DOGAĐANJAFOTO GALERIJENASLOVNICAUDRUGE

Slatinski umirovljenici posjetili Pleternicu

Udruga umirovljenika Slatina protekle je srijede (3. svibnja) za svoje članove organizirala izlet u Pleternicu – maleni grad bećarca, tradicije i bogate kulturne baštine na vratima požeške Zlatne doline. Obišli su Interpretacijski centar Muzej bećarca, Hrvatsku knjižnicu i čitaonicu Pleternice te svetište Gospe od Suza.

Vladimir Domić, predsjednik Udruge, istaknuo je da je cilj putovanja upoznati tradiciju i običaje drugih krajeva Hrvatske, a ovaj put je u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Pleternice odabrana upravo Pleternica.

Grupa od 49 umirovljenika tako je u sklopu ovog izleta imala priliku posjetiti marijansko svetište Gospe od Suza gdje su prisustvovali svetoj misi i razgledali svetište nakon čega ih je put odveo u obilazak Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternice.

Nakon toga su obišli Muzej bećarca koji je posvećen tradicijskom, vokalno-instrumentalnom napjevu “bećarcu” koji se nalazi na UNESCO-voj listi nematerijalne baštine. Slatinske je umirovljenike osvojio svojim originalnim i maštovitim postavom putem kojega su naučili nešto novo o bogatoj šokačkoj tradiciji.

Svoj su izlet zaključili u Etno kući Bello, seoskom domaćinstvu gdje su uz specijalitete tradicionalne slavonske kuhinje i dobru glazbu doživjeli svu ljepotu slavonskog sela.

– Zahvaljujemo se domaćinima na gostoprimstvu i srdačnoj dobrodošlici. Dočekali su nas raširenih ruku i pokazali nam prekrasne bisere svoga grada. Nova poznanstva i prijateljstva u „trećoj dobi“ itekako puno znače – rekao je predsjednik Domić.

(Tekst: Nikolina Mažar, Foto: UUS)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button