaliha, obustavljamo proizvodnju trenutno jedine zamrznute konfekcije mesa divljači hrvatskog podrijetla – rezultat: gubitak 1 radnog mjesta i izgubljena dobit za poslovne partnere i šteta za državni proračun
 • otkazujemo izgradnju solarne elektrane za koju smo aplicirali i za koju su nam osigurana sredstva iz EU fondova – rezultat: izgubljena dobit za poslovne partnere i šteta za državni proračun
 • otkazujemo otvaranje prodajnog mjesta za plavi diesel – rezultat: gubitak 1 radnog mjesta, izgubljena dobit za poslovne partnere i šteta za državni proračun
 • otkazujemo idejni projekt otvaranja Doma za starije i nemoćne kapaciteta 50 korisnika, a za koji smo podnijeli Zahtjev za izmjenu GUP-a Gradu Slatini 25. kolovoza 2017. godine i koji još uvijek nije riješen – rezultat: gubitak 20 radnih mjesta, izgubljena dobit za građevinski i zdravstveni sektor kao i gradski i državni proračun, ali i smanjenje kvalitete življenja građana grada Slatine

Moja dužnost kao uspješnog poslodavca koji ispunjava sve svoje obaveze, kao građanina ovoga grada, ali i kao dragovoljca domovinskog rata koji je sa svojim suborcima vjerovao da stvara temelje moderne države u kojoj bi se trebala poštovati temeljna ljudska prava, poput prava na rad, pitati Vas sljedeća pitanja:

 1. Je li Vaš cilj stvarati grad bez radnih mjesta i grad bez ljudi?
 2. Uključuje li Vaša strategija razvoja uništavanje poslovnih subjekata koji uspješno godinama grade svoj poslovni put i ulažu u ovaj grad?
 3. Jeste li spremni preuzeti odgovornost i za obaveze koje će ostati nepodmirene Vašim nepromišljenim odlukama?
 4. Jeste li spremni odgovarati za štetu koja će nastati u državnom i gradskom proračunu Vašim nepromišljenim odlukama?
 5. Jeste li spremi odgovarati za sudbine naših sugrađana koje smatrate nevažnim?
 6. Kada će početi funkcionirati poduzetničke zone koje ste napravili na zemljištu koje je bilo u funkciji poljoprivredne proizvodnje i zapošljavalo ljude, a danas su poluprazne ili prazne i na njima rastu korovi?
 7. Je li poljoprivredna proizvodnja zaista djelatnost kojom se mogu baviti svi, posebno oni koji su pokupili otpremnine ili otišli u mirovinu, a sve to su postigli radeći u javnom sektoru? Čime se onda trebaju baviti školovani inženjeri poljoprivrede? Medicinom?
 8. Jeste li spremni odgovarati i svojim biračima kojima sigurno niste napomenuli kakve planove imate za ovaj grad?

Još uvijek imate vremena dokazati da Vam je dobrobit građana i razvoj grada Slatine prioritet i da ćete svojim postupanjima stvoriti preduvjete da se ljudi vraćaju u ovaj grad, a ne da ga napuštaju. Radna mjesta i uspješnost lokalnih poduzetnika trebali bi biti važniji od Vaših privatnih interesa i interesnih skupina koje očito zastupate.

S poštovanjem,

Jošavac d.o.o.
Srećko Bosak, ing.agr.
direktor

x

Check Also

Udruga Vretenac počela s provedbom projekta „Škola, mačji kašalj II“

Početak školske godine označio je, kako je i najavljeno, početak provedbe projeka „Škola, mačji kašalj ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org