DOGAĐANJANASLOVNICA

Sljubljivanje vina i sira obogatilo izložbu slatinskih vinara

Večeras je u restoranu Stari podrum održana jubilarna 25. izložba vina slatinskih vinogradara. I ove godine ovaj događaj organizirala je Udruga vinogradara i vinara Slatinsko vinogorje uz podršku Turističke zajednice grada Slatine. Na samom početku svi su se prisjetili nedavno preminulog dugogodišnjeg člana udruge Branka Jurline. Posthumno priznanje ovom neumornom članu udruge, istinskom ljubitelju vina i neprežaljenom prijatelju tako je stiglo  u ruke njegove supruge Ruže. Ovu i više nego svečanu izložbu vodila je Tihana Bišćan predsjednica udruge, a s nekoliko pozdravnih i riječi dobrodošlice članovima udruge  i gostima obratile su se Vanja Lazić direktorica Turističke zajednice i Sanja Mrzljak Jovanić zamjenica gradonačelnika.
U nastavku je predsjednica udruge najavila događaj koji je po prvi put postao punopravni segment ove izložbe, a s obzirom na kasnije iskustvo i dojmove sudionika nema dvojbe da će atraktivno sljubljivanje vina i sira o kojem riječ  još dugo  biti na sceni ovog pravog malog festivala najboljih slatinskih vina. Još pokoju riječ o ovom novitetu izložbe dodala je Bišćan, navevši pri tom povijesnu korelaciju ova dva gotovo svima draga proizvoda. Riječ je zatim prepustila Ivani Nemet, prekaljenoj ”šaptačici vinima” kako ju je sama, ne bez razloga, već iz čiste realnosti kada razgovor krene u smjeru raščlambe vina kao neizbježnog neodoljivog sastojka svakog kućanstva ili pak kao nektara kojim su svoja nepca  sladili i bogovi s Olimpa, najavila predsjednica slatinskih vinogradara. I baš kao i velika većina vina slatinskih vinogradara, tako je i ova enologinja PP Orahovice ponovno oduševila krasnom edukativnom, ali i iznimno pitkom pričom o ponuđenim sirevima i odabranim vinima uvevši tako prisutne u za nas još uvijek podosta egzotičan svijet ove zbilja zamamne kombinacije. Ista je u  odabranom društvu Antonije Čeme iz Feravina i Rajke Maravić bila članicom stručnog povjerenstva za ocjenjivanje vina izložbe. Na izložbu je pristiglo ukupno 37 uzoraka, a ukupni dojam je taj da kvaliteta iz godinu u godinu raste. Ukupno je dodijeljeno 14 zlatnih plaketa, 16 srebrnih , 4 brončana, te 3 priznanja. Mi ćemo izdvojiti dobitnike najviših priznanja – dobitnika zlatnih plaketa za kvalitetu svojih vina i likera.

Čak tri takve plakete završile su u rukama obitelji Cerovski, i to za likere od aronije i oraha i vino od aronije, a spomenut ćemo ipak i podatak da su stolno bijelo i frankovka ove obitelji zavrijedile srebrnu plaketu. Ivica Detelić dobitnik je zlata za rakiju od kupine. Obitelj Križetić može se pohvaliti sa svoja dva zlatna proizvoda, frankovkom i desertnim vinom. Franjo Rogina također je kući ponio dvostruko zlato, za rizling i roze. Josip Škiljan ima zlatnu graševinu, baš kao i Milan Hodak i Danijel Pintarić. Zlatnom plaketom nagrađen je i chardonnay Mate Krpačića. S dva zlata nagrađen je i Damir Kufner, za graševinu i pinot sivi, koji je ujedno i za dlaku bio najbolji (19,0) u ukupnom bodovanju ocjenjivačkog žirija.  Iako se nisu dijelile posebne nagrade za najveći broj bodova,  spomenut ćemo i da bi u tom poretku drugo mjesto osvojilo vino od aronije obitelji Cerovski sa 18,9, a treće desertno vino obitelji Križetić sa 18,8 bodova.
(Damir Jukić/Foto: Robert Turkalj)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button