DOGAĐANJANASLOVNICA

Službeno otvoren kolno-pješački most preko vodotoka Čađavice u Gornjem Miholjcu

Danas je u slatinskom prigradskom naselju Gornjem Miholjcu službeno pušten u promet kolno-pješački most preko vodotoka Čađavice čijom je izgradnjom ponovno spojen dio sela zvan Baranja izravno s ostalim dijelom naselja kroz odvojak Ulice kneza Domagoja, te je omogućen brži i sigurniji  pristup mještanima do škole, trgovine, autobusnog stajališta i ostalih sadržaja u središtu naselja.

– Realizacijom ovoga projekta nastavljena su značajna ulaganja u poboljšanje uvjeta stanovanja i poljoprivredne djelatnosti u ruralnim područjima slatinskog kraja, – naglasio je gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, te pojasnio kako je njegova gradnja bila nužna kako bi se ponovna povezala ova dva dijela naselja.
Naime, na ovom je mjestu nekada bio stari drveni most koji su mještani koristili za brži dolazak do svojih domova, a neki poljoprivrednici kako bi došli do svojih njiva. Zbog dotrajalosti drvene konstrukcije i izuzetno lošeg stanja, most je postao neupotrebljiv za kolni promet pa je prije 14 godina službeno zatvoren za promet, no mještani su ga i dalje na vlastitu odgovornost prelazili pješice kako bi si skratili put. To su mogli sve do 2018. godine kada ga je srušio snažan nalet vode u vodotoku Čađavica.

Upravo te godine Grad Slatina je odlučio izaći u susret potrebama mještana te je pokrenut projekt izgradnje armirano-betonskog mosta za koji je projektnu dokumentaciju izradio Ured ovlaštenog inženjera Željka Šaponje, dok je u svibnju 2019. godine dobivena građevinska dozvola.

Radove je prošle godine izvela Cestogradnja d.o.o. iz Slatine, a ukupna vrijednost izvedenih radova iznosila je preko 700.000 kuna. Za izgradnju mosta osigurana su bespovratna sredstva od 150.000 kuna putem natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova u sklopu Programa za poboljšanje infrastrukture na područjima naseljenima pripadnicima nacionalnih manjina, dok je preostali iznos nešto veći od 550.000 kuna osigurao Grad Slatina u svom proračunu.

Za Stručni nadzor bio je zadužen glavni nadzorni inženjer tvrtke Helion Group d.o.o. iz Osijeka, Dejan Mikulić, a tijekom veljače ove godine obavljen je tehnički pregled i dobivena je uporabna dozvola za novoizgrađeni kolno-pješački most širine 3 m, raspona 15,5 m i duljine 23 m.

– Drago mi je što je izgradnjom ovoga mosta ponovno omogućena prometna tranzicija kroz naselje te mještani više neće morati koristiti zaobilazni put preko glavnog mosta na ulazu u Gornji Miholjac, što će im svakako olakšati i skratiti put.
Preporučio bih da se mještani pridržavaju gabarita te osim osobnim vozilima i manjim poljoprivrednim strojevima ne prelaze most teškom mehanizacijom kako se ne bi preopteretio i oštetio jer bi se u tom slučaju mogao nadalje koristiti samo za pješake, bicikliste i motoriste, – rekao je gradonačelnik Ostrošić naglasivši kako je realizacija ovog projekta još jedan korak kojim Grad Slatina želi podići infrastrukturu u prigradskom naselju Gornji Miholjac na jedan malo viši nivo, te mu omogućiti kvalitetniju i uspješniju povezanost ne samo unutar naselja već i s gradom Slatinom.

Predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Gornji Miholjac Željko Kolinger zahvalio se Gradu Slatini na ulaganju u izgradnju mosta koji su mještani priželjkivali dugi niz godina.

– Drago mi je što smo danas na neki način povezali ova dva dijela naselja koja su već duže vremena bila razdvojena vodotokom Čađavica.
Od sada će četiri obitelji s desetak žitelja koji žive u tzv. Baranji biti povezani sa središtem mjesta gdje su do sada morali ići okolnim makadamskim putem koji je stvarao poteškoće tijekom kišnih razdoblja i osobito zimi. Vjerujem da ćemo u suradnji s Gradom Slatinom iznaći način da se asfaltira dionica od cca. 400 m do kuća u „Baranji“ čime bi cijelo naselje, u kojem trenutačno živi oko 180 žitelja, bilo pokriveno adekvatnim kolnikom, – rekao je Kolinger.

Službenom otvorenju kolno-pješačkog mosta preko vodotoka Čađavice u Gornjem Miholjcu uz slatinskog gradonačelnika Denisa Ostrošića i predsjednika  Vijeća MO Gornji Miholjac Željka Kolingera nazočili su pročelnik Stručne službe Grada Slatine Krunoslav Šarabok i voditeljica Odsjeka za prostorno uređenje pri Upravnom odjelu za razvoj grada Vesna Klement, zatim Mario Podgorski, tehnički direktor tvrtke Helion Group d.o.o. iz Osijeka koja je obavila Stručni nadzor te u ime izvođača radova, direktor tvrtke Cestogradnja d.o.o. iz Slatine Mario Koić u pratnji suradnice glavnog inženjera Martine Valentić.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button