NASLOVNICAOPĆINE

Sopjani nastupili na prvoj ”Bošporijadi” u Mađarskoj

Prošle subote u Starinu (Dravasztara), u Republici Mađarskoj, održana je prva ”Bošporijada” s druge strane rijeke Drave.

Bošpor je poznato sopjansko jelo koje se pripremalo od davnina za radnu snagu kojoj je trebala malo ‘jača’ hrana kako bi lakše podnijeli cjelodnevne napore u poljima.

Ovaj događaj je organiziran u novouređenim prostorijama Kulturnog doma u Starinu. Sama obnova doma bila je višedesetljetna želja pretežno hrvatskog stanovništva s druge strane rijeke Drave, a zahvaljujući prekograničnoj suradnji s Općinom Sopje i ostvarila se. Moderno uređeni prostori napokon su ugledali svijetlo dana i poslužit će brojnim kulturnim događajima i manifestacijama koje Starin organizira u suradnji s Općinom Sopje.

Na prvoj ”Bošporijadi” sudjelovalo je ukupno 8 ekipa od čega su dvije bile iz Sopja, ”Sopjanske bošporaške” i ”Sopjanski bošporaši”. Muška sopjanska ekipa osvojila je 2. mjesto, dok je pobjednik prve ”Bošporijade” bila ekipa ”Unicum” iz Starina.

Načelnik Starina Šandor Matoricz je na samom početku pozdravio sve prisutne goste i natjecatelje, te izrazio zadovoljstvo što se prva ”Bošporijada” održava u obnovljenom Kulturnom domu. Nakon njega se prisutnima obratio načelnik Općine Sopje Berislav Androš koji se zahvalio na pozivu, te naglasio da se zajedničkim snagama može puno toga ostvariti.

– Projekt ”Dravske manifestacije”, kroz koji je održana i ove ”Bošporijada”, ogledan je primjer kako upotpuniti dugogodišnju međugraničnu suradnju, a rezultati su vidljivi u protekle dvije godine – rekao je, između ostalog, načelnik Androš.

Nazočnima se obratio i zastupnik hrvatske nacionalne manjine u mađarskom Parlamentu Jozo Szolga, koji uvijek podržava sve događaje i suradnju Hrvata s obje strane rijeke Drave. Naglasio je da se zajednički može ‘graditi mostove’, pohvalio dosadašnju suradnju i projekte, te na kraju otvorio manifestaciju.

Nakon službenog dijela i proglašenja najuspješnijih ekipa, goste su zabavljali domaći tamburaši ”Biseri Drave”.
mf (df/Foto: Općina Sopje)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button