DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Slatinski umirovljenici organizirali Dan otvorenih vrata povodom Međunarodnog dana starijih osoba

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba, Udruga umirovljenika Slatina organizirala je danas Dan otvorenih vrata koji su članovi udruge iskoristili za druženje, ali i kako bi predstavnicima lokalne zajednice i Grada Slatine predstavili svoj rad te uspostavili moguću suradnju s raznim institucijama i udrugama s ciljem proširenja djelatnosti i poboljšanja kvalitete života starije populacije.

Osim toga u suradnji s Patronažnom službom Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije Ispostavom Slatina organizirano je mjerenje tlaka i šećera u krvi, te saturacije kisika i pulsa svim zainteresiranim posjetiteljima, a koje su obavile patronažne sestre Vesna Kizivat, Željka Vencl i Neda Dušak.  

– Vrlo je važno pratiti vitalne funkcije osoba starije životne dobi, a u ovakvim akcijama često dođe do prepoznavanja zdravstvenih problema kojih osobe ni same nisu svjesne. Tijekom današnje akcije samo smo u prvih sat vremena imali dvije male intervencije gdje smo osobe s njihovim parametrima uputili da se jave svom osobnom liječniku na daljnje pretrage, – rekla nam je patronažna sestra Neda Dušak.

Predsjednik Udruge Vladimir Domić tom je prigodom pozdravio prisutne umirovljenike i druge goste među kojima su bili gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić i njegov zamjenik Ilija Nikolić, a susretu su nazočili i predsjednik Nadzornog odbora Udruge umirovljenika Slatina Stjepan Kajzer i potpredsjednik iste Nikola Grahovac. 

Zahvalivši se svim umirovljenicima koji su zaista aktivni članovi udruge i sudjeluju u brojnim aktivnostima koje se redovito održavaju u prostorijama Udruge, a koje su zahvaljujući Gradu Slatini, Virovitičko-podravskoj županiji i brojnim sponzorima uređene i kvalitetno opremljene. Iznio je i problematiku s kojom se susreće umirovljenička populacija, a o čemu će više biti riječi na planiranom susretu predsjednika udruga umirovljenika s područja Virovitičko-podravske županije i predstavnika Matice umirovljenika Hrvatske čija će predsjednica Višnja Fortuna također prisustvovati sastanku koji će se održati 8. listopada u prostoru Virovitičko-podravske županije u nazočnosti župana Igora Androvića.

Na tom bi se sastanku trebao iznaći najbolji model zajedničkog funkcioniranja svih udruga, osobito na projektima s ciljem rješavanja problema koji tište umirovljenike.

– 90% naših članova je cijepljeno i drago mi je da tijekom ove pandemije nitko od naših umirovljenika nije preminuo od koronavirusa jer smo zaista odgovorni i vodimo brigu jedni o drugima, te zbog toga još uvijek ne organiziramo naše tradicionalne zabave i masovnija okupljanja, osim njih nekoliko na otvorenom.

U suradnji s Gradskom razvojnom agencijom Slatine pokrenuli smo projekt „Zlatne sedamdesete“ financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koji se nastavlja u novom ciklusu i provodi s ciljem uključivanja starijih osoba u društveni život zajednice te unapređenja njihovog znanja i vještina. Tako smo u skladu s mogućnostima u ovom vremenu nastavili s nizom kreativnih, edukativnih, zabavnih i sportskih aktivnosti koje koordinira voditeljica projekta Nikolina Mažar.

Ovaj susret ujedno je prigoda da se zahvalim gradonačelniku Ostrošiću što su prostorije naše Udruge zahvaljujući Gradu Slatini prije nekih mjesec i pol dana prvi puta oličene svježom bojom nakon punih 30 godina, a veliko hvala i medicinskom osoblju koje se uvijek odaziva i sudjeluje u našim aktivnostima i zaista vode brigu o nama, – rekao je predsjednik slatinskih umirovljenika Vladimir Domić.

Nazočne umirovljenike pozdravio je i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić te im čestitao Dan umirovljenika.

– Budući da ste vi populacija koja se najviše cijepila vjerujem da je došlo vrijeme da ne budete izolirani kao što ste bili određeno vrijeme zbog cijele ove situacije s pandemijom, te mislim da smo sada u jednom trenutku kada trebamo raditi na tome da vam se ostale, odnosno mlađe generacije približe kako biste došli u veći kontakt sa svojom djecom i unucima, ali i ostalim članovima društva kako više ne bi bili usamljeni i nemoćni, – rekao je gradonačelnik te dodao kako Grad Slatina pokušava pratiti sve aktivnosti slatinskih umirovljenika i što više pomoći Udruzi kroz razne projekte poput uspostavljene suradnje s Turskom razvojnom agencijom TIKA u nadi da će u konačnici doći do realizacije planiranog uređenja prostora Udruge ako ne ove onda iduće godine, a što uključuje zamjenu preostale drvene stolarije i uvođenje centralnog grijanja.

– Ono što je dobro i što podržavam je da mnogi zdravstveni djelatnici, ali i iz drugih profesija dolaze ovdje, ne naplaćuju svoje usluge i imaju zajedničku komunikaciju, a tu je i suradnja sa školama i vrtićima koja će vjerujem ponovno biti aktivna kada mjere popuste, – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić, a na tom tragu zamjenik gradonačelnika i predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Ilija Nikolić predložio je suradnju organiziranjem sportskih susreta članova ovih dviju udruga.

– Želim vam obilje zdravlja i zajedničkih aktivnosti kako bi što manje bili usamljeni, – zaključio je gradonačelnik Ostrošić na kraju druženja obećavši Udruzi daljnju potporu Grad Slatine budući da se radi o udruzi koja zaista jako puno radi osobito što među njihovim projektima ima i jako puno edukacije.  
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button