DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Slatinsko Gradsko amatersko kazalište Leo Srdoč rezimiralo svoj rad tijekom 2022. godine

Nešto više od godinu dana staro Gradsko amatersko kazalište pod novim imenom Leo Srdoč Slatina održalo je jučer u Hrvatskom domu u Slatini svoju prvu redovnu skupštinu kako bi rezimiralo svoj rad od samoga osnutka, 5. veljače 2022. godine.

Okupljene članove na početku je pozdravio predsjednik slatinskog Kazališta Oliver Jukić, koji je i pokrenuo inicijativu obnavljanja rada Gradskog amaterskog kazališta u Slatini, a potom podnio izvješće o radu u protekloj godini.

Tom je prigodom podsjetio na aktivnosti koje su prethodile osnivačkoj skupštini te izboru vodstva slatinskog Gradskog amaterskog kazališta koje je itekako dobro odradilo svoj posao u protekloj godini kada je trebalo pokrenuti rad ove kulturne institucije i organizirati razne aktivnosti.

Nakon što je izabrana izvrsna glumačka ekipa, valjalo je izabrati umjetničku ravnateljicu, a taj je posao povjeren jedinoj slatinskoj akademskoj glumici i lutkarici, mag. glume Mirni Ostrošić.

Pod njezinim vodstvom u veljači prošle godine održan je ciklus od tri radionice glume, a potom u ožujku, također ciklus od tri radionice režije, ali ovoga puta na daljinu putem Zoom aplikacije, koje je pod vodstvom Vanje Jovanovića, glumca, režisera i lutkara pohađalo sedam članova slatinskog kazališta.

26. travnja slatinski su se kazalištarci na svoj način oprostili od prerano preminulog člana Upravnog odbora GAK-a Leo Srdoč Slatina Fikreta Balića u čije su sjećanje 25. studenoga pripremili glazbenu uspomenu imena „Ružmarin, snjegovi i šaš“. Na kraju skupštine umjesto njega, za člana Upravnog odbora izabran je Ivan Baltić.

Ono zbog čega se prvenstveno i okupila ova kazališna družina započelo je 1. svibnja 2022. godine radom na predstavi „Kvar na dvostrukoj peći sa četiri prigušnice“.

Autor dramskog teksta je Oliver Jukić koji je uz Mirnu Ostrošić i režiser ove, kako se pokazalo, vrlo uspješne kazališne predstave čija je praizvedba upriličena 20. listopada u Kinu Slatina.

Praizvedba je rasprodana već u pretprodaji, a izvedena je u sklopu novoobnovljenih Slatinskih kazališnih večeri, na kojima su izvedene još tri predstave: Tena – kronika raspada jedne ljepote, Đuka Begović i Svila.

Manifestaciju su financijski popratili Ministarstvo kulture RH, Pučko otvoreno učilište Slatina i Grad Slatina koji je financirao i domjenak nakon praizvedbe spomenute predstave.

GAK-a Leo Srdoč Slatina veliku pozornost javnosti zadobio je i svojom himnom koja je snimljena u listopadu prošle godine pod nazivom „Budi se Slatina“.
Autorica teksta je Tamara Dorić, autorica glazbe Ines Jagec, producent Mario Jagec, snimatelj vokala Ivan Manjkas, režiser spota i snimatelj Robert Turkalj, montažer spota Mario Kokorić, a izvođači su članovi GAK-a Leo Srdoč Slatina. Spot je premijerno prikazan prije druge izvedbe predstave 26. listopada, a zbog velike zainteresiranosti predstava je odigrana i sredinom ožujka 2023. godine.

Nakon što je podnio i financijsko izvješće pročitao je i ono umjetničke ravnateljice Mirne Ostrošić koja je podsjetila kako su članovi GAK-a Leo Srdoč svoj glumački talent prezentirali javnosti već u lipnju prošle godine sudjelovanjem na promociji knjige kratkih priča „Mavro Broder i njegovi Kamaradi“ autora Olivera Jukića.

Nakon što su sva izvješća jednoglasno prihvaćena Jukić je ukratko prezentirao i plan rada za 2023. godinu u kojoj će većina aktivnosti biti usmjerena na organizaciju ovogodišnjih Slatinskih kazališnih večeri za kada je planirana premijera nove predstave, a o kakvoj je predstavi riječ za sada nam nisu otkrili. Ono što smo doznali je da slatinski kazalištarci pripremaju igrokaz „Dragi Lastane“ Ratka Bjelčića koji će im poslužiti kao izvrsna vježba glume i režije.

– Nadam se da će naši članovi u narednom razdoblju uspjeti uskladiti svoje obveze te ćemo imati redovite probe tijekom priprema novih predstava, što je vrlo važno ukoliko se želimo predstaviti u najboljem mogućem svjetlu, – istaknuo je Jukić te dodao:

– Želja nam je da se nekoliko puta godišnje održe susreti u sklopu kojih ćemo imati priliku u Slatini ugostiti različite glumce, možda na nekoj od planiranih predstava ili radionica. Bila bi to izvrsna prilika za druženje, razmjenu iskustava, ali i promociju slatinskog kazališta gdje će, nadam se pozitivne reakcije prenijeti Zagrebu i drugim gradovima i pričati kako im je u Slatini bilo super, – zaključio je Jukić zahvalivši se ujedno svima koji su pomogli dosadašnji rad GAK-a Leo Srdoč Slatina.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button