DOGAĐANJAGOSPODARSTVONASLOVNICA

Slatinskom obrtniku, zlataru Josipu Perkoviću dodijeljena plaketa „Zlatne ruke“

„Obrtništvo je važna i bitna sastavnica hrvatskog gospodarstva i društva“, istaknuo je premijer Andrej Plenković na svečanoj Akademiji povodom obilježavanja Dana Hrvatske obrtničke te poručio kako će ih Vlada i dalje podržavati.

Na svečanoj Akademiji, u povodu obilježavanja dana Hrvatske obrtničke komore, u City Plazi u Zagrebu, plaketa „Zlatne ruke“, dodijeljena je slatinskom obrtniku, zlataru, Josipu Perkoviću, kojem su, na ovoj svečanosti, čestitke uputili, između ostalih i – zamjenik župana Marijo Klement, predsjednik Županijske skupštine VPŽ Dinko Begović, predsjednik HOK-a Područne obrtničke komore Virovitičko-podravske županije Stjepan Kenjerić, pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojan Mijok, zamjenik gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić, pročelnik stručne službe Grada Slatine Krunoslav Šarabok…

To su inače 8. “Zlatne ruke” koje su u proteklih 25 godina došle u Virovitičko-podravsku županiju, odnosno uz Perkovića još su ih dobili: 2006. Josip Šulentić, 2010. Josip Novogradec, 2012. Branko Jurlina, 2014. Branko Tkalčec, 2017. Milan Došen, 2018. Ivan Kostelac i 2019. Zlatko Šomođi.

U svom govoru, premijer Andrej Plenković, naglasio je, da je obrtništvo važna i bitna sastavnica hrvatskog gospodarstva i društva.

– Imate zlatne ruke, pokazali ste da znate dati doprinos hrvatskom gospodarstvu. Vlada će vas podržati, osluhnuti ono što vam je korisno – kazao je Plenković, istaknuvši da nije bilo kruga porezne reforme u kojem se nije išlo u prilog obrtnicima. Dodao je da je sve to bilo u suradnji, partnerstvu i komunikaciji s HOK-om.

Plenković je izrazio zadovoljstvo podatkom o rastu broja obrta, navevši da je razdoblju sedam godina mandata njegove Vlade broj aktivnih obrta u Hrvatskoj porastao za 43 posto, ocijenivši kako to znači da Vlada potiče obrtništvo.

Kazao je i kako su ponosni na dio koji se odnosi na obrazovanje, u kojem se postigao visok stupanj suradnje s obrtništvom. Od 2016. do danas, kako je naveo, osigurano je 15.500 strukovnih stipendija, dok ih je u 2015. bilo 350.

Podsjetio je i na mjere Vlade kojima se u vremenima kriza, od Covida, rata u Ukrajini do energetske krize, pomoglo gospodarstvu i sačuvala radna mjesta. U idućem razdoblju, kako je kazao, ključna su tri cilja – demografska revitalizacija, digitalna transformacija te politika održivog razvoja i zelene tranzicije.

Predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil naveo je da je obrtništvo najvitalniji dio hrvatskog gospodarstva. Danas ima više od 106 tisuća obrtnika, sedam posto više nego lani, a zapošljavaju više od 215 tisuća ljudi, rekao je, dodavši da je samo u svibnju bilo 1.305 obrta više.

Istaknuo je važnost partnerstva obrtnika i Vlade te kazao kako ne dvoji u podršku Vlade. ”

– Suradnja je nužna za nastavak rasta obrtništva – rekao je.

Na svečanoj Akademiji, koja je održana pod visokim pokroviteljstvom Vlade, najuspješnijim obrtnicima dodijeljena su priznanja Hrvatske obrtničke komore “Zlatne ruke” te su promovirani novi majstori i majstorice obrta.

nm (vlada.gov.hr, www.vpz.hr)

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button