DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

SLATINSKO SKIJALIŠTE TOMINAC

Skijalište otvoreno, vučnica i rasvjeta rade, ali snijega ima samo za sanjkanje

Nakon što su vrijedni skijaši i članovi Skijaškoga kluba Slatina kupili ratrak, stroj za uređenje skijaške staze koji omogućava znatno dulju skijašku sezonu i poboljšava uvjete posjetiteljima za bavljenje zimskim sportovima, na skijalištu Tominac izgradili su spremište za taj stroj, uredili su objekte za odmor i okrjepu, a otprije imaju i vučnicu. Pa kad su prošloga ljeta postavili rasvjetu, slatinsko skijalište Tominac postalo je najkompletnije opremljeno skijalište u Slavoniji.

Međutim, premda je već prošla i sredina siječnja, prava skijaška sezona u Slatini još nije ni započela. Za pravo skijanje snijega nema dovoljno, ali su zato najmlađi došli na svoje. O stanju na skijalištu razgovarali smo s predsjednikom Skijaškoga kluba Slatina Draženom Prebegom.  

„Budući da na skijalištu ima više djece sanjkaša, ostavimo rasvjetu do 19,30 sati, neka djeca uživaju. U gornjem dijelu staze ima dovoljno snijega, ali u donjem dijelu se otopio jer je pao na mokro tlo i travu, gdje se voda zadržava, tako da nisu baš idealni uvjeti za skijanje. Ali budući da imamo rasvjetu, skijalište je otvoreno jer želimo iskoristiti i to snijega što ga ima,“ kaže predsjednik Prebeg.

On je osobito zadovoljan što je skijaška staza napokon osvijetljena pa su ostvareni uvjeti za bavljenje sportskim aktivnostima na snijegu i u večernjim satima. Riječ je o projektu vrijednom oko 60.000 kuna. Skijaši su nabavili i postavili rasvjetne stupove, kabele i ostalu potrebnu opremu nabavljenu donacijama i vlastitim sredstvima, a Grad je nabavio deset reflektora vrijednih 40.000 kuna. Članovima kluba u postavljanju reflektora pomogla je tvrtka Signalit vlasnika Vanje Ćuće. Premda još nema onoga pravog skijanja, rasvjeta je ipak dobrodošla jer osvjetljava cijelo skijalište, a dio pokriven snijegom pun je malih sanjkaša.

„Prošle dvije sezone bile su izuzetno loše, prošle godine snijega uopće nije bilo, a ove godine prosinac i prvi dio siječnja također su prošli bez snijega. Ostaje nam vidjeti kakva će biti druga polovica siječnja i veljača. Ove godine ljubiteljima zimskih sportova ne pogoduju ni učestale promjene temperature zraka. Tako nakon današnje temperature ispod nule, prognostičari predviđaju da će se za samo tri dana, u četvrtak, 21. siječnja, najveća dnevna temperatura popeti na plus 13. Takve temperaturne razlike u siječnju, od čak 20 i više stupnjeva, nisu dobre za održavanje konstantnih snježnih uvjeta na skijalištu. U ranijim godinama nikad nije bilo juga u prosincu, siječnju i veljači, a u posljednje vrijeme jugo nam za jednu noć upropasti pripremljenu stazu, kaže predsjednik slatinskih skijaša Dražen Prebeg.

Slatinsko skijalište Tominac otvoreno je za ljubitelje zimskih sportova, vučnica i rasvjeta rade, ali ulaz se ne naplaćuje jer snijega nema dovoljno i uvjeti nisu kakvi bi morali biti, jedino mališani uživaju u sanjkanju. Članovi Ski kluba Slatina održavaju akcije tijekom cijele godine, održavaju skijalište, uz pomoć Šumarije kose travu tarupima i trimerima, a hoće li biti skijanja – ipak ne odlučuju oni.

Skijaški klub Slatina osnovan je 2006. godine

Planinarsko skijaško društvo utemeljeno je u Slatini 1979. godine. U početku su se članovi bavili uglavnom planinarenjem, a skijalište je pravu funkciju dobilo 1982. godine, kad je postavljena vučnica. Nakon Domovinskog rata Planinarsko društvo je ugašeno, a Skijaški klub Slatina, koji organizira skijanje i održava skijalište Tominac, osnovan je 2006. godine.

Vučnica na Tomincu duga je 220 metara

Slatinsko skijalište Tominac, sa svih strana okruženo šumom, prostire se na površini od četiri hektara i dugo je 250 metara. Nagib staze od 35 stupnjeva prikladan je za daskanje, sanjkanje i za iskusnije skijaše. Daskaši imaju dugu, polukružnu i posebno obilježenu stazu. Skijaški klub Slatina brine o ispravnosti i neprekidnom funkcioniranju 220 metara duge vučnice.
(Petar Žarković, Glas Slavonije/Foto: Dražen Prebeg)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button