DOGAĐANJANASLOVNICA

Slatinsko sveučilište izazvalo raskol vladajuće koalicije na Gradskom vijeću

Premalo je vijećničkih ruku jučer bilo u zraku da bi na sjednici Gradskog vijeća Grada Slatine prošao rebalans proračuna, odnosno prve izmjene i dopune Proračuna Grada Slatine za 2020. godinu i Projekcija Proračuna za 2021. i 2022. godinu, a gradski se vijećnici nisu složili ni oko I. izmjene Programa javnih potreba iz područja društvenih djelatnosti Grada Slatine za 2020. godinu u sklopu koje je najviše polemike izazvala informacija financiranja najma prostora za slatinsko sveučilište iz gradskog proračuna u iznosu od 800.000 kuna do kraja ove godine posredstvom tvrtke Slatina Plus d.o.o. Uvodno obrazloženje dao je pročelnik Stručne službe Krunoslav Šarabok koji ujedno obnaša i dužnost direktora tvrtke Slatina Plus koja je sklopila preko 50 milijuna vrijedan ugovor s privatnim investitorom o najmu prostora na 20 godina.
Radi se, naime, o pokretanju sveučilišta u Slatini u suradnji s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u sklopu koje bi se u Slatini u prvoj fazi obrazovali izvanredni, a vremenom i redoviti studenti odgoja i obrazovanja, ali i nekih drugih studija.
Sveučilište bi se nalazilo na prostoru bivšeg slatinskog Gaja, a uz predavaonice kompleks bi sadržavao vrtić, ugostiteljski objekt, spavaonice za studente i predavače te druge sadržaje koji bi oplemenili život mladih u Slatini. Gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić u svom je obrazloženju istaknuo kako ovakvog investitora Slatina još nije imala, koji će osim spomenutog kompleksa po sistemu „ključ u ruke“, uređenjem svih Gajevih hala u nove proizvodne pogone osigurati i nova zaposlenja, te da se ovakva prilika ne smije propustiti jer gledajući dugoročno ovaj je projekt ogroman benefit za grad.
Žaleći se na lošu komunikaciju i nedostatak informacija, spomenutu, prema riječima gradonačelnika, generacijsku odluku, nisu prihvatili vijećnici SDP-a koji su glasali protiv, kao ni HDZ-ovi vijećnici, koji su bili suzdržani i u odlučivanju niza drugih programa koji su se našli na dnevnom redu 22. sjednice slatinskog Gradskog vijeća kojom je predsjedala zamjenica predsjednika Martina Tepeš.

Na sjednici isto tako nisu usvojeni Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Slatine za 2019. godinu, i Odluka o raspodjeli rezultata poslovanja Proračuna Grada Slatine iz 2019. godine u 2020. godini.

– Mi smo ušli u jedan projekt za koji mislim da je generacijski, i da Slatina kao sveučilište može jedino preživjeti u idućih dvadesetak godina, – prokomentirao je cjelokupnu situaciju na 22. sjednici Gradskog vijeća, gradonačelnik Denis Ostrošić, te dodao:

– To je razvojna stvar, međutim loša komunikacija s SDP-om traje već tri godine, odnosno od početka i jednostavno nam nije dozvoljavala da komuniciramo na pravi način.

S njima je komunikacija bila vrlo rijeka i to većinom putem pročelnika na način da su ih sazivali na način da ja za to nisam znao. Sazivanje sastanaka mimo mene jednostavno nije išlo i tu smo u Gradu naprosto poludjeli jer smo imali jednog vijećnika, konkretno, gospodina Jovanića koji je doslovno terorizirao i telefonima i dolascima na kave od 50 minuta gdje su i pročelnici i druge službe bile opterećene s razno-raznim željama i prohtjevima. Tu je bila i dogradonačelnica koja je neke projekte pokušavala odraditi mimo mene s obzirom da sam ja potpisnik i vodim stvari u Gradu, to jednostavno tako više nije moglo ići.
Činjenica je da su oni mene pozivali na sastanke SDP-a, međutim kada sam bio na jednom od njih, to nije bio razgovor već maltretiranje i ispitivanje.
Sve ono što sam ja htio učiniti i što smo napravili je jedna lijepa suradnja s Nezavisnom listom Darija Vrbaslije gdje je Dario bio taj koji je prenosio ostalima ali su i svi ostali imali otvorena vrata ureda i svi koji su došli dobili su svaku informaciju o svemu.

Zagađenjem tog odnosa sa SDP-ove strane to više nije bilo moguće jer su se sve informacije zloupotrebljavale. Ovo je bio trenutak kad smo htjeli vidjeti mogu li oni razmišljati dugoročno i razvojno, međutim učinili su sve da to naprave na taj način koji su mogli i građani čuti u direktnom prijenosu putem Radio Slatine. Slično su napravili i u Orahovici i debakl na izborima zapravo pokazuje da tu energiju oni jednostavno za vođenje grada nemaju. Nažalost mislili su da ću ja biti gradonačelnik na daljinski. Ja si to jednostavno nisam mogao dozvoliti nego sam složio tim, imam sjajnu ekipu u Gradu, što se vidi i iz mog izvješća s početka sjednice o svemu onome što se u Gradu radi. Ispada da je netko drugi htio biti siva eminencija Grada, a da ja budem samo onaj koji potpisuje, – rekao je gradonačelnik Ostrošić.

– Sveučilište je bilo projekt koji se nadam da će ipak na neki način zaživjeti, gdje dobivamo, ne jedno ulaganje u grad nego multimilijunsko ulaganje u više prostora u gradu. Grad je preuzeo na sebe jedan segment jer ako mi, primjerice, sa Slatina komom možemo imati 3,5 milijuna transfera tijekom godine mislim da kroz Intervencijski plan koji dolazi nagodinu kroz ministarstva i fondove, možemo puno toga. Kroz tri godine mogli smo nakon ulaganja u obrazovanje vratiti te sporne novce, odnosno ići i u relativni minus, ali da to bude jedan dobitak koji bi bio daleko širi za Slatinu, a mi smo puno toga napravili u protekle tri godine, prebacili smo hrpu toga preko svojih leđa, no razumijevanja s jedne strane gdje je jedan čovjek kanalizirao informacije prema svim ostalim članovima SDP-a je katastrofalan, – zaključio je gradonačelnik.

Oko pojedinih točaka svih 11 prisutnih vijećnika se složilo te su jednoglasno prihvatili izvješća o radu za 2019. godinu Zavičajnog muzeja Slatina, Javne vatrogasne postrojbe Grada Slatine i Gradske knjižnice i čitaonice Slatina za koju je na sjednici za v. d. ravnatelja imenovana Marija Cindrić.
Između ostaloga prihvaćen je i niz odluka vezanih za Urbanistički plan uređenja Grada Slatine, a na kraju su vijećnici iza zatvorenih vrata za javnost donijeli Odluku o dodjeli javnih priznanja Grada Slatine prigodom obilježavanja 1. rujna – Dana Grada i 723. obljetnice prvog pisanog spomena imena Slatine.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button