DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGEŽUPANIJA

„Slatki na Papuku“: Dijabetička udruga Slatina sudjelovala na tradicionalnom okupljanju dijabetičara u Orahovici

U organizaciji Dijabetičke udruge Orahovica u subotu, 6. srpnja, na orahovačkom Jezeru održan je tradicionalni Međunarodni susret dijabetičara pod nazivom “Slatki na Papuku – Orahovica 2024.”. Međunarodni je to skup dijabetičkih udruga Hrvatske, manifestacija edukacije, zdravstvene zaštite, rekreacije, turizma i zabave i jedan je od događaja koji okuplja najveći broj dijabetičara iz RH i susjednih zemalja.

Susret je ove godine okupio više od 300 oboljelih od šećerne bolesti iz triju zemalja – Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, a za sve sudionike organizirane su sportske igre, zabava te neizbježna edukacija o šećernoj bolesti.

Pozdravni govor i dobrodošlicu poželio je predsjednik Dijabetičke udruge Orahovica Alan Grgić koji se zahvalio svima na dolasku, potom su prisutne pozdravili i gradonačelnik grada Orahovice Saša Rister, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović te ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok, dr. Miroslav Venus. Skupu je prisustvovala i predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, dr.sc. Zrinka Mach.

Manifestaciji se odazvala i Dijabetička udruga Slatina koja je već tradicionalno svake godine sudionik ovih susreta koji se podno Papuka održavaju već više od dvadeset godina. Udruga je organizirala prijevoz autobusom za 22 člana koji su se aktivno uključili u natjecateljski dio susreta, a ovo je druženje provedeno u sklopu projekta „Slatki za Slatinu“ koji je financiran od strane grada Slatine.

Program je započeo u 10 sati okupljanjem i prijavom sudionika te mjerenjem razine šećera u krvi i krvnoga tlaka. Nastavio se sportskim dijelom koji je uključivao natjecanje ekipa u pikadu, natjecanje na visećoj kuglani, bacanju potkove te plesu srca. Sudjelovalo je sedam ekipa s dva člana u sve tri discipline. Slatinska je ekipa osvojila treće mjesto u pikadu i visećoj kuglani, a prvo mjesto u plesu srca.

Hvala Dijabetičkoj udruzi Orahovica na pozivu, organizaciji i na trudu uloženom u organizaciju ove manifestacije. Suradnja među našim udrugama od iznimne je važnosti za podizanje svijesti o dijabetesu te za pružanje podrške oboljelima jer samo zajedničkim naporima možemo postići rezultate u borbi protiv ove bolesti – rekao je predsjednik Dijabetičke udruge Slatina, Rajko Brajić te je izrazio nadu da će se tradicija nastaviti i sljedećih godina i da će biti još uspješnija nego do sada.

(Nikolina Mažar/Foto: Dijabetička udruga Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button