DOGAĐANJANASLOVNICARADIO EMISIJE

Slušatelje Radio Slatine gradonačelnik upoznao s aktualnim projektima Grada Slatine

Studio Radio Slatine u četvrtak, 12. studenog posjetio je gradonačelnik Denis Ostrošić zajedno s gradskim pročelnikom Marinom Kokorićem. U gotovo sat vremena razgovora pretresene su brojne teme vezane za rad gradske uprave i samog gradonačelnika, a slušatelji su mogli doznati i ”zaviriti” u buduće planove vezane za projekte za sam grad i pripadajuća prigradska naselja.

”Kad sam došao na mjesto gradonačelnika obećao sam da ćemo biti efikasni kako u planiranju, a tako i u realizaciji, a mišljenja sam da u tome uz veće ili manje neizbježne probleme i uspijevamo” – rekao je gradonačelnik u samom uvodu na pitanje kako je zadovoljan svojim mandatom. Na samom početku najviše je bilo riječi o najvećem i najvrjednijem projektu na području grada, o Aglomeraciji Slatina u čiju se trogodišnju izvedbu starta od iduće godine. Upravo su zbog tog projekta stanovnici pojedinih ulica u kojima nema asfalta još na prinudnom ”čekanju” jer se je željelo izbjeći stvaranje duplih troškova, dok je za pojedine ulice koje se neće preklapati sa spomenutim planom u tijeku izrada projektne dokumentacije. Stiglo je i javno obećanje gradonačelnika da će inzistirati da u sklopu Aglomeracije prvi na redu, što se tiče izgradnje vodovoda, bude naselje Lukavac.  Također, nije se zaboravilo niti na mještane Ivanbrijega i Golenića i njihove „tekuće“ probleme. Naime tu je priča u fazi pripreme i stvaranja potrebnih uvjeta za izgradnju isto toliko neophodnog vodovoda.

I izgradnja EPIcentra Sekvoja  bliži se svome kraju. Korona je nešto usporila radove pa se konačno otvorenje planira za svibanj iduće godine. Osim uređenja centralne zgrade u krugu Centra posadit će se još 500 sadnica i urediti atraktivna šetnica. Na priču o toj tzv. ”zelenoj infrastrukturi” nadovezale su se gradonačelnikove najave skorog preuređenja centralnog slatinskog parka – Parka 136. slatinske brigade, a koje će se voditi motom ”Stari-mladi park”.

Bliži nam se i vrijeme Adventa, a tu priču ove će godine uglavnom iznijeti Turistička zajednica grada u uskoj suradnji sa slatinskim kafićima i ugostiteljskim objektima koji u sklopu svoje infrastrukture imaju vanjske prostore.
Klizališta i adventskog parka, zbog općepoznate situacije s pandemijom, neće biti.

Zahvaljujući gradskim projektima u novom ruhu nakon sveobuhvatnog preuređenja zasjale su zgrade Pučkog otvorenog učilišta i Gradske knjižnice i čitaonice, te Gradske uprave, a isplativost ovih projekata očituje se prije svega velikim energetskim uštedama. Isto to uskoro očekuje i zgradu Hrvatskog doma kao i krovište zgrade Zavičajnog muzeja. Pomalo je misteriozno zvučala i najava gradonačelnika da se radi na planovima za preuređenje krovišta zgrade Gradske uprave. Naime, ista bi trebala dobiti pokrov baziran na ekološkim materijalima i svojstvima kakav nema još nitko u Republici Hrvatskoj.

Pred krajem je izvođenje radova zamjene klasične rasvjete onom ekonomski isplativijom – led rasvjetom u nekoliko slatinskih ulica (S. Raškaj, Dravska, Školska, Cvjetna, …). Tu je gostujući dvojac posebno želio istaknuti odličnu suradnju s Hrvatskom elektroprivredom, ali i najaviti skoru rekonstrukciju rasvjete i u ulici Grofa Janka Draškovića.

Dosta je riječi bilo i o rekonstrukciji mjesnih domova u prigradskim naseljima. Želeći podići nivo društvenog života i u tim sredinama odlučno se krenulo u davno započeti, a nikad dovršeni projekt obnove doma u Novom Senkovcu. Tu priča, kako doznajemo, polako ali sigurno ide svome za stanovnike tog mjesta toliko željenom konačnom kraju. Nisu zaboravljeni niti Sladojevci. Prema planovima na tamošnjem će se domu pokraj stadiona, nakon prikupljanja sve potrebne dokumentacije, kompletno urediti svlačionice i popratne prostorije, ali i raditi toplinska izolacija zgrade, a radovi ovih dana počinju na sanaciji krovišta.

Aktivan je i mjesni odbor u Radosavcima pa će uz pomoć grada krenuti i rekonstrukcija doma u istom naselju. Ponude izvođača su na stolu, slijedi odabir najpovoljnijeg, a nakon toga i sami radovi koji bi mogli biti gotovi već tijekom iduće godine.

Mještanima prigradskih naselja pokušava se olakšati život i na druge načine, tako je između ostaloga pri kraju i projekt izgradnje kolno-pješačkog mosta u Gornjem Miholjcu. Most je asfaltiran, a u tijeku su završni radovi na postavljanju ograde i opločenju korita ispod i oko mosta.

Konstantno se stvaraju preduvjeti za privlačenje poduzetnika u poduzetničke zone Turbina 2 i 3 gdje su u tijeku radovi kompletnog dovršenja Turbine 2 vrijedni 16 milijuna kuna. Isto tako u tijeku su i radovi na izgradnji 3. kružnog toka na obilaznici koji će spojiti spomenute poduzetničke zone.
Planira se i izgradnja sjevernog izlaza iz PZ Trnovača, a za spomenutu trasu u tijeku je izvlaštenje.

Praktički od prvog dana, zbog svoje potencijalne neiskorištenosti, bolna točka Slatine je akumulacijsko jezero Javorica. Za Javoricu sada postoje veliki planovi. Prezentaciju mogućeg budućeg izgleda ovog Slatinčanima omiljenog izletišta gradonačelnik je najavio za početak iduće godine. Nakon te prezentacije uslijedit će izrada projektne dokumentacije, a zatim i ono najvažnije, potraga za fondovima i prikupljanje nimalo malih novčanih sredstava. Javorica je u toj viziji zamišljena kao jedan veliki rekreacijski kompleks sa šetnicama, drvenim mostom preko jezera, bike i skate parkom, nekoliko igrališta, parkiralištem, manjim objektima, aromaterapijskim parkom, mjestima za roštiljanje čak i zip line-om. Naravno, i ribičima će ostati na korištenje jedan manji dio jezera za svoju omiljenu rekreaciju.

Nakon završenih radova nekoliko je projekata u fazi izvještavanja, kontrole i refundacije sredstava. Tu svakako treba spomenuti izgradnju pristupne ceste u PZ Turbina 3, rekonstrukciju ceste do Golenića i rekonstrukciju Društvenog doma u Donjim Meljanima.
(Jukić Damir, Mihaela Feldi)

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button