NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

”Slatnogori sakupljači” uživali u tradicijskim igrama

Učenici  3. A razreda OŠ Eugena Kumičića  Leon Ciglar, Kristijan Filipović, Tin Hamaček, Andreas Jagodić, Tin Kokorić, Andrijana Kolić, Branimir Križan, Sara Kubatov, Mihael Marošević, Leon Nikšić, Valerija Stipić, David Stipanić, Ivan Šantak, Lukas Šarabok, Lena Valent i Mateo Vasiljević pod vodstvom učiteljice Vere Menčik već se neko vrijeme aktivno bave Građanskim odgojem i obrazovanjem.

Ovaj put krenuli su s izučavanjem prošlosti zavičaja i odlučili sačuvati od zaborava igre i igračke svojih predaka. Da bi prikupili što više informacija veznih uz navedenu temu posjetili su Zavičajni muzej. Posjet muzeju održao se u sklopu nastavka projekta prošlogodišnji „Kad Slatnogor zbori…“.  Valja ponoviti da je Slatnogor dobri duh izmišljen upravo od strane učenika i njihove učiteljice, a koji obitava na obroncima Papuka i Slatine te koji zajedno s vilom Slatinčicom pomaže dobrim ljudima. Tako su učenici svojim nastavkom projekta imena ”Slatnogori sakupljači” ponovno iz zimskog sna probudili ovog dobrog duha i njegovu pomoćnicu Slatinčicu…

Na prvoj radionici projekta saznali su kako se sakuplja muzejska građa, te više o pojmovima kolekcionar i izložba. Odlučili su i sami izraditi podlogu i figurice za svoj „Čovječe ne ljuti se“ – poznatu društvenu igru. Na drugoj radionici održanoj početkom ovog tjedna gost predavač učenicima na temu starih igri i igračaka bio je Jozo Šantak dugogodišnji predsjednik i voditelj Udruge sportske rekreacije Sport za sve- Podravac Sopje. Osim ovog izuzetno zanimljivog predavanja o starim tradicijskim igrama kojeg su djeca slušala s velikom pozornošću još veće oduševljenje stiglo je kada su gospodin Šantak, zatim Božica Šantak aktivna članica sopjanske udruge, kustosi muzeja i nastavnica Menčik poveli djecu u dvorišni dio muzeja gdje je uslijedila prezentacija, ali i aktivno sudjelovanje u tradicijskim igrama poput trke u vrećama, gađanje kozane, potezanje konopca, trke šinama, trke štulama te bacanje potkove.
(Damir Jukić/Foto: Robert Turkalj)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button