DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Slatinski Zavičajni muzej za svoje sugrađane pripremio zanimljivu 17.Noć muzeja

Zadnjih 17 godina, zadnji petak mjeseca siječnja svi hrvatski muzeji upale svoja svjetla na jednu noć i tako pozovu svoje posjetitelje na brojne sadržaje. Tako je bilo jučer i u slatinskom Zavičajnom muzeju. Osnovni smisao manifestacije Noć muzeja je afirmirati i potvrditi muzeje kao mjesta susreta, znanja, zanimljivosti a prije svega naglasiti njihovu važnost u očuvanju tradicije i kulture. Od 2015. godine Hrvatsko muzejsko društvo tematski je osmislilo Noći muzeja te progovorilo o pojedinim periodima, osobama, odnosima muzeja i ostalih društvenih faktora ali i  poteškoćama unutar rada muzeja. Prošlogodišnja tema obilježena je proglašenjem pandemije i razornim potresima. Ovogodišnja tema Noći muzeja – Muzeji između stvarnog i digitalnog naslanja se na prošlogodišnju i još jednom sa sobom povlači pitanje mogućnosti i načina prilagodbe muzeja novim okolnostima.

Proces digitalizacije obilježio je početak ovog stoljeća, u kojem je i kulturna baština zauzela važno mjesto. Djelatnicima muzeja olakšan je pristup velikim bazama podataka o muzejskim fundusima dok je posjetiteljima omogućeno lakše, brže i jednostavnije apsorbirati pojedine segmente kulturne baštine. U uvjetima pandemije ovaj način konzumiranja kulture dodatno je osnažen i poprimio je nove sadržaje i oblike.  Unatoč svemu neposredni kontakt Muzeja i njegovih posjetitelja ostao je nezamjenjiva komponenta, koja je nažalost tijekom ove dvije godine izostala.

Na tragu ovogodišnje teme Noći muzeja, Zavičajni muzej Slatina priredio je program pod nazivom Muzej iz fotelje a sadržaj je prebačen iz prostora muzeja na digitalni prostor.

Program je započeo kratkim dokumentarnim  filmom Povijest Zavičajnog muzeja Slatina kroz kojeg su se gledatelji mogli upoznati s razvojem slatinskog muzeja i njegovim prostorima od 1984 do danas.

U nastavku programa pripremljena je digitalna izložba: Izbor iz akvizicija Zavičajnog muzeja Slatina 2020. – 2021. na kojoj su prikazani pojedini predmeti koji su nabavljeni donacijama ili otkupima tijekom 2020. i 2021. godine.

Kao popratni dio izložbe pripremljen je kviz znjanja i online igre namijenjene najmlađima.

Program je završio virtualnom šetnjom: Stručno vodstvo kroz stalni postava Muzeja, u kojoj je gledatelje kroz muzej proveo kustos Srđan Đuričić. Tijekom cijele večeri, vrata muzeja su bila otvorena svim posjetiteljima.

I još informacija za one koji nisu mogli pratiti zanimljive digitalne sadržaje koje su djelatnici slatinskog Zavičajnog muzeja pripremili za jučerašnju večer Noć muzeja,spomenuti sadržaji i dalje su na raspolaganju svima zainteresiranima na web stranici muzeja www.zavicajni-muzej-slatina.hr.

tks/Izvor:ZMS/Foto:Screenshot tijekom odvijanja programa Noći muzeja

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button