DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAUDRUGE

“Slavonski krik” kistom Mislava Lešića Đurakova

Ukoliko ste ovih dana prolazili Trgom Ruđera Boškovića pokraj zgrade Udruge mladih Krik mogli ste primijetiti mladića koji od jutra do kasnih večernjih sati oslikava zid i neumorno radi na svakom detalju. To je Mislav Lešić Đurakov, magistar slikarstva koji osim slika stvara i murale po gradovima Lijepe naše.

Mislav je naš Slavonac, rodom iz Bošnjaka pokraj Županje. Završio je Akademiju primijenjene umjetnosti u Rijeci i 2016. stekao titulu magistra slikarstva. Imao je brojne skupne i samostalne izložbe, ali ono što ovog umjetnika izdvaja od ostalih je to što veliku pažnju i značaj pridaje tradiciji i narodnim običajima koje provlači kroz svoja umjetnička djela.

– Već osam godina se bavim proučavanjem slavonske i šokačke kulture i tradicije i trudim se da ih kroz svoja djela ukomponiram s modernim na svoj način kroz svoje slike i grafički dizajn kojim se bavim. Moje selo u kojem sam rođen je prepuno motiva i tradicije i odlučio sam da baš u tom smjeru ide moja slikarska karijera i da tako doprinosim očuvanju istog – započinje priču Mislav koji 2017. godine pokreće projekt samostalnih izložbi inspiriran šokačkim životom i tradicijom pod nazivom “Realizam ćorava sokaka”.

– To bi bila nekakva istoznačnica od stvarnosti slijepe ulice, taj naš “ćoravi sokak” svima poznat u Slavoniji kroz koji sam pokušao prikazati stanje u Slavoniji, ali isto tako osvijestiti ljude da na ovim našim prostorima ima puno potencijala i da se naše bogatstvo krije upravo u tradiciji i običajima jer je to nešto samo naše po čemu smo autentični i prepoznatljivi i različiti od drugih. U doba interneta i društvenih mreža kroz neko vrijeme svi postajemo isti, a naša tradicija i naši običaji je nešto što je nešto što je samo naše i to trebamo čuvati, a ja se trudim kroz svoja djela to oživjeti – nastavlja Mislav.

Od 2016. godine povremeno se bavi i stvaranjem murala po velikim gradovima od kojih ističemo stepenice na Dolcu u Zagrebu i veliki mural na KBC-u Rijeka.

– Murali osvježavaju lice grada i primijetio sam da su ljudi nekako veseliji kad ih vide. “Street art” je nešto što isto volim raditi pored slikarstva i grafičkog dizajna – nadodaje Mislav.

Tako će i u našoj Slatini nastati jedan Mislavov mural i to na zgradi Udruge mladih Krik. Glavni “krivac” za ovaj pothvat je Mislav Šljivac iz navedene udruge koji je kontaktirao Mislava Lešića i dogovorio nastanak ovog umjetničkog djela koje će razvedriti lice našega grada. Naziv djela je “Slavonski krik” i predstavlja spoj tradicije i modernog doba.

– U pozadini će se vidjeti panorama Slatine i šume, a u prednjem planu su dvije snaše u polju koje su spazile “fantastično ogledalo” u kojem je odraz šokca na električnoj gitari. Sve to podsjeća na psihodeliju 60-ih i taj neki lagani retro štih koji sam spojio sa seoskim običajima. Tu je bitan element i “krik” jedne od snaša koji predstavlja spoj seoskog i urbanog koji mogu biti predmet interesa mladih i njihove inspiracije – objašnjava ovaj nadasve kreativan umjetnik koji također napominje kako je mural skoro pri kraju i da možete slobodno prošetati i pogledati njegovih ruku djelo.

Možda će on biti samo pokretač u nadolazećem valu murala koji bi zacijelo razvedrio i uljepšao naš grad.
Mislavu želimo puno uspjeha u njegovoj karijeri, da i dalje bude vjerni čuvar tradicije i običaja i da svojim muralima i umjetničkim djelima uljepšava lice Lijepe naše.

nm (Tekst i foto: Ratka Turk)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button