NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

SLAVONSKI BISER PRIRODE: Više od 89 tisuća posjetitelja obišlo Park prirode Papuk

Rekordne prošlogodišnje brojke rezultat su prirodnih ljepota, novih sadržaja i predanog rada zaposlenika

Otkako je prije nepunu godinu dana (1. veljače prošle godine), svoja vrata posjetiteljima otvorio novi Geo-infocentar u Voćinu, ne prestaje zanimanje posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske za taj impozantni objekt u službenom sjedištu Parka prirode Papuk.

Osim neobičnog izgleda, ta jedinstvena građevina, i jedna od vodećih atrakcija Parka prirode Papuk, i svojom unutrašnjošću oduševljava posjetitelje, jer ih multimedijskim i interaktivnim postavima na 800 četvornih metara prostora upoznaje s prošlošću našeg planeta, od pojave života na Zemlji do sadašnjosti slavonskoga gorja.

Već u prvih šest mjeseci prošle godine zabilježen je porast broja posjetitelja na svim lokacijama unutar Parka, od Park-šume Jankovac, Adrenalinskog parka i kamp-odmorišta Duboka, pa do interpretacijskog centra Kuće Panonskog mora u Velikoj, a osobito projekta Geopriče UNESCO geoparka. U tom razdoblju Papuk je posjetilo 49.878 posjetitelja, što je rast od 57 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, a samo Geo-infocentar u Voćinu obišlo je 12.000 posjetitelja. Broj posjetitelja Parka u prvih šest mjeseci 2022. godine bio je na razini ukupnog broja posjetitelja pretpandemijske 2019., pa su ta polugodišnja izvješća o broju posjetitelja navijestila godinu iznad svih očekivanja.

Koncem 2022. godine Park prirode Papuk obišao je 89.021 posjetitelj, što je pokazatelj nezaustavljivog porasta interesa za ljepotama i sadržajima Papuka. Porast je to od značajnih 38,46 posto u odnosu na 2021. godinu. Vrijedni djelatnici Parka objavili su da se porast, osim ukupnog broja posjetitelja, bilježi i na svim pojedinačnim lokacijama unutar Parka, pa su tako Park-šumu Jankovac posjetile rekordne 56.984 osobe, a broj noćenja u Kamp-odmorištu Duboka povećao se za 82 posto u odnosu na 2021. godinu. Samo Geo-infocentar u Voćinu u nepunih godinu dana obišlo je 18.664 posjetitelja, što ga je svrstalo u sami vrh posjetiteljskih centara u Hrvatskoj.

“Podaci na kraju prošle godine došli su kao najljepša nagrada nakon izazovne 2022. godine. Osobno nisam iznenađen, jer smo svjesni turističkog potencijala radi kojeg su i uložena milijunska sredstva u turističku infrastrukturu. Ove brojke rezultat su postojećih prirodnih ljepota upotpunjenih turističkim sadržajima te predanim radom zaposlenika Parka prirode Papuk u nastojanju da se isti sadržaj približi što većem broju ljudi. Iznimno veseli i buđenje turističkog poduzetništva među lokalnim stanovništvom, pa tako imamo i porast smještajnih kapaciteta na području Parka. Svjesni smo nužnosti suradnje svih dionika kako bismo postali turistička destinacija za kakvu smo željom i potencijalom i predodređeni”, izjavio je ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac.

Povećani posjet svim lokacijama Parka prirode Papuk bilježi se već i u prvim danima 2023. godine. Samo Park-šumu Jankovac posjetilo je nekoliko stotina osoba, što nagovještava još jednu vrlo uspješnu godinu.

mf (Petar Žarković, Glas Slavonije/Fotografije: PP Papuk)
 
BROJNE TURISTIČKE MANIFESTACIJE

Osim prirodnih ljepota i atraktivnih prizora, posjetitelje na Papuk privlače i turističke manifestacije. Spomenimo tek jedinstvenu i najpopularniju treking utrku na području Slavonije Papuk trek & trail, manifestaciju Srednjovjekovni viteški turnir na Jankovcu, koja je lanjski dobitnik tradicionalne nacionalne godišnje nagrade Simply the Best za kreativnost, inovativnost, razvoj i unaprjeđenje turističke ponude destinacije te manifestaciju “Papučki jaglaci”, koja okuplja i do nekoliko tisuća planinara i ljubitelja prirode iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja.

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button