DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Slatinskoj Dijabetičkoj udruzi danas 40-ti rođendan

Na današnji dan, 18.1.2021,Dijabetička udruga Slatina bilježi 40.-tu godišnjicu osnutka. Ovim povodom, prigodan tekst naslova „Zajedno smo jači“, napisala je najstarija članica udruge Zlata Grozaj koja je od osnutka u udruzi.

„Daleke 1981. godine grupa građana Slatine osnovala je udrugu s namjerom pružanja pomoći kako pojedincu, tako i društvenoj zajednici, u liječenju i sprečavanju posljedica dijabetesa. Udruga je tada dobila ime “Društvo za zaštitu od dijabetesa”, a osnivačka skupština održana je 18. siječnja 1981. Uz promjenu imena u “Dijabetička udruga Slatina”, udruga djeluje neprekidno 40 godina. Dijabetes je bolest koja sve vise uzima maha, podmukla je i često nepovratno oštećuje organizam oboljelih, čineći štetu njima, njihovim obiteljima i društvu. Cilj udruge stoga bio je i ostao djelovanje na više razina:

– informiranje javnosti o mogućnostima prevencije bolesti i problemima koje bolest donosi

– informiranje o mogućnosti kontroliranja bolesti i sprečavanju ili odlaganju pojavljivanja nuspojava

– razvijanje svijesti o odgovornosti svakog pojedinca za vlastito zdravlje

– edukacija oboljelih i njihovih obitelji o važnosti samokontrole i suradnje s medicinskim osobljem

U borbi protiv dijabetesa posebno je važna razmjena iskustava sa članovima srodnih udruga. Moto je “Zajedno smo jači”, a simbol dvije ruke u položaju rukovanja. Za svoje djelovanje udruga je dobila priznanje od Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga. Privatizacija u sustavu zdravstva uzrokovala je gašenje Savjetovališta za dijabetes i gubitak stalnih prostorija, ali Udruga je nastavila djelovati i dalje, svladavajući probleme nekad s više, nekad s manje uspjeha. Pri tome moramo zahvaliti svima koji su nam na tom putu pomagali i pomažu nam još uvijek, uz napomenu da ne možemo sve nabrojiti. Ipak, posebno zahvaljujemo Gradu Slatini koji nas podupire u skladu s mogućnostima, Lions klubu Slatina koji je godinama financirao odlazak na edukaciju u Ljetni kamp za djecu i mlade dijabetičare, farmaceutskim firmama koje nam doniraju materijal za akcije, a posebno medicinskom osoblju koje se odaziva na naše pozive i sudjeluje u radu na volonterskoj osnovi“.

(tks/Zlata Grozaj, DU Slatina/Foto:DU Slatina,M.Feldi,T.K.Slačanac)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button