Home / CORONAVIRUS INFO / Slatinsko kino priprema nova iznenađenja dok željno iščekuje ljubitelje filma i kazališta
Arhivska fotografija

Slatinsko kino priprema nova iznenađenja dok željno iščekuje ljubitelje filma i kazališta

Svi koji redovito prate aktualnosti Pučkog otvorenog učilišta Slatina sigurno već znaju da se slatinsko kino pridržava uputa lokalnih i nacionalnih tijela vlasti te da su odgođeni svi programi kako bi se očuvalo zdravlje djelatnika i svih posjetitelja.

– Vjerojatno jedva čekate da se sve vrati u normalu i da opet svi skupa gledamo filmove na velikom platnu, i mi isto! Nadamo se da svi vi koji ne morate nužno biti na svojim radnim mjestima, kako biste obavili svoje radne zadatke, većinu svoga dana provodite doma.
Naravno, optimisti smo i planiramo svoje aktivnosti za već poznato «Kino pod zvijezdama». Radimo na programu, odabiru filmova, pregovaramo sa sponzorima, a pristupili smo izradi novih dodatnih paleta jer nam prošle godine 50 klupa nije bilo dovoljno. Ukoliko se mjere ublaže, većim brojem klupa osigurat ćemo potreban razmak među posjetiteljima, a ako to bude jedini način našega rada osigurat ćemo potrebne ograde i na otvorenom organizirati rad kina do kada to vremenske prilike budu omogućavale, rekla nam je ravnateljica POU Slatina Danijela Fabric Faijanac, te dodala.

– Kako ove godine obilježavamo 100 godine prvog spomena kina i kinematografije u Slatini, pozvali smo sve stanovnike našega grada i okolice da se odazovu akciji ustupanja svojih starih fotografija kina u Slatini, putujućeg kina po selima, umirovljenih kinooperatera, djelatnika kina i svega vezanog na ovu temu. Zbog koronavirusa ova nam je aktivnost usporena, ali ne odustajemo od nje i molimo sve one koji posjeduju stare fotografije, ili neku svoju priču iz kina, da nam se jave i pošalju mailom skenirane fotografije i informacije o njima.

Pučko otvoreno učilišta Slatina planira u ovoj godini izraditi monografiju gdje bi sve prikupljene fotografije bile objedinjene, a za tu su aktivnost osigurana i financijska sredstva od Ministarstva kulture u iznosu od 15.000 kn.
Isto tako u planu je i izložba istih fotografija, plakata i svega vezanog za kinematografiju u Zavičajnom muzeju Slatina, a u tijeku su i pregovori za snimanje kratkoga filma o spomenutoj temi.

U izradi je i nova web stranica i aplikacija za rad kina koja će biti povezana sa stranicom.

– Promišljamo o prodaji ulaznica na način da želimo izraditi popuste za članove Kino kluba, studente, umirovljenike…, online rezervacijama i slično. Osmislili smo izgled poklon bona, koji će naši posjetitelji moći kupiti za razne prigode, od rođendana, imendana, božićnih poklona, iznenađenja za voljene…, naglasila je ravnateljica.

Slatinsko kino i nadalje surađuje s Kino mrežom, čiji je član od samoga osnutka, a ravnateljica Fabric Fabijanac, članica je i Upravnoga odbora.
Istaknula je kako se trenutno radi na prikupljanju raznih platformi koje u ovim trenutcima osiguravaju gledanje kvalitetnog kinosadržaja iz udobnosti vlastitoga doma.

– Ovakve programe objavljujemo gotovo svakodnevno na našoj facebook stranici Kino Slatina i POU Slatina, gdje uz filmove stavljamo linkove i na online kazališne predstave.
Kako ne bi ostali bez kvalitetnog audiovizualnog sadržaja naši kinoprikazivači, koji se uz vođenje kina bave i distribucijom filmova, otvorili su “vrata” svojih VOD platformi kako biste besplatno pogledali domaće i europske, dugometražne i kratkometražne filmove svih žanrova, a koje ste do sada možda propustili pogledati u kinima ili za to niste ni imali priliku, –
rekla je ravnateljica  te istaknula nekoliko primjera gdje se mogu pronaći zanimljivi filmovi:

Uz kod “KARANTENA” na Vimeo stranici Festivala mediteranskog filma Split (https://bit.ly/2Wq4gxB) koji kroz projekt Kino Mediteran revitalizira kina u Dalmaciji možete pogledati 22 filma iz distribucije prikazana na prethodnim izdanjima festivala.

Restart label koji svoj program održava u Dokukinu Kic otvara svoju online doku-riznicu volimdokumentarce (https://bit.ly/3daWugX) na kojoj uz kod “DOKU-IZOLACIJA” možete pogledati 20 besplatnih naslova dok je ostatak kolekcije sa stotinjak raznolikih dokumentarnih filmova dostupan za gledanje uz minimalnu naknadu.

KINO.hr (Radar) uz kod “zaraznodobar” na svojoj Vimeo stranici (https://bit.ly/3b55Au2) svaki tjedan nudi jedan film iz svoje ponude pa tako do petka možete pogledati norvešku avanturističku komediju 2019. godine nominiranu za nagradu EFA Young audience award “Los bando” redatelja Christiana Loa.

Tu je i Zagreb film festival kojem unatoč tome što od kraja lipnja 2019. ne upravlja Kinom Europa ne nedostaje inovativnih ideja. Na platformi croatian film, zamišljenoj kao prostor za razvoj i nadogradnju Kockica – natjecateljskog programa domaćeg kratkometražnog filma, namijenjenoj promociji i gledanju hrvatskih profesionalnih kratkometražnih filmova od  5. veljače možete besplatno pogledati kratkometražne filmove svih rodova.
Kad prođe ova kriza sjetite se posjetiti ovu stranicu jer vas svaki ponedjeljak očekuju novi kratkometražni filmovi.

Ne smijemo zaboraviti ni ostale kolege i prijatelje iz audiovizualnog sektora, dodala je:

Motovun film festival postao je partner novog online festivala naziva My Darling Quarantine koji se ‘održava’ na platformi Talking Shorts u sklopu kojeg će svakog tjedna birati i besplatno objavljivati po sedam kratkometražnih distopijskih filmova, a gledatelji će moći glasati za najbolje naslove. Pokrenuta je i crowdfunding kampanja, a informacije i filmove možete pronaći na https://bit.ly/2U0qvbT.

Pulska filmska tvornica također nastavlja svoj program bez javnog okupljanja, uvođenjem novog koncepta ‘Digitalne filmske karantene’ kojim omogućuje projekcije, moderacije i rasprave oko filmova aktualnih tema putem interneta i interakcijom putem društvenih mreža pa je tako 12. ožujka prikazan eksperimentalni kratkometražni film ”Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji” Dalibora Barića. Novosti o ‘Digitalnoj filmskoj karanteni’ možete pratiti na službenoj stranici Pulske filmske tvornice – http://www.pulskafilmskatvornica.hr/.

U iščekivanju boljih dana, i večeri ispred velikoga platna u slatinskom kinu, djelatnici POU Slatina poručuju:

Pazite na sebe, pazite na druge i ne zaboravite na svoje gradsko kino jer će svi vaši dolasci na projekcije itekako pomoći našem opstanku kada se život ponovno vrati u normalu!

A do tada OSTANITE DOMA #!

(Mihaela Feldi, POU Slatina)

x

Check Also

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina privremeno zatvorena zbog preseljenja u svoje matične, obnovljene prostore

Zbog preseljenja u obnovljene prostore Gradska knjižnica i čitaonica Slatina se privremeno zatvara za korisnike. ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org