DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Slatinski pčelari održali svoju redovnu izvještajnu skupštinu

U prostoru Vatrogasnog doma u Slatini slatinska Udruga pčelara Lipa održala je danas svoju redovnu izvještajnu skupštinu. Na početku skupštine, članove udruge i goste pozdravio je predsjednik udruge Dario Kovač.

Potom je odsvirala državna himna i odmah nakon minuta šutnje za sve preminule hrvatske branitelje i članove.

Nakon izbora radnih tijela skupštine, usvajanja poslovnika o radu skupštine i utvrđivanja kvoruma, usvojen je i dnevni red koji se sastojao od 13 točaka.

Sva izvješća (Izvješće Predsjednika, Blagajnika, Povjerenika pašnoga reda i Nadzornog odbora o radu udruge kroz proteklu 2022. godinu, zatim Izvješće predstavnika udruge u HPS-u, Duška Grdića, o radu u 2022. godini) su usvojena. Usvojena je i odluka o članstvu udruge u županijskom savezu, te Program rada i financijskog plana za 2023. godinu, a također je donesena i usvojena odluka o novoj visini članarine u iznosu od 30 eura.

Udruga pčelara Lipa Slatina muku muči s prostorom u kojem bi se članovi  sastajali. Naime, do nedavno su na raspolaganju imali jednu prostoriju u zgradi slatinske glazbene škole, no tim se prostorom od 1.travnja 2023.više neće moći koristiti. Predsjednik slatinskog Gradskoga vijeća Tomo Tomić i slatinski dogradonačelnik Ilija Nikolić, u svoje i ime gradonačelnika Denisa Ostrošića,  prigodom današnje skupštine obećali su se pozabaviti rješavanjem ovoga pitanja u skoroj budućnosti.

Dario Kovač, predsjednik udruge u svome izvješću o radu udruge tijekom prošle 2022.godine je rekao:

Prošle se godine nismo prijavljivali na natječaj za udruge Grada Slatine kao prijašnjih godina, jer nismo udovoljavali uvjetima natječaja, stoga smo odlučili promijeniti i taj aspekt na lanjskoj skupštini – promjenu adrese sjedišta udruge. Tako da smo bili svjesni da će priljev sredstava biti znatno manji nego prijašnjih godina.

Unatoč tomu, uspjeli smo izraditi table, organizirati Dane livade bez kotizacije (na kojima smo održali i lanjsku redovnu skupštinu), financirati odlaske naših izaslanika na skupštine saveza, prisustvovali sajmovima Yesen u sekvoji u Slatini te Viroexpo u Virovitici, te financirati analizu meda svim zainteresiranim članovima.

Pred kraj godine bili smo u posjetu gradonačelniku prof. Ostrošiću, koji nam je izašao u susret i financijski pomogao da do kraja godine osiguramo promotivne materijale za početak ove godine, koje dijelimo članovima prilikom uplate članarine.

Unatoč svim problemima financijske prirode, godinu smo dočekali u plusu, a ove se godine nadamo puno boljem i stabilnijem financijskom razdoblju.

Što se tiče pašnih prilika, prošla je godina bila zadovoljavajuća.

Što se tiče otkupa meda, ispada da su bolje prošli pčelari koji su na veliko prodali med ranije, tijekom ljeta, jer jesenski i zimski period donio je zastoj u kupoprodaji, potaknut zastojem tržišta u Europi, ratom u Ukrajini i inflaciji koja se dogodila kao posljedica. Tako da je tržište postalo vrlo oprezno, a kupci diljem Europe ne ulaze u pretjerano trošenje novca na sekundarne prehrambene proizvode.

Što nas čeka ove godine, ne usudimo se niti prognozirati. Srdačno vas pozdravljam i neka nam je medna 2023.g.!- zaključuje Kovač.

Prošle godine je na području ove slatinske udruge pčelara došlo i do velikog pomora pčela, na području Nova Bukovica-Brezik, te su pri tome nastradali i pčelari ove udruge. Udruga i Općina Nova Bukovica pružili su svu operativnu pomoć inspektorima i veterinarima iz Našica i Slatine, koji su odradili vrlo dobar posao i maksimalno Udruzi izlazili u susret.

Član Upravnog odbora HPS-a Duško Grdić bio je spriječen u dolasku na skupštinu ali je udruzi poslao svoje priopćenje koje je na skupštini pročitano članovima. Kao zaključak ovoga izvješća stoji: –  Mislim da stanje u pčelarskom sektoru nije dobro i da se u budućnosti moramo boriti kako bi vratili potpore za kupovinu šećera ili pogača. Moramo spriječiti devastaciju pčelinjih paša i upotrebu pesticida koji nam truju naše pčele. Moramo se izboriti da po uzoru na pčelare iz susjednih država dobijemo potporu po prijavljenoj košnici, – navodi Grdić.

Uz svoje redovne godišnje aktivnosti tijekom 2023.godine slatinski pčelari planiraju suradnju sa slatinskim POU ,s Gradom Slatinom, GRAS-om, LAG-om Marinianis, SŠ M. Marulića Slatina i IOŠ Slatina te suradnju s ostalim udrugama na području VPŽ te prijateljskim udrugama iz Mađarske.

     

Osim već spomenutih, slatinskog dogradonačelnika Nikolića i predsjednika Gradskog vijeća Tomića, gosti skupštine su bili Tihana Bišćan iz Ministarstva poljoprivrede i Slavko Švraka, najuspješniji hrvatski pčelar i suradnik i prijatelj Udruge Lipa s adresom u Virovitici.

Svi nazočni gosti bili su složni u želji da slatinskim pčelarima tekuća 2023. bude ako ne bolja a onda barem ista kao i 2022.godina. Poželjeli su im puno zdravih pčela i puno meda, uz neizostavno :- Neka vam je medna 2023.g.!

Na kraju skupštine saznali smo da je Udruga u proteklom razdoblju postala bogatija za nekoliko novih članova.

Nakon formalnog dijela skupštine, druženje članova Udruge je nastavljeno uz čobanac i glazbu.                                                                                                

(Tekst i Foto: Tea Kiš Slačanac)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button