DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Slatinski Vretenci uz Dan grada obilježili i Dane francuske kulture

Udruga Vretenac Slatina danas je obilježila Dane francuske kulture. Tako je u vlastitim prostorijama u EPIcentru Sequoia organizirala zanimljivu radionicu koja je održana u sklopu obilježavanja Dana grada Slatine, čime su slatinski Vretenci također dali svoj doprinos ovogodišnjem programu.

Budući da je naglasak radionice bio na francuskoj kuhinji, većina aktivnosti usmjerena je na tu temu, a Vretence je pretvorila u francuske kuhare.
Kako bi se što bolje uživjeli u tu ulogu valjalo se dobro pripremiti, stoga je prva aktivnost bila izrada kuharske kape, a potom se prionulo pripremi hladnih predjela na francuski način.
Kako su Vretenci već nadaleko poznati po svojem kulinarskom umijeću, za što su i više puta nagrađivani, i ovom su prilikom nastala prava remek djela koja su mamila svojim izgledom, odnosno rapsodijom boja, mirisa i okusa. Na kraju su zaslužili i diplome za najboljeg chefa.

Sve se to odvijalo pod budnim okom Ane Teodorović, voditeljice radionice koja se ujedno održala i u sklopu programa „CRES – Cjeloviti pristup razvoju vještina za uspjeh i samostalnost osoba s intelektualnim teškoćama“.

– Kroz ovaj program provode se svakodnevne aktivnosti, a ne samo za prigodne datume, kako bi se članovi udruge što više osamostalili i bili aktivni dionici našega društva, – istaknula je Ana Teodorović.

Kako bi se ovo druženje Vretenaca upotpunilo pravim francuskim ugođajem posjetila ih je prof. francuskog i njemačkog jezika Dijana Fotez u pratnji svoje kolegice iz Srednje škole Marka Marulića Slatina prof. hrvatskog jezika Marine Ivoš.

Prof. Fotez ih je uz francusku kuhinju animirala i na aktivnosti vezane uz jezik i glazbu, te im na taj način približila francusku kulturu, a naučila ih je i nekoliko riječi i fraza na francuskom jeziku pomoću kojih zasigurno ne bi ostali gladni da se nađu u Francuskoj, a jedan od njih, Davor Marincel – Dado, već je imao priliku tamo gostovati pa je svoje dojmove iz Francuske podijelio sa svojim prijateljima.

Na tom tragu razgledali su i radove nekih poznatih francuskih slikara, a i sami su se okušali u oslikavanju najpoznatijih poznatih francuskih detalja vezanih uz gastronomiju te svojim uradcima uredili pano na kojemu se našao i plakat koji su napravili uz pomoć svojih gošći te na njemu prikazali francuske specijalitete.

Budući da je Francuska također sinonim i za svijet mode Vretenci su se upoznali i s francuskim stilom odijevanja te su i sami nosili prepoznatljive modne detalje.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button